Fotbal intern

Valeriu Iftime nu mai suportă absența tehnologiei VAR: „Problema este cancerigenă pentru fotbal”

18.02.2021 | 12:55
Valeriu Iftime nu mai suporta absenta tehnologiei VAR Problema este cancerigena pentru fotbal
ADVERTISEMENT

Finanțatorul echipei FC Botoșani se declară revoltat de ping-pong-ul dintre LPF și FRF pe tema implementării sistemului VAR în Liga 1. Valeriu Iftime crede că responsabilitatea pentru situație îi aparține lui Justin Ștefan. 

Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal i-a reproșat recent lui Răzvan Burleanu, președintele FRF, că fuge de obligația pe care și-a asumat-o atunci când a promis că va pregăti arbitrii pentru viitoarele noi condiții de oficiere a meciurilor.

ADVERTISEMENT

În viziunea șefului de la FC Botoșani, greșelile tot mai dese și mai mari de arbitraj afectează grav credibilitatea fotbalului românesc, iar în lipsa unor soluții implementate rapid, interesul oamenilor pentru Liga 1 va scădea și mai mult.

Valeriu Iftime nu mai suportă absența tehnologiei VAR: „Dăm vina unii pe alții!”

FC Botoșani a început sezonul într-o manieră dezamăgitoare, fiind eliminată din Europa League de Shkendija, însă oamenii lui Marius Croitoru și-au revenit pe parcurs și sunt din nou pe o poziție care asigură prezența în play-off-ul Ligii 1. În ciuda clasării pe locul 5, Valeriu Iftime este foarte nemulțumit de arbitrajele de care are parte echipa sa.

ADVERTISEMENT

El i-a reproșat lui Justin Ștefan că nu face suficient de multe pentru a se asigura că tehnologia VAR va fi implementată și în fotbalul românesc, deși promisiuni există deja de multă vreme. Recent, Justin Ștefan pasase vina pe umerii lui Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal.

„Ei au spus că au dat drumul la pregătirea arbitrilor. În momentul de față, nu mai înțeleg dacă au dat sau nu drumul. La momentul ăla au spus să rezolvăm noi problema tehnologică. Am rezolvat-o. (…) În momentul de față, din cauza faptului că Federația nu are fonduri pentru pregătirea arbitrilor sau nu vrea să aloce fonduri, proiectul se întârzie”, a explicat Ștefan.

ADVERTISEMENT

Patronul Botoșaniului nu crede în versiunea secretarului general al LPF și este de părere că este responsabilitatea Ligii, ca organizator al principalei competiții interne, să se asigure că lucrurile evoluează în direcția dorită. El a atacat dur atitudinea LPF în contextul implementării sistemului de arbitraj video.

„Cei care suferă suntem noi, cluburile de fotbal. De aici scad banii, de aici scade interesul. Dacă noi nu facem un fotbal serios… Noi ne apărăm prin Ligă. Domnul Justin Ștefan trebuie să fie ‘rezolvitorul’ problemei. Nu mai crede nimeni că vrem să se întâmple. Dăm vină unii pe alții… Cel care este la putere trebuie să rezolve.

ADVERTISEMENT

Dacă nu rezolvăm VAR -ul, nu rezolvăm o mare problema actuală, care devine cancerigenă pentru fotbalul din țară noastră. Toată lumea începe să creadă că este o conspirație și poate că nu e așa. Pentru a demonstra, trebuie să aducem această metodă cunoscută, care nu salvează tot, dar scoate din noi o mare parte din energia negativă.

Și ne vom gândim cum să rezolvăm problema asta definitiv, pentru că o să fie altele: cum ne educăm fotbaliștii, cum nu ne mai trantim pe jos, cum nu ne mai milogim din orice. Să facem un spectacol agreabil, altfel e vai de mama noastră. Eu pot să plec mâine din fotbal, nu mă leagă nimic. Dar e ceva ce n- aș vrea să abandonez. Când văd lipsa asta de intenție, mă gândesc că ceva nu merge.

LPF trebuie să schimbe sistemul, nu FRF. Să ne strângem toți președinții de cluburi și să discutăm, să dăm bani, o sumă care să nu afecteze cluburile. Să facem un efort nebun, să aducem sistemul VAR. Nu vrea Federația? Mă îndoiesc că domnul Burleanu nu vrea”, a declarat Iftime pentru ProX.

ADVERTISEMENT