News

Văduva lui Dinu Patriciu, probleme cu vila din Caraibe. Femeia se teme că ar putea fi expropriată de autoritățile din Saint Martin

Văduva miliardarului Dinu Patriciu are probleme cu autoritățile din Saint Martin, acolo unde familia afaceristului deține o vilă de lux.
21.05.2023 | 10:14
Vaduva lui Dinu Patriciu probleme cu vila din Caraibe Femeia se teme ca ar putea fi expropriata de autoritatile din Saint Martin
Dinu Patriciu și soția lui au cumpărat o vilă în Saint Martin, o insulă din Caraibe preferată de miliardarii lumii, printre care și Donald Trump / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Dana, văduva lui Dinu Patriciu, a dat în judecată autoritățile locale din Saint Martin, o insulă tropicală din Caraibe aflată sub administrație franceză și olandeză, solicitând anularea efectelor legii planului de prevenire a riscurilor naturale (PPRN). În 2017, vila lui Dinu Patriciu din Saint Martin a fost devastată de uraganul Irma.

Văduva lui Dinu Patriciu a vrut să schimbe legea în Saint Martin

Vila din Caraibe a lui Dinu Patriciu este situată în partea franceză a insulei, într-o zonă selectă, în apropiere plajei Baie Rouge, acolo unde mai mulți bogați ai lumii dețin proprietăți. Imobilul a fost achiziționat în 2008 și a fost înregistrat pe numele uneia dintre firmele magnatului, DP Immobilier, care este activă și astăzi.

ADVERTISEMENT

După moartea lui Dinu Patriciu, văduva acestuia a continuat să vină aici, iar în urmă cu câțiva ani s-a ”aliat” cu mai mulți vecini din Baie Rouge și au dat în judecată municipalitatea din Saint Martin (din punct de vedere administrativ, insula este considerată o ”comună” franceză și este condusă de un primar și un consiliu municipal).

Prin această acțiune, văduva lui Dinu Patriciu a încercat să împiedice efectele planului de prevenire a riscurilor naturale, elaborat de autoritățile din Saint Martin și guvernul francez, după dezastrele provocate de furtuni și cutremure. Femeia susținea că noile reglementări îi împiedică pe proprietarii de aici să-și reconstruiască vilele, iar acest lucru va afecta turismul și chiar ordinea socială, în zonă.

ADVERTISEMENT

Dana Patriciu acuză autoritățile de abuz de putere

Dana Patriciu a criticat faptul că noua lege va permite autorităților locale să interzică lucrările de reconstrucție a imobilelor afectate de dezastre naturale iar firmele de asigurări pot fi exonerate de plata despăgubirilor. În acest fel se naște un raport de abuz de putere, care poate duce până la exproprierea celor care dețin case și terenuri în zonele considerate ca fiind de risc.

În plus, a mai arătat văduva lui Dinu Patriciu, așa-zisele diguri instalate după uraganul Irma, situate la 50 de metri în larg, sunt inutile și pot fi depășite cu ușurință de valuri mai înalte de doi metri.

ADVERTISEMENT

Procesul s-a judecat, pe fond, la Curtea Administrativă din Saint Martin, însă Ministerul Tranziției Ecologice al Franței a depus contestație și a avut câștig de cauză. În final, acțiunea Danei Patriciu și altor 23 de proprietari din Baie Rouge și Baie aux Prunes (unde are o vilă și Donald Trump) a fost respinsă.

Ce avere își disputau Dinu Patriciu și soția lui, la divorț

Uraganul Irma este cea mai mare furtună formată vreodată în Oceanul Atlantic și a lovit cu putere insulele din Caraibe, înainte să ajungă pe coasta Statelor Unite. Saint Martin și Barbuda au fost cele mai afectate, de furtuna de categoria 5. Opt oameni și-au pierdut viața iar majoritatea construcțiilor din apropierea plajelor au fost măturate de viitură.

ADVERTISEMENT

Imobilul deținut de familia Patriciu a fost distrus în proporție de 70%. Dana, văduva miliardarului, se afla pe insulă în momentul dezastrului, însă nu a avut de suferit.

Dinu Patriciu a fost primul român a cărui avere a depășit 3 miliarde de euro, după vânzarea grupului Rompetrol către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan. După moartea lui, în anul 2014, statul român a revendicat o parte din averea afaceristului, în detrimentul moștenitorilor săi.

Înainte să moară, Dinu Patriciu era în proces de divorț cu soția lui, Dana. Miza partajului era uriașă: 2,3 miliarde euro. Patriciu a murit la Londra, la vârsta de 64 de ani.

ADVERTISEMENT