News

Vacanță pe timp de război. Odesa se pregătește pentru deschiderea sezonului de plajă. “Este posibil să rămână mine”

Odesa se pregătește pentru redeschiderea sezonului de plajă. Inițial, această decizie a fost amânată din cauza exploziei din Nova Kakhovka.
12.08.2023 | 09:15
Vacanta pe timp de razboi Odesa se pregateste pentru deschiderea sezonului de plaja Este posibil sa ramana mine
Sezonul de plajă în Odesa: Deschidere planificată în ciuda complexității situației regionale. Foto: Colaj Fanatik/Hepta.
ADVERTISEMENT

Autoritățile locale din Odesa planifică să deschidă sezonul de plajă  pe 12-13 august. Anunțul a fost făcut de șeful administrației regionale de stat, Oleg Kiper. Anterior, această decizie a fost amânată din cauza exploziei din Nova Kahovka, care a avut loc pe 6 iunie.

Decizie controversată a autorităților din Odesa

“Pregătim plajele pentru sezonul de catifea… Atacul terorist asupra barajului Kahovka a perturbat începutul sezonului de plajă în Odesa. Cu toate acestea, calitatea apei din Marea Neagră s-a stabilizat și corespunde tuturor normelor sanitare”, a anunțat Oleg Kiper.

ADVERTISEMENT

Pentru siguranța plajelor, acestea ar trebui să fie echipate cu: plase de protecție care fac imposibilă pătrunderea minelor; posturi de observare și de salvare; geamanduri; difuzoare; adăposturi în apropiere.

“Până la data de 10 august, ora 17:00, autoritățile locale din Odessa, Belgorod-Dnistrovskaya și Izmail trebuie să efectueze pregătirea corespunzătoare a plajelor. Cei care nu vor avea timp, pot depune mai târziu. Dar îi îndemn pe toți să respecte termenele, astfel încât în acest weekend regiunea Odesa să poată primi turiști. Conform prognozei, va fi până la +30, așa că îi așteptăm pe toți la cele mai bune plaje din lume”, a adăugat Kiper.

ADVERTISEMENT

Reamintim că, la începutul lunii iunie, Inspecția de Stat pentru Mediu a Districtului de Sud-Vest al Ucrainei a raportat că, din cauza exploziilor de la Kahovka, în apele Mării Negre din apropierea coastei Odesa s-a înregistrat o scădere a salinității. Potrivit datelor cercetărilor de laborator, salinitatea apei de mare din această zonă a scăzut acum de aproape trei ori, ceea ce poate duce la consecințe negative pentru ecosistemul global. De asemenea, a fost înregistrată o creștere a nivelului de fier.

În același timp, Kiper a menționat că există încă restricții în ceea ce privește evenimentele de divertisment. “Muzica tare, reflectoarele și discotecile ar trebui să se încheie înainte de ora 22:00!”, a reamintit șeful administrației regionale de stat. El a adăugat că proprietarii localurilor au promis să respecte regulile de siguranță și să aibă grijă în mod responsabil de personalul care trebuie să ajungă acasă înainte de stingere.

ADVERTISEMENT

Când va fi deschis sezonul de plajă?

Administrația regională de stat din Odessa a anunțat recent că dorește să deschidă sezonul de plajă înainte de weekend, astfel că a dat instrucțiuni pentru pregătirea plajelor până la 10 august. În același timp, situația din apele Mării Negre rămâne foarte complexă.

Decizia autorităților locale nu a fost apreciată de toți. Sunt voci care spun că nu există nicio garanție a siguranței pe plajele din Odesa. Potrivit ordinului Ministerului Afacerilor Interne privind protecția vieții pe corpurile de apă, înainte de deschiderea fiecărei plaje trebuie să existe un pașaport al zonei de apă, un act de inspecție, un act de eliminare a obiectelor periculoase.

ADVERTISEMENT

“S-a decis deschiderea unor plaje din regiune pentru recreere. Au fost verificate aceste plaje? Chiar dacă da, această verificare nu va oferi garanții de siguranță sută la sută. Chiar dacă țărmul este curățat, este posibil să rămână mine. În plus, marea este în continuă mișcare. De asemenea, în Marea Neagră nu este întotdeauna o vizibilitate bună pentru o inspecție completă a fundului”, este opinia specialistului Serghii Chutkii. “În plus, unele mine au un mecanism de autodistrugere, iar acestea pot exploda chiar și fără contact”.

Apa din Marea Neagră îndeplinește toate normele sanitare

Specialistul a subliniat, de asemenea, că echipamentele de siguranță, cum ar fi plasele de protecție nu sunt în niciun fel standardizate. Niciun test nu va oferi o garanție de siguranță de 100%. Dar pentru a se proteja măcar, se poate înota doar pe plajele autorizate.  Sezonul plajelor a fost întrerupt din cauza subminării centralei hidroelectrice Kahovka de către ocupanții ruși. Dar, potrivit informațiilor de până acum, apa din Marea Neagră îndeplinește toate normele sanitare necesare. Oleg Kiper a semnat un ordin de pregătire a plajelor pentru cetățenii care le vizitează.

“Marea Neagră este, de asemenea, o linie de front, la fel ca în spațiul aerian. La urma urmei, există amenințări de atacuri cu rachete pentru toate zonele țării noastre”, a precizat Serghei Bratchuk, reprezentantul Armatei Voluntare.

