News

Universitatea Oxford, paşi repezi spre un vaccin anti-COVID: “Testele pe maimuţe şi-au arătat eficienţa!” Timpul record în care ar putea fi gata

28.04.2020 | 15:54
Universitatea Oxford pasi repezi spre un vaccin antiCOVID Testele pe maimute siau aratat eficienta Timpul record in care ar putea fi gata
ADVERTISEMENT

O lume întreagă speră la un vaccin inventat cât mai rapid pentru stoparea noului coronavirus. Iar până acum, cercetătorii de la Oxford University au făcut descoperiri remarcabile, noile teste demonstrând faptul că vaccinul este eficient pe maimuţe. 

Universitatea Oxford, paşi repezi spre un vaccin anti-COVID!

Majoritatea celorlalte echipe care vor să obţină un vaccin eficient anti-COVID au fost nevoite să înceapă cu studii clinice de mici dimensiuni pe câteva sute de participanţi pentru a demonstra siguranţa. Însă, cercetătorii de la Institutul Jenner din cadrul Universităţii Oxford au luat avans din start, reuşind să demonstreze că studiile precedente, inclusiv unul de anul trecut împotriva unui alt coronavirus, erau inofensive pentru oameni.

ADVERTISEMENT

Acest lucru le-a permis să sară o etapă şi să planifice testele noului vaccin împotriva coronavirusului care implică peste 6000 de persoane, până la finalul lunii viitoare. Cercetătorii englezi speră să demonstreze nu numai că vaccinul este sigur, ci şi că funcţionează, scrie New York Times.

Oamenii de ştiinţă de la Oxford spun că au o aprobare de urgenţă din partea autorităţilor de reglementare, iar primele milioane de doze de vaccin ar putea fi disponibile până în luna septembrie, cu cel puţin câteva luni înaintea oricăror vaccinuri anunţate, dacă se dovedesc a fi eficiente.

ADVERTISEMENT

Vaccinul şi-a arătat eficienţa pe maimuţe!

Cercetătorii de la Laboratorul Rocky Mountain de la Institutul Naţional de Sănătate din Montana au injectat şase maimuţe cu doze unice de vaccin de la Oxford. Animalele au fost apoi expuse la o cantitate importantă de virusuri COVID-19, expunere care a îmbolnăvit maimuţele din laborator. Dar 28 de zile mai târziu, toate cele şase animale au fost sănătoase, a spus Vincent Munster, cercetătorul care a efectuat testul.

“Macacul rhesus este cel mai apropiat animal de om pe care îl avem”, a spus Dr. Munster, menţionând că oamenii de ştiinţă încă analizează rezultatele, pe care le vor împărtăşi la începutul lunii mai cu alţi oameni de ştiinţă.

ADVERTISEMENT

Provocările cercetătorilor pentru a dovedi eficienţa vaccinului!

Imunitatea la maimuţe nu garantează că un vaccin va oferi acelaşi grad de protecţie şi la om. O companie chineză a început recent un studiu clinic cu 144 de participanţi, SinoVac, iar primele rezultate publicate au arătat că vaccinul a fost eficient pe macacii rhesus.

Însă, cu eforturile care se depun pentru a găsi un vaccin, rezultatele de pe maimuţe arată că programul accelerat al celor de la Oxford pare că funcţionează.

ADVERTISEMENT

Studiul celor de la Oxford este primul la scară relativ mare şi chiar dacă se va dovedi un eşec, tot poate oferi lecţii despre natura noului coronavirus şi modul în care răspunde sistemul imunitar. Asta poate oferi informaţii guvernelor, companiilor de medicamente şi altor oameni de ştiinţă care încearcă să găsească un vaccin.

Toţi ceilalţi se vor confrunta cu aceleaşi provocări, inclusiv cu obţinerea milioanelor de dolari pentru finanţare, convingerea autorităţilor de reglementare să aprobe testele pe oameni, demonstrarea siguranţei unui vaccin şi, după toate acestea, dovedirea eficienţei sale în protejarea oamenilor de COVID-19.

“Suntem singurii oameni din ţară care doresc ca numărul de noi infecţii să rămână pentru câteva săptămâni, să putem testa vaccinul”

Paradoxal, succesul din ce în ce mai mare în a ţine pe loc răspândirea coronavirusului, poate reprezenta un obstacol: “Suntem singurii oameni din ţară care doresc ca numărul de noi infecţii să rămână pentru câteva săptămâni, să putem testa vaccinul” , susţine profesorul Adrian Hill, directorul Institutului Jenner.

Normele de etică, ca principiu general, interzic infectarea voluntară a participanţilor la testele umane cu o boală gravă. Acesta este singurul mod de a demonstra eficacitatea oamenilor, prin injectarea vaccinului în locul în care virusul se răspândeşte în mod natural.

Dacă măsurile de distanţare socială sau alţi factori continuă să încetinească rata noilor infecţii în Marea Britanie, testele ar putea să nu arate că vaccinul face diferenţa: participanţii care au primit o doză pentru efectul placebo s-ar putea să nu mai fie infectaţi mai rău decât cei cărora li s-a administrat vaccinul. Oamenii de ştiinţă ar trebui să încerce din nou în altă parte, problemă cu care se vor confrunta şi ceilalţi cercetători care vor să găsească vaccinul anti-COVID.

 

ADVERTISEMENT
Tags: