News

Vaccinul anti-Covid nu ne scapă de mască. Un expert în sănătate publică a făcut anunțul

26.12.2020 | 07:54
Vaccinul antiCovid nu ne scapa de masca Un expert in sanatate publica a facut anuntul
ADVERTISEMENT

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, ne îndeamnă să nu renunțăm la masca de protecție nici măcar după vaccinarea anti-Covid. Asta pentru că virusul va fi învins numai în momentul în care se va atinge imunitatea de grup.

De asemenea, expertul îi asigură pe cei care sunt în continuare sceptici în privința serului ajuns de Crăciun în România nu poate schimba ADN-ul unei persoane.

ADVERTISEMENT

Copiii sunt categoria cu cel mai mic risc, deci nu sunt o prioritate”, a mai spus acesta, sfătuind, însă, fiecare adult să nu ignore vaccinul, chiar dacă a trecut deja prin boală: „Recomandările actuale sunt ca fiecare adult să fie vaccinat, în cele din urmă. Imunitatea dată de vaccin se pare că este mai stabilă și mai puternică decât imunitatea naturală”.

Răzvan Cherecheș avertizează că masca de protecție este obligatorie și după vaccinare

Vaccinurile Pfizer și Moderna folosesc ARN mesager (un fragment mic din materialul genetic al virusului), care nu ajunge nicăieri în apropierea ADN-ul nostru și nu are cum să modifice ADN-ul nostru.

ADVERTISEMENT

Va fi nevoie să continuăm cu toții să purtăm masca până la atingerea imunității de grup (cel mai probabil în vara-toamna anului viitor). Recomandările actuale sunt ca fiecare adult să fie vaccinat, în cele din urmă.

Imunitatea dată de vaccin se pare că este mai stabilă și mai puternică decât imunitatea naturală. Cu toate acestea, cel mai probabil că cei care au trecut deja prin infecție vor avea un nivel de prioritate extrem de scăzut.

ADVERTISEMENT

Copiii încă nu trebuie vaccinați. Sunt categoria cu cel mai mic risc, deci nu sunt o prioritate. Plus că nu au fost incluși copii sub 16 ani în trialul de fază 3 a vaccinurilor Pfizer și Moderna.

Au fost pornite recente trialuri în care sunt au fost incluși copii între 12-16 ani. Vom afla rezultatele până când va veni rândul grupei de prioritate în care sunt copiii”, a declarat Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

ADVERTISEMENT

Prima persoană vaccinată va fi un cadru medical de la Matei Balș

În altă ordine de idei, ne apropiem cu pași repezi de momentul în care vom da oficial startul campaniei de vaccinare. Potrivit coordonatorului întregii operațiuni, Valeriu Gheorghiță, prima persoană care va face acest pas urmează să fie aleasă din rândul cadrelor medicale de la Institutul Matei Balș.

Avem o strategie de vaccinare în care sunt prevăzute cele trei etape. Prima etapă este cea adresată personalului medical şi personalului din sistemul social. În etapa a doua este vaccinată populaţia la risc şi persoanele care definesc activităţi esenţiale şi în etapa a treia vorbim de vaccinarea populaţiei generale.

Din acest punct de vedere, astăzi, în prima zi de Crăciun se concretizează speranţa noastră că vom avea, în sfârşit, o modalitate sigură, eficientă şi rapidă de a pune capăt acestei pandemii, care ne-a schimbat viaţa poate unora pentru totdeauna”, a explicat medicul militar.

ADVERTISEMENT