El a comentat, de asemenea, declarația șefului OVA, Oleg Kiper, cu privire la pregătirea plajelor din regiunea Odesa pentru deschidere: “Dacă cineva a uitat, vreau să vă reamintesc că războiul continuă. Și toate deciziile oficialilor relevanți sunt luate ținând cont de cantitatea de informații și de situația reală pe care o au”, a subliniat reprezentantul Armatei Voluntare Ucrainene.

În același timp, Bratchuk a vorbit despre ordinul relevant al șefului OVA din Odesa, care prescrie parametrii clari a ceea ce trebuie făcut pentru ca anumite locații din regiunea Odesa să fie deschise pentru înot și recreere. Criteriile de siguranță pentru aceste plaje sunt destul de clare. Este vorba despre disponibilitatea adăposturilor și amenajarea acestora, bariere în apă etc.

Contradicții privind deschiderea plajelor din Odesa bombardată

La sfârșitul sezonului, Odesa intenționează să deschidă plajele pentru turiști, dar comandamentul militar consideră că o astfel de decizie este nepotrivită. Această opinie a fost exprimată de un reprezentant al OK Yug, Natalia Humeniuk.

Potrivit acesteia, în momentul de față există încă un pericol de minare în Marea Neagră. În plus, Rusia, după retragerea din acordul privind cerealele, a anunțat mine suplimentare în zona apei. Iar plasele cu care vor să protejeze turiștii de consecințele exploziilor de mine nu sunt eficiente.

“Eu personal nu cunosc astfel de plase, care pot fi o garanție că mina nu va detona. Mai ales că minele de mare și de ancoră au un element destul de sensibil, iar detonarea lor în apă poate provoca un hidroimpact în coloana de apă însăși de până la un kilometru, iar dispersarea molozului – până la 200 de metri, deci va fi necesar să stați destul de departe de ele”, a menționat ea.

“În plus, deși navele rusești sunt departe, rușii ar putea încerca totuși să debarce trupele sale. De asemenea, nimeni nu a anulat consecințele aruncării în aer a barajului centralei hidroelectrice Kahovka În zona apei și pe fundul mării există încă resturi, care pot provoca răniri sau boli”, a mai adăugat Natalia Humeniuk.

Geniștii veghează plajele

Serviciul de presă al OC Pivden a raportat că, începând cu seara zilei de 10 august, un portavion de rachete inamice se află în misiune de luptă în Marea Neagră. Submarinul din cadrul proiectului Varshavianka poate fi echipat cu patru rachete Kalibr. În ciuda acestor riscuri, după cum a declarat șeful OVA Odessa, Oleg Kiper, în regiunea Odessa continuă pregătirile pentru deschiderea sezonului de plajă.

“Se face studiul plajelor, pe care în viitor va fi permis accesul oamenilor. Până în prezent, există trei plaje care îndeplinesc standardele de siguranță – au un adăpost la distanță de mers pe jos. Iar mâine va fi semnat un ordin privind accesul turiștilor pe aceste plaje. Sarcina noastră este de a oferi condiții decente pentru recreere și recuperare pentru mai mulți localnici, turiști, militari. Și, ceea ce este foarte important trebuie să existe un adăpost unde turiștii să se ascundă în timpul alertelor aeriene. Lucrăm în mod activ pentru a face totul mai sigur și mai controlat”, – a explicat Kiper.

Un grup mobil de geniști, care are în contul său sute de deminări de muniții și mine în zonele de coastă, va ajuta la pregătirea plajelor din Odesa, a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuk.

“Zona de apă a plajei nu este atât de mare, poate fi traulată (eliberată de minele plasate cu ajutorul unui traul, – n.r.). Apoi se montează un gard special cu bariere pentru a împiedica obiectele explozive să ajungă în zona de coastă”, a menționat Pletenchuk.

Problema adăposturilor antiaeriene persistă în Odesa

Pe lângă minele și muniția din mare, în Odesa există un pericol constant de lovituri cu rachete. Rachetele pot ajunge chiar înainte de a fi declarată o alertă aeriană, amintește Igor Molodan, instructor de categoria internațională în medicină tactică și de supraviețuire.

Anul trecut, oamenii au fost aruncați în aer în repetate rânduri de mine în Odesa. În stațiunea Gribovka, regiunea Odesa, pe 11 iunie, un bărbat de 50 de ani a murit în urma unei explozii în mare, în fața soției, a fiului și a prietenului său. Un incident similar a avut loc în satul-stațiune Karolino-Bugaz din regiunea Odesa: un bărbat a decis să înoate în mare, ignorând avertismentul de pericol și a murit.

“Va fi greu pentru geniști să controleze un teritoriu atât de mare de plaje. În acest sezon, probabil că este mai bine să vă abțineți de la înot în Odesa și în regiune. Plasele instalate în apă nu sunt blindate, ele vor proteja de minele în derivă, dar nu și de muniție și rachete”, spune un alt expert.

“Chiar și rachetele și proiectilele interceptate de sistemele de apărare antiaeriană pot fi însoțite de căderi de resturi. De asemenea, nimeni nu va da o garanție că Forțele armate ruse nu vor folosi drone de apă”, a adăugat Molodan.

“Nu am auzit că există adăposturi masive pe plajele din Odesa. Dacă sperați la subsolurile caselor sau clădirilor din apropierea plajei, acestea sunt proiectate pentru un anumit număr de persoane. Adăposturile din clădirile rezidențiale, în primul rând – pentru chiriașii lor, și nu este clar dacă acolo vor încăpea încă 50 de turiști”, a concluzionat expertul.

 

ADVERTISEMENT