News

Ungurii au ieşit în stradă cu zecile de mii. Protest masiv la Budapesta, oamenii pun presiune pe guvernul Orban în scandalul de pedofilie

Miting de amploare la Budapesta. Zeci de mii de oameni au protestat împotriva guvernului Orban, legat de un scandal de pedofilie.
17.02.2024 | 18:21
Ungurii au iesit in strada cu zecile de mii Protest masiv la Budapesta oamenii pun presiune pe guvernul Orban in scandalul de pedofilie
Peste 40.000 de oameni au participat la protestul de la Budapesta Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Miting de proporţii la Budapesta, unde zeci de mii de manifestanţi s-au adunat în Piaţa Eroilor pentru a protesta împotriva guvernului Viktor Orban şi pentru a-şi exprima susţinerea pentru victimele abuzurilor sexuale. Scandalul a izbucnit din cauza graţierii unui bărbat care a fost condamnat într-un dosar de pedofilie.

Preşedintele Katalin Novak şi-a dat demisia din cauza scandalului

Graţierea a fost făcută de preşedintele Ungariei, Katalin Novak, în luna aprilie a anului trecut, cu puţin timp înainte de o vizită efectuată de Papa Francisc la Budapesta. Printre cele 20 de persoane de pe listă s-a aflat şi un fost director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat în 2022 pentru că a tăinuit faptele comise de şeful său, directorul căminului.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, directorul a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru abuzuri sexuale comise asupra unor băieţi, în perioada 2004-2016, iar adjunctul graţiat de Katalin Novak fusese condamnat la peste 3 ani de închisoare.

Deşi a avut loc în urmă cu aproape un an, această faptă de graţiere a fost dezvăluită abia săptămâna trecută de un site de investigaţii jurnalistice. Preşedintele Katalin Novak a inflamat şi mai tare opinia publică prin apărarea sa, ea spunând că motivaţia deciziei sale privind această graţiere nu este publică şi că orice graţiere este controversată prin natura sa.

ADVERTISEMENT

Ulterior, la presiunea publică, Katalin Novak şi-a dat demisiaîn timp ce fostul ministru al Justiţiei, Judit Varga, cea care a semnat graţierea, s-a retras din viaţa politică.

Motto-ul protestului care a reunit 40.000 de persoane a fost “Acum sunt monştri acolo. Apăraţi victimele, copiii, pentru o societate sănătoasă”.

ADVERTISEMENT

“Acum sunt monștri acolo. Monștri care i-au ajutat pe agresori, în loc să-i ajute pe copii”, și-a început discursul una dintre mamele care au urcat pe podium la demonstrație, Edina Pottyondy. Aceasta a spus că statul maghiar a intrat în faliment, nu doar când l-a eliberat pe complicele unui pedofil, ci și după aceea, când nu declanşat o anchetă amplă  și independentă.

“Preşedintele Katalin Novák nu se va confrunta cu o comisie de anchetă, ci va primi 4,5 milioane de forinți pe lună pentru tot restul vieții, salariul tăcerii”, a mai spus Edina Pottyondi, care a adăugat: “Pedeapsa fostului șef de stat este că trebuie să trăiască în lux, cu majordomi, o secretară și o mașină de serviciu pentru tot restul vieții și tot noi îi plătim şi facturile de la spitalul privat”.

ADVERTISEMENT

În ciuda demisiilor de la nivel înalt, indignarea a continuat să crească atât în rândul partidelor politice, cât şi al ONG-urilor, care cer clarificarea detaliilor cazului şi să fie făcut public cine a cerut graţierea, unii indicându-l pe premierul Viktor Orban drept principalul responsabil.

ADVERTISEMENT