News

Văduva celui mai bogat pensionar a câștigat procesul cu statul român pentru recalcularea drepturilor de urmaș. Câți bani ar urma să ia

Văduva celui mai bogat pensionar din România a câștigat în instanță o sumă importantă de bani, pe care trebuie s-o primească de la Casa Județeană de Pensii Argeș.
19.02.2024 | 10:13
Vaduva celui mai bogat pensionar a castigat procesul cu statul roman pentru recalcularea drepturilor de urmas Cati bani ar urma sa ia
Fostul procuror Gheorghe Bălășoiu era cel mai bogat pensionar în 2021, înainte de moartea sa
ADVERTISEMENT

Văduva fostului magistrat Gheorghe Bălășoiu a câștigat un proces împotriva Casei Județene de Pensii Argeș prin care solicita restituirea unor sume de bani cu titlul de asigurări sociale de sănătate, în baza unui act normativ neconstituțional.

Văduva lui Gheorghe Bălășoiu primește pensie de urmaș

Femeia primește pensie de urmaș, după moartea soțului ei, din care statul român a reținut, începând cu ianuarie 2022, contribuția de asigurări sociale de sănătate, cu o bază lunară de calcul de 10% din partea ce depășește suma lunară de 4.000 de lei, potrivit reglementărilor de la acea vreme.

ADVERTISEMENT

La sfârșitul anului 2022, CCR a declarat neconstituțională această măsură fiscală, iar beneficiarii pensiilor care depășesc această sumă urmau să primească eșalonat sumele oprite anterior.

Văduva celui mai bogat pensionar nu a stat prea mult pe gânduri și și-a cerut drepturile în instanță, chiar înainte ca decizia Curții Constituționale să fie publicată în Monitorul Oficial. Ulterior, guvernul a stabilit printr-o nouă ordonanță de urgență ca sumele impozitate din pensii cu 10% peste pragul de 4.000 de lei să fie returnate beneficiarilor în perioada 1 martie 2023 – 28 februarie 2024.

ADVERTISEMENT

Casa de pensii, obligată să plătească dobândă penalizatoare

Femeia nu a stat prea mult pe gânduri și a deschis un proces împotriva Casei Județene de Pensii Argeș și a cerut, pe lângă restituirea sumelor reținute, și recalcularea drepturilor, cu aplicarea actualizării și a dobânzilor legale.

În ianuarie 2024, Curtea de Apel Pitești a stabilit că în cazul în care sumele au fost reținute pe baza unor norme legislative neconstituționale, ”restituirea este scadentă chiar de la acel moment (al deciziei CCR, n.r.), iar plata eșalonată, potrivit OUG nr 4/2023 nu acoperă întreg prejudiciul cauzat reclamantei”.

ADVERTISEMENT

În consecință, instanța a stabilit că văduva celui mai bogat pensionar este îndreptățită la despăgubiri reprezentând actualizarea cu indicele de inflație și cu dobânda legală penalizatoare. Decizia este definitivă.

Este al doilea proces pe care Maria Bălășoiu îl câștigă împotriva statului român, în ultimii doi ani. FANATIK a scris în 2022 că femeia a obținut în instanță peste 100.000 de lei de la Casa de Pensii, ca urmare a unui clacul eronat aplicat asupra veniturilor lui Gheorghe Bălășoiu, când încă era în viață.

ADVERTISEMENT

În România, soțul supraviețuitor care are dreptul la o pensie proprie, poate opta să încaseze pensia de urmaș, în condițiile stabilite de lege, în cazul în care aceasta este mai avantajoasă.

Cea mai mare pensie din România în 2021: 78.000 de lei

Gheorghe Bălășoiu, fost șef al penitenciarului Colibași, a fost prezentat de presă drept cel mai bogat pensionar din România. În 2021, cu puțin timp înainte să moară, acesta ajunsese să încaseze lunar uriașa sumă de 78.000 de lei (aproximativ 15.600 de euro).

Anterior, pensia încasată de fostul magistrat a crescut succesiv, de la 34.000 de lei – în 2017, la 67.000 de lei – în anul 2019.

El a lucrat ca procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Apel Pitești, înainte să se pensioneze, în anul 2005. În ultimul an de activitate, Bălășoiu a renunțat la zilele de concediu și la delegații, sumele respective acumulându-se la salariu.

Potrivit informațiilor apărute în presă, Gheorghe Bălășoiu a avut doi copii, o fată și un băiat. În 2016, fiul fostului procuror a fost găsit decedat în apartamentul său din Pitești.

ADVERTISEMENT
Tags: