News

Va dispărea coronavirusul pe timpul verii? Răspunsul clar oferit de oamenii de știință

09.05.2020 | 09:20
Va disparea coronavirusul pe timpul verii Raspunsul clar oferit de oamenii de stiinta
ADVERTISEMENT

Mai multe teorii lansate în ultima perioadă spun că noul tip de coronavirus ar putea să dispară pe timpul verii, iar oamenii de știință au venit acum cu un răspuns clar în acest sens.

Va dispărea coronavirusul pe timpul verii?

Conform The Independent, un studiu realizat de cercetătorii canadieni arată că este puțin probabil ca vremea caldă din timpul verii să împiedice dispariția sau chiar încetinirea răspândirii coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Doctorul Peter Juni de la Universitatea din Toronto a explicat că echipa de cercetători a descoperit o slabă legătură sau niciuna între răspândirea coronavirusului și temperatură sau latitudine și doar o asociere slabă cu umiditatea.

”Am făcut un studiu preliminar care sugera că latitudinea și temperatura pot juca un rol. Dar când am repetat studiul în condiții mult mai riguroase, am obținut rezultatul opus”, a spus el.

ADVERTISEMENT

Studiul a fost realizat în 144 de regiuni din SUA, Australia și Canada

În schimb, studiul arată că închiderea școlilor și alte măsuri de sănătate publică au fost un obstacol eficient în fața coronavirusului, iar oamenii de știință cred că aceste restricții pot fi relaxate în anumite zone.

”Vara nu va face coronavirusul să dispară. Este important ca oamenii să știe asta. Pe de altă parte, cu cât au au fost luate mai multe intervenții de sănătate publică, cu atât impactul asupra încetinirii epidemiei a fost mai mare”, a spus Dionne Gesink, epidemiolog de la Universitatea din Toronto.

ADVERTISEMENT

Afost studiate 144 de regiuni din întreaga lume, inclusiv state din SUA, Australia și Canada. Autorii studiului au estimat creșterea epidemiei prin compararea numărului de cazuri din 27 martie cu cifra înregistrată în săptămâna anterioară și cu o serie de variabile din timpul unei ”perioade de expunere” între 7 și 13 martie.

Studiul are și o serie de limitări. Este vorba în primul rând de diferențele semnificative în practicile de testare între diferite zone geopolitice, ceea ce a făcut ca rata reală a infectării cu COVID-19 să nu poată fi estimată fiabil.

ADVERTISEMENT

Un studiu recent explică de ce unii pacienți cu coronavirus ajung în stare gravă deși inițial par a-și fi revenit după o primă fază critică. Cercetătorii cred că rata mare de mortalitate a COVID-19 nu se datorează neapărat acțiunii virusului, ci modului în care sistemul nostru imunitar poate agrava simptomele bolii.

ADVERTISEMENT