News

Unul dintre ucigașii milionarului din Sibiu este judecat într-un dosar de trafic de migranți. Ce rol avea Marian Minae

Marian Minae, unul din cei trei ucigași ai milionarului sibian Adrian Kreiner, figurează ca inculpat într-un dosar de trafic de migranți.
20.11.2023 | 12:05
Unul dintre ucigasii milionarului din Sibiu este judecat intrun dosar de trafic de migranti Ce rol avea Marian Minae
Marian Minae, unul din ucigașii lui Adrian Kreiner, a făcut parte dintr-o rețea care transporta migranți din Serbia în Occident. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Hepta, Facebook Adrian Kreiner, Facebook Marian Minae
ADVERTISEMENT

Doi din cei trei ucigași ai milionarului Adrian Kreiner au fost prinși duminică în Marea Britanie. Este vorba despre Marian Cristian Minae, găsit în Irlanda de Nord, și de Laurențiu Ghiță, descoperit în Scoția. Ultimul dintre ei, Costinel Zuleam, se află încă în libertate. Toți au pe numele lor mandate de arestare preventivă pentru omor calificat şi câte două infracţiuni de tâlhărie calificată.

Ucigașul lui Adrian Kreiner a participat la două transporturi de migranți

Vineri seară, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au formulat propunere de arestare preventivă în lipsă a celor trei suspecţi în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner. În aceași zi, ei fuseseră dați în urmărire pe site-ul Poliției Române. În dosar mai sunt vizate două persoane, un bărbat şi o femeie. Bărbatul a fost deja arestat preventiv, pentru favorizarea faptuitorului, iar despre femeie se ştie că a părăsit ţara.

ADVERTISEMENT

Despre Marian Minae, născut la Bechet şi domiciliat în Zaval, judeţul Dolj, s-a aflat că a mai fost condamnat la închisoare pentru o tâlhărie din 2013. Din datele consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, reiese că Minae este cercetat în prezent, alături de alți cinci inculpați, într-un dosar în care este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranți și de trecerea frauduloasă a frontierei de stat.

Minae este acuzat că a participat la două transporturi de migranți originari din Afganistan și Pakistan, în februarie și martie 2021, aceștia fiind aduși din Serbia și trecuți ilegal granița în România. Pe 7 decembrie 2021, Tribunalul Dolj a dispus începerea judecății cauzei în acest dosar, dar inculpații au făcut recurs. Pe 23 februarie 2022, Curtea de Apel Craiova a respins recursul.

ADVERTISEMENT

Astfel, dosarul în care Minae, unul dinte ucigașii lui Adrian Kreiner, și ceilalți cinci inculpați sunt judecați fusese înregistrat pe 11 august 2021 la Tribunalul Dolj. În această perioadă, inculpații au fost arestați preventiv, iar ulterior s-au aflat sub control judiciar. Minae este cercetat sub aspectul săvârşirii, în concurs, a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi în formă continuată (două acte materiale) şi complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat în formă continuată (două acte materiale).

Refugiații au plătit câte 1.000 euro de persoană

În total, au fost trei intrări ilegale în țară, pe 8 februarie 2021 (cu 6 migranți), 19 martie 2021 (cu 8 migranți) și 26 martie 2021 (cu 13 migranți), iar Minae a participat la primele două acțiuni. Cei 8 migranţi care au fost aduși în țară pe 19 martie 2021 au declarat că veniseră din Afganistan cu intenţia de a ajunge în ţările vestice, fiind preluaţi din taberele de refugiaţi din Serbia, de la Samsi şi Obrenavac, de o călăuză originară din Afganistan, care îi trecuse ilegal frontiera ajutat de un cetăţean de origine sârbă.

ADVERTISEMENT

Refugiații au mai declarat că au stat o noapte într-o casă părăsită aflată în apropierea frontierei cu România și că, în dimineaţa de 19.03.2021, în jurul orei 02:00, au trecut ilegal în România, prin zona de câmpie, traversând un canal cu apă şi ajungând în apropierea şoselei asfaltate de unde urmau să fie preluaţi de transportatorii români.

Referitor la persoana care le călăuzise în vederea trecerii ilegale a frontierei, refugiații au afirmat că acesta era un cetăţean de origine sârbă care le ceruse câte 1.000 de euro de persoană. Despre  Minae-Marian Cristian s-a scris în dosar că se afla în mașina sa, alături de concubină, ei îndeplinând  rolul de antemergător pentru cele două autoturisme pregătite pentru preluarea şi transportul migranţilor.

ADVERTISEMENT

Autoturismul lui Minae a îndeplinit rolul de securizare a transportului

Cele trei autoturisme s-au deplasat în zona frontierei cu Serbia, în apropiere de Stamora Moraviţa, unde cei 8 migranţi au fost preluaţi din locul unde se aflau. Pe tot traseul, autoturismul lui Minae a îndeplinit rolul de securizare a transportului. Ulterior, caravana a fost depistată de Poliția de Frontieră. Banda lui Minae a mai organizat un transport, pe 26 martie 2021.

Cu o zi înainte, 13 migranți ilegali și o călăuză de origine pakistaneză au plecat din Belgrad cu trei taxiuri, după cum au declarat ulterior la Poliție. Migranții au fost călăuziţi să traverseze frontiera prin zona de câmpie, trecând prin canale cu apă, vegetaţie forestieră, până au ajuns în apropierea unei şosele asfaltate. În acel loc au aşteptat într-un canal fără apă apariţia unui mijloc de transport, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

În jurul orei 02:00 a sosit autoturismul, şoferul acestuia discutând cu călăuza schimbarea locului de îmbarcare. În jurul orei 02:30 au fost preluaţi de un microbuz de culoare deschisă și s-au deplasat până în apropierea municipiului Timişoara, unde au fost debarcaţi, ulterior fiind depistaţi de lucrătorii de Poliţie. Ulterior audierii, migranţii în cauză au depus cereri de azil. Dosarul în care sunt judecați  Cristian Minae și ceilalți cinci inculpați se află în continuare pe rol la Tribunalul Dolj. Pe 12 octombrie 2023, cauza a fost amânată pentru 23 noiembrie 2023, deoarece trei inculpați nu s-au prezentat la audieri.

ADVERTISEMENT