Specialiștii recomandă să fim foarte atenți atunci când spălăm hainele. În funcție de materialul pe care îl au, acestea se spală la programe diferite, menite să prelungească viața țesăturilor. Însă, puține gospodine știu de existența unicului program care ar trebui să fie folosit mereu.
În general, durata de viață a hainelor este influențată de modul în care avem grijă de ele. Este foarte important să cunoaștem temperatura la care se pot spăla acestea, dar și programul pentru care trebuie să optăm,
În primul rând, trebuie citite etichetele articolelor vestimentare. În acest fel, îți dai seama la ce temperatură trebuie setată apa. O temperatură mult prea ridicată ar putea fi dăunătoare hainelor.
După ce ai respectat acest pas, urmează un pas care ridică multe semne de întrebare în rândul gospodinelor. Și anume, programul corect care trebuie setat la mașina de spălat.
Cu atâtea programe și opțiuni la îndemână, nu este de mirare că multe gospodine petrec minute bune pentru a seta un program de spălat. Dacă și pentru tine este dificil să alegi între ”hand wash/ wool” sau ”heavy duty”, specialiștii vin cu lămuriri.
Experții susțin că fiecare mașină are un singur program care face minuni, indiferent de tipul hainelor pe care le pui în cuvă. Acesta este perfect pentru a elimina orice tip de pată. În plus, nici nu deteriorează țesătura.
Potrivit spynews.ro, Patrick Richardson a vorbit despre acest program în cartea sa, ”Laundry love”. Expertul susține că cel mai bun program pe care îl poate folosi oricine este ciclul ”express”. Sau, așa cum îl cunosc gospodinele, ”spălare în 30 de minune” sau ”spălare rapidă”.
”Eu folosesc doar ciclul ‘express’. Este suficient de lung pentru a curăța hainele, dar destul de scurt pentru a nu provoca daune”, a spus Patrick în cartea sa, potrivit sursei menționate.
Contrar așteptărilor, chiar dacă acest ciclu durează jumătate de oră, este suficient de eficient pentru a elimina orice fel de pată, inclusiv pe cele mai ”încăpățânate”.
În cartea sa, Patrick Richardson mai spune că, de cele mai multe ori, un ciclu lung de spălare poate fi dăunător hainelor. Pot apărea semne de uzură asupra articolelor vestimentare, iar țesăturile pot fi predispuse la rupere.
Pe lângă efectele negative pe care le are asupra hainelor, ciclul lung de spălare consumă și mai multe resurse. Pot a nu irosi resursele de apă și energie inutil, poți seta mașina pe ciclul ”express”, iar temperatura la 40 de grade Celsius.