News

Val de aer polar peste România. Apar ninsori în București. Ciclonul care a adus -44 de grade în Suedia lovește și țara noastră

Vremea se schimbă radical în România, de luni, atunci când un val de aer polar va acoperi majoritatea regiunilor. Ninsori se vor semnala inclusiv în București.
05.01.2024 | 07:33
Val de aer polar peste Romania Apar ninsori in Bucuresti Ciclonul care a adus 44 de grade in Suedia loveste si tara noastra
România, lovită de un val de aer polar și de ninsori, inclusiv în București. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

România traversează ultimele zile cu vreme primăvăratică, întrucât imediat după Bobotează un val de aer polar se va instala în această parte a continentului. Răcirea vine la pachet și cu ninsori.

România, lovită de un val de aer polar și de ninsori, inclusiv în București

Joi, 4 ianuarie, mai multe zone din țara noastră au raportat valori maxime de peste 16 – 17 grade Celsius. A fost cald și în Capitală. Mercurul din termometre a urcat până la peste 13 – 14 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

În curând, această vreme caldă pentru data din calendar va deveni o amintire. Meteorologii spun că gerul se va instala și la noi. De luni, se răcește accentuat, iar temperaturile scad cu până la peste 10-15 grade în decurs de câteva ore.

Va fi foarte rece și în București. Marți, nici maximele nu vor fi pozitive, iar minimele se apropie de pragul gerului. În plus, și în zona Capitalei s-ar putea semnala ninsori. Mult mai rău va fi în zona Moldovei. În nordul regiunii va ninge abundent și minimele ajung la -13 …-14 grade.

ADVERTISEMENT

Vom avea o circulaţie a aerului din sector nordic, motiv pentru care un val de aer rece va pătrunde în ţara noastră. Luni așteptăm o scădere semnificativa a vremii, comparativ cu zilele precedente.

Luni spre exemplu maximele pornesc de la -6 grade in nordul Moldovei si se opresc la 7, 8 grade în partea de sud a Olteniei, cu 2-4 grade în Capitală”, spune meteorologul Oana Catrina, conform Observator News. În plus, specialiștii ANM anunţă ninsori în toată țara la începutul săptămânii viitoare.

ADVERTISEMENT

Ciclonul polar a adus valori de -44 de grade în Scandinavia

În ultimele zile, un ciclon polar cu ger și ninsori abundente a paralizat o bună parte din zona Peninsulei Scandinave. Frigul extrem și furtunile de zăpadă au perturbat transportul și au închis școlile în nordul Europei. Pe de altă parte, vânturile puternice și ploile abundente în vestul Europei au provocat inundații și cel puțin un deces.

Temperaturile au scăzut sub -40 de grade în Suedia. În Kvikkjokk-Årrenjarka din Laponia, mercurul a scăzut la -43,6 de grade, cea mai scăzută temperatură din ianuarie înregistrată în Suedia în ultimii 25 de ani.

ADVERTISEMENT

Frigul extrem, zăpada și viscolul au perturbat transportul în toată regiunea nordică, cu mai multe poduri închise și unele servicii de tren și feriboturi suspendate. Mai multe școli din Scandinavia au fost și ele închise.

Poliția din cea mai mare parte a Danemarcei i-a îndemnat pe șoferi să evite călătoriile non-esențiale. Valul de aer rece din Siberia și regiunea arctică a coborât și peste vestul Rusiei. Temperaturile la Moscova și în alte zone au scăzut până la -30 de grade, cu mult sub temperatura medie de la începutul lunii ianuarie.

ADVERTISEMENT