News

Vaccinuri anti Covid-19 în valoare de 4 miliarde de euro, distruse de țările UE. Totuși contractul de achiziție continuă până în 2027

215 milioane de doze anti Covid-19 au fost aruncate de țările UE, o pagubă de 4 miliarde de euro. Contractul de achiziție cu Big Pharma continuă
18.12.2023 | 15:32
Vaccinuri anti Covid19 in valoare de 4 miliarde de euro distruse de tarile UE Totusi contractul de achizitie continua pana in 2027
De la aprobarea primelor vaccinuri, țările UE au acceptat să primească colectiv 1,5 miliarde de doze / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cel puțin 215 milioane de doze de vaccinuri anti Covid-19 achiziționate de țările UE în perioada de vârf a pandemiei au fost aruncate între timp, la un cost estimat la 4 miliarde de euro pentru contribuabili, arată o analiză. Iar aceasta este aproape sigur o subestimare.

1,5 miliarde de doze în UE

De la aprobarea primelor vaccinuri împotriva coronavirusului, la sfârșitul anului 2020, țările UE au acceptat să primească colectiv 1,5 miliarde de doze (mai mult de trei pentru fiecare persoană din Europa).

ADVERTISEMENT

Multe dintre acestea zac acum în depozitele de deșeuri de pe continent. Calculele efectuate pe baza datelor disponibile arată că țările UE au renunțat în medie la 0,7 vaccinuri pentru fiecare membru al populației lor, arată o analiză publicată de Politico.

În fruntea clasamentului se află Estonia, care a aruncat la gunoi mai mult de o doză pe cap de locuitor, urmată îndeaproape de Germania, care a aruncat și cel mai mare volum brut de vaccinuri.

ADVERTISEMENT

Guvernele, reticente cu cifrele

Dacă această rată medie de deșeuri ar fi proiectată în restul UE, aceasta ar însemna peste 312 milioane de vaccinuri distruse. Dar nu este ușor de aflat câte vaccinuri au fost aruncate. Guvernele, inclusiv Franța, a doua cea mai populată țară din UE, sunt reticente în a dezvălui amploarea risipei.

Calculele făcute de Politico se bazează pe cifre din 19 țări europene – 15 care au furnizat cifre directe și patru în care volumele au fost raportate în presa locală.

ADVERTISEMENT

Unele cifre datează chiar din luna decembrie a acești an, cele mai vechi datează din decembrie 2022. Trecerea timpului înseamnă că cifrele primite sunt neactualizate, numărul real de vaccinuri aruncate fiind probabil mult mai mare.

Germania, de exemplu, a furnizat cifrele sale privind deșeurile în luna iunie; la momentul respectiv, mai avea încă 120 de milioane de vaccinuri în depozit. De asemenea, producătorii de vaccinuri au introdus de atunci versiuni mai noi, adaptate la cele mai recente variante de coronavirus, ceea ce face ca vaccinurile mai vechi să fie depășite și să aibă mai multe șanse de a fi aruncate.

ADVERTISEMENT

4 miliarde de euro la gunoi

Sursa citată estimează valoarea celor 215 milioane de vaccinuri irosite la mai mult de 4 miliarde de euro, pe baza prețurilor vaccinurilor raportate în mass-media (acestea nu au fost făcute publice).

Pentru țările care au raportat doar numărul total de vaccinuri distruse, fără a le defalca pe tipuri de vaccinuri, analiza a folosit un preț mediu ponderat de 19,39 euro, calculat pe baza datelor furnizate de țările care au oferit o defalcare.

Din nou, această cifră este aproape sigur un minim. Dar chiar și 4 miliarde de euro reprezintă o sumă considerabilă, egală cu un proiect mare de infrastructură sau cu cheltuielile anuale de sănătate ale Croației.

Frenezia achizițiilor

Multe dintre vaccinurile în cauză au fost achiziționate în perioada de vârf a pandemiei, în 2021, când UE, SUA și Marea Britanie se străduiau să asigure un număr limitat de doze. În acea perioadă de frenezie, UE a încheiat cel mai mare contract de achiziționare de 1,1 miliarde de doze de la Pfizer și BioNTech.

Este ușor de văzut acum cât de nesigură era situația în 2021, iar acordul UE a fost lăudat la vremea respectivă. Dar atât dimensiunea acordului, cât și calendarul s-au dovedit a fi problematice.

Țările au fost obligate să cumpere doze chiar și atunci când pandemia s-a diminuat, în timp ce eforturile de a dona vaccinurile în exces țărilor terțe au fost zădărnicite de scăderea cererii și de problemele logistice.

Secretomania Comisiei Europene

Repercusiunile sunt mai mult decât financiare. Întrebările legate de modul în care a fost negociat marele contract cu Pfizer o urmăresc și acum pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, încă de când New York Times a relatat că șefa executivului european a schimbat mesaje cu directorul general al Pfizer în perioada premergătoare încheierii contractului.

Contractul a fost deja renegociat de către Comisia Europeană sub presiunea țărilor UE care se aflau în situație de supraabundență de vaccinuri. Atât Polonia, cât și Ungaria au încetat să mai accepte vaccinuri și sunt date în judecată de Pfizer pentru neplată.

În România, procurorii vor să ridice imunitatea fostului prim-ministru și a doi foști miniștri ai sănătății, susținând că achizițiile excesive de vaccinuri au cauzat statului daune de peste 1 miliard de euro.

Între timp, vaccinurile vor continua să sosească, contractul revizuit cu Pfizer obligând țările europene să cumpere vaccinuri cel puțin până în 2027.

ADVERTISEMENT