News

Vaccinul anti-Covid de la Novavax ar putea primi aprobarea UE și OMS săptămâna viitoare. Ce eficiență are

Vaccinul anti-Covid de la Novavax ar putea fi folosit curând. EMA și OMS l-ar putea aproba săptămâna viitoare. Vaccinul are o eficiență majoră de combatere a coronavirusului.
17.12.2021 | 09:01
Vaccinul antiCovid de la Novavax ar putea primi aprobarea UE si OMS saptamana viitoare Ce eficienta are
ADVERTISEMENT

Novavax s-ar putea alătura de săptămâna viitoare în rândul celorlalte vaccinuri anti-Covid, aprobate de UE, și care pot fi utilizate pentru combaterea virusului SARS-COV2.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se pregătesc să aprobe vaccinul creat de compania Novavax, scrie Financial Times.

ADVERTISEMENT

Novavax, vaccin anti-Covid cu o eficiență de peste 90%

Novavax, creat împreună cu Serum Institute din India, ar urma ca după aprobare să-și trimită vaccinul țărilor sărace, prin programul COVAX. Serul se va administra în două doze.

Vaccinul a fost testat clinic din luna  iunie și a dovedit o eficiență ce depășește procentul de 90%, mai ales față de o formă severă se SARS-COV2.

ADVERTISEMENT

Prima autorizație pe care a primit-o, deja, Novavax a fost în noiembrie, în Indonezia. Compania farmaceutică așteaptă aprobare pentru administrate nu doar din partea EMA, ci și din partea Japoniei.

Cum lucrează Novavax în corpul uman

De altfel, Novavax ar putea deveni al cincilea vaccin anti-Covid, autorizat la nivel UE. Spre deosebire de serurile existente pe piață în momentul de față, Novavax conține o altfel de tehnologie.

ADVERTISEMENT

Novavax este considerat un vaccin ”subunitar”, cu proteine care au un răspuns imunitar, fără virus. Trebuie păstrat la o temperatură între 2 şi 8°C.

Novavax mai conține și particule ale proteinei Spike, dar și o substanță care ajută la un răspuns imunitar bun. Concret, atunci când se administrează unei persoane, sistemul imunitar întărit de vaccin va combate corpurile străine prin anticorpi și celule T.

ADVERTISEMENT

Totodată, Novavax este de ajutor și persoanelor care se îmbolnăvesc de Covid, chiar dacă au primit vaccinul. Novavax are capacitatea de a recunoaște proteina Spike de pe coronavirus și să o îndepărteze din organism.

Compania Novavax vrea să creeze un vaccin și împotriva variantei Omicron

Novavax, ce-și are originea în Maryland, dorește să creeze un vaccin și împotriva noii variante Covid, Omicron. În luna ianuarie se va da startul unei noi producții.

Novavax are de gând să producă un vaccin anti-Omicron în două doze, pentru a combate cât mai sigur noua tulpină sud-africană, răspândită în prezent în 77 de țări, printre care România.

ADVERTISEMENT