Fotbal intern

Universitatea Craiova – FCSB, șapte ani de tensiuni continue! Episoadele care au creat marea rivalitate

29.04.2021 | 00:38
Universitatea Craiova  FCSB sapte ani de tensiuni continue Episoadele care au creat marea rivalitate
ADVERTISEMENT

Universitatea Craiova – FCSB, ultimul meci al etapei a patra din play-off, este foarte important în lupta pentru titlu. De asemenea, o rivalitate născută în ultimii ani, dar care a devenit foarte repede una extrem de aprigă.

Doi dintre cei mai talentați tineri jucători ai celor de la FCSB, Octavian Popescu și Andrei Vlad, au fost aduși chiar de la Craiova. Iar oltenii au fost furioși de modul în care au făcute aceste tranzacții, în special în cazul celui din urmă.

ADVERTISEMENT

Dar tensiunea dintre cele două formații a avut și alt tip de combustibil. Schimburi de replici dure între patroni, jigniri de neimaginat și chiar acuze de non-combat.

Start de coșmar pentru Universitatea Craiova în partidele cu FCSB. Zero victorii în primele 13 partide directe

Prima confruntare directă dintre FCSB și Universitatea Craiova a avut loc în august 2014, iar echipa lui Becali s-a impus fără prea mari emoții, scor 3-1. Avea să fie startul unui adevărat complex al formației din Bănie.

ADVERTISEMENT

Oltenii nu au reușit să se impună nici măcar o dată în primele 13 confruntări directe. Interval în care au obținut doar trei remize, iar FCSB s-a impus de 10 ori.

Tensiunile au escaladat în 2017, cu o serie de evenimente care au dinamizat această rivalitate. Pe 9 aprilie, fanii prezenți pe arena din Turnu-Severin au primit un program de meci șocant. Pe coperta de meci era desenat un leu care jupoaie o oaie.

ADVERTISEMENT

Programul de meci care a provocat scandalul între Becali și Rotaru: “Feceseb-istul, o specie scârboasă”

“Feceseb-istul, o specie scârboasă, pe cale de consacrare”, scrie, printre altele, în respectivul program de meci. În care Gigi Becali și Helmuth Duckadam sunt criticați în termeni duri. Conducerea Universității a reacționat la vremea respectivă și a precizat că respectivul program a fost scris și tipărit de suporteri, iar clubul nu are nicio implicare.

O scuză de care Gigi Becali nici nu a vrut să audă. Și a lansat un potop de jigniri la adresa lui Mihai Rotaru, patronul Universității Craiova. Omul pe care l-a considerat vinovat pentru respectivul program de meci.

ADVERTISEMENT

“El prost nu e, dar nu ştie să iasă în viaţa publică. El controlează tot acolo. Nu e prost, doar că e jigodie. Dacă eşti mârţoagă, poţi să te compari vreodată cu armăsarul? Dacă acum face aşa ceva, îţi dai seama câtă minte are? Are caracterul murdar. Orice ar face, tot dobitoc e. Oamenii ăştia doar aşa ştiu să iasă în faţă. Nu sunt bărbaţi, sunt găini”, declara Becali.

Cum s-a răzbunat Rotaru pentru atacurile lui Becali. A băgat o echipă de rezerve în partida cu Viitorul și a lăsat FCSB fără titlu

Doar că Becali avea să regrete ieșirea necontrolată. Mai puțin de o lună mai târziu, Viitorul juca la Pitești cu Universitatea. Echipa lui Hagi era în luptă la titlu cu FCSB, iar Craiova nu a vrut să își ajute rivala.

Gigi Mulțescu, antrenorul de atunci al “juveților”, a trimis o echipă cu foarte mulți jucători tineri. Plus câțiva cu gândul mai degrabă la vacanță. Viitorul s-a impus cu 1-0, printr-un gol marcat de Florinel Coman, și a câștigat titlul în acel an.

Explicația pe care au dat-o oficialii olteni a fost una hilară. Au spus că titularii au fost menajați pentru returul din semifinalele Cupei României. Care însă era programat 10 zile mai târziu, deci nu se putea pune problema că jucătorii nu aveau timp să se recupereze. Culmea, Craiova avea să piardă acea dublă cu Voluntariul.

Gigi Becali a găsit și el răzbunarea perfectă. L-a luat pe Andrei Vlad chiar de la Universitatea Craiova

În partida Universitatea Craiova – Viitorul s-a remarcat tânărul portar Andrei Vlad. Pe care FCSB avea să îl „fure” de la Craiova doar câteva luni mai târziu. A fost o mutare care a dat foc acestei rivalități. În primă fază, Vlad a dezamăgit crunt la FCSB. Dar în ultimul an s-a transformat în jucător de bază.

Singurul element lipsă al acestei rivalități era tocmai pe gazon. Pentru că Universitatea Craiova era doar un sparring-partner pentru FCSB. Acest ultim ingredient avea să fie adăugat în octombrie 2018. Chiar în ziua în care Oltenia a fost părăsită de cel mai iubit fiu al ei, marele Ilie Balaci. “Juveții” s-au impus cu 2-1 în partida de pe Oblemenco.

De atunci, însă, Craiova a dat senzația că revine la statutul de victimă sigură a celor de la FCSB. Pentru că au urmat șase victorii consecutive ale echipei lui Becali. O serie care avea să fie ruptă în iulie 2020, când Universitatea Craiova se impunea cu 2-0 și devenea mare candidată la titlu.

FCSB le-a plătit oltenilor cu aceeași monedă ca în 2017. Și a ajutat-o pe CFR Cluj să câștige titlul în sezonul precedent

Dar, culmea, oltenii ar fi avut nevoie de ajutor tocmai de la FCSB în lupta la titlu pe care o aveau contra celor de la CFR Cluj. Doar că Becali nu a uitat cum a pățit-o în 2017. Și le-a întors-o rivalilor din Oltenia. Pe 31 iulie 2020, Anton Petrea alinia o formulă cu mulți puști. Iar CFR Cluj profita și câștiga 2-0, pentru ca apoi să obțină titlul în meciul direct de pe Oblemenco.

Iar Gigi Becali i-a mai dat o lovitură lui Rotaru în vara trecută. Cu ajutorul lui Giovanni Becali și al lui Victor Pițurcă. L-a luat pe Octavian Popescu, puștiul care a impresionat în acest sezon de Liga 1. Ce-i drept, patronul Științei are toate motivele să își reproșeze această pierdere, pentru că nu i-a mărit salariul tânărului jucător.

În sezonul regulat, FCSB a mai bifat un succes la Craiova, dar a fost dominată clar la Giurgiu. S-a terminat 0-0 acea partidă. Partida de joi, de la 19:45, poate fi decisivă pentru ambele echipe. Universtitatea are mare nevoie de trei puncte pentru a fi în lupta la titlu. Iar FCSB este obligată să câștige ca să își păstreze primul loc.


  • (P) Cota BETANO pentru Universitatea Craiova – FCSB: 1,78 este cota pentru „ambele echipe înscriu sau peste 2,5 goluri în meci”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT
Tags: