News

Valul de contestaţii la cele 100.000 amenzi date în starea de urgenţă va bloca Judecătoriile! Avertismentul specialiștilor din sistemul judiciar

12.04.2020 | 10:54
Valul de contestatii la cele 100000 amenzi date in starea de urgenta va bloca Judecatoriile Avertismentul specialistilor din sistemul judiciar
ADVERTISEMENT

Amenzile acordate de autoritățile române pentru cei care încalcă regulile de autoizