Sport

Unul dintre cei mai valoroși sportivi din Ungaria va concura pentru România! Anunț oficial al federației

Fostul număr 5 mondial la șah Richard Rapport, în prezent locul 13 FIDE, va reprezenta România în competițiile internaționale, anunță Federația Română de profil.
04.09.2022 | 17:25
Unul dintre cei mai valorosi sportivi din Ungaria va concura pentru Romania Anunt oficial al federatiei
Richard Rapport va reprezenta România în întrecerile internaționale de șah. Anunțul oficial a fost făcut de Federația Română de specialitate
ADVERTISEMENT

Richard Rapport, cel mai important șahist din Ungaria a decis să reprezinte România, iar Federația Română de specialitate a oficializat transferul fostului număr 5 mondial.

Super lovitură de imagine pentru FR de Șah

Federația Română de Șah a anunțat încă din luna mai a acestui an că a început demersurile pentru transferul lui Richard Rapport. Lucrurile s-au complicat pentru că omologii maghiari au încercat să-l blocheze pe sportivul de 26 de ani.

ADVERTISEMENT

La trei luni distanță, însă, transferul a primit undă verde de la FIDE (Federația Internațională de Șah), iar la FR de Șah a făcut anunțul oficial duminică.

”Richard Rapport va juca șah sub steagul României! Transferul a fost oficializat astăzi, 4 septembrie!

ADVERTISEMENT

Richard Rapport, în vârstă de 26 de ani, a obținut titlul de mare maestru la 13 ani. În 2013 a câștigat Campionatul European de Șah rapid, iar în 2017 l-a învins pe campionul mondial Magnus Carlsen la Turneul Tata Steel. În luna iulie, a jucat la Turneul Candidaților.

Bun venit în echipa României, Richard!”, a transmis Federația Română de Șah, prin intermediul paginii oficiale de Facebook.

ADVERTISEMENT

Cine a făcut posibil transferul lui Richard Rapport

Cel mai bun șahist al Ungariei, Richard Rapport, a fost convins să schimbe drapelul Ungariei cu cel al României de miliardarul sârb cu origini românești Sacha Dragic, proprietarul companiei Superbet.

Un rol important în transfer l-a avut și soția omului de afaceri, Augusta Dragic, care prin Fundația Superbet, a organizat la București Grand Chess Tour, cel mai important eveniment șahist din România. O competiție de top la nivel mondial.

ADVERTISEMENT

Ideea organizării Grand Chess Tour i-a aparținut Marelui Maestru Garry Kasparov, iar Superbet a fost principalul susținător financiar. În aceeași perioadă s-a conturat și ideea transferului lui Richard Rapport, acesta urmând să fie sponsorizat de compania de beting amintită.

Șahistul maghiar are 26 de ani și a obţinut titlul de mare maestru la 13 ani. În 2013 a câştigat Campionatul European de şah rapid, iar patru ani mai târziu l-a învins pe campionul mondial Magnus Carlsen la turneul Tata Steel.

Soția lui Richard Rapport, Jovana, a reprezentat deja România

Jovana Rapport, soția lui Richard Rapport, a făcut și ea transferul și a ales să nu mai reprezinte Serbia, ci să concureze pentru România. De alfel, Jovana a jucat deja sub “tricolor”. A participat luna trecută la Campionatul European Feminin.

Jovana Rapport a obținut titlul de WGM în 2009 și în prezent are 2294 rating FIDE. Cea mai bună clasare a avut-o în februarie 2019, când ocupa locul 73 în clasamentul feminin. Avea la acea vreme un rating de 2388.

România are doi jucători de top în clasamentul FIDE. Bogdan Deac, și el în mare formă

După transferul lui Richard Rapport, România se anunță o adevărată candidată la medalii în competițiile dedicate echipelor naționale. În afară de Rapport, Federația Română de Șah îl are și pe Bogdan Deac ca reprezentant în elită, între jucătorii cu rating FIDE 2700+.

Bogdan Deac a trecut recent bariera de 2700 și este în prezent pe locul 31 în clasamentul FIDE. Doar 40 de jucători din lume au în acest moment rating de peste 2.700., printre ei și Rapport și Deac. Magnus Carlsen (2861) și Ding Liren (2808), primii doi clasați la ultima actualizare, sunt singurii care au trecut inclusiv bariera 2800.

ADVERTISEMENT