News

Vaccinarea obligatorie anti-Covid nu va fi impusă în România. Anunțul medicului Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei de imunizare din România, Valeriu Gheorghiță, anunță că vaccinarea obligatorie anti-Covid nu va fi impusă în țara noastră.
27.07.2021 | 07:57
Vaccinarea obligatorie antiCovid nu va fi impusa in Romania Anuntul medicului Valeriu Gheorghita
ADVERTISEMENT

Șeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a dat un răspuns ferm atunci când a fost chestionat în legătură cu posibilitatea ca imunizarea să devină obligatorie în România.

Medicul Valeriu Gheorghiță anunță că vaccinarea obligatorie anti-Covid nu va fi impusă în România

Medicul spune că, în prezent, dar nici în perspectivă, nu va fi pusă problema obligativității procesului de vaccinare anti-Covid în țara noastră.

ADVERTISEMENT

În schimb, Dr. Gheorghiță face un apel  la responsabilitate și la respectare măsurilor de protecție într-o perioadă în care valul 4 riscă să afecteze din nou societatea.

Deși în multe state s-a impus această obligativitate a vaccinării, în cazul unor categorii profesionale, la noi nu se ia în calcul de autorități posibilitatea ca vaccinul să fie impus.

ADVERTISEMENT

”Categoric, la acest moment, nu se pune problema de aşa ceva şi nici nu cred că va fi pusă problema obligativităţii, dar trebuie să luăm în calcul problema responsabilităţii, pentru că nu vorbim de o boală care ne afectează doar pe noi, este o boală care îi afectează implicit şi pe cei din jurul nostru, chiar dacă noi decidem să nu ne vaccinăm, să nu respectăm măsurile de prevenţie, prin simplul fapt că ne expunem la această infecţie.

Ne putem îmbolnăvi şi îi putem îmbolnăvi şi pe infecta şi pe cei cu care intrăm în contact în viaţa de zi cu zi. Tocmai din acest punct de vedere trebuie să avem grijă la cei din jurul nostru, să fim mai responsabili şi în felul acesta putem să avem un control mai bun al infecţiei”, a spus Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare Covid-19, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, conștient că ritmul de vaccinare suferă în România

România se află mult în urma țintei stabilite la debutul campaniei de vaccinare anti-Covid, care a avut loc în 27 decembrie 2020.

În acest moment, nu am trecut nici de 5.000.000 de imunizați, iar autoritățile recunosc realitatea din teren.

ADVERTISEMENT

În acest moment este cât se poate de evident că mai avem mult de muncă în ceea ce priveşte ritmul de vaccinare şi procentul de populaţiei care necesită a fi vaccinată. Aş sublinia în mod deosebit populaţia vulnerabilă – populaţia vârstnică, persoanele care se află în evidenţă cu boli cronice.

Este o problemă cât se poate de evidentă – necesitatea vaccinării în perioada imediat următoare.

Avem, în populația vârstnică, peste 60 de ani, un procent de circa 35% de acoperire vaccinală, ori, aici, într-adevăr avem mult de recuperat şi eu sper ca în perioada următoare printr-un efort comun, conjugat şi integrat al instituţiilor, să putem crea acel climat de încredere în primul rând, în rândul populaţiei pentru a-şi dori să se vaccineze şi de înţelege importanţa vaccinării, a mai spus dr. Gheorghiță pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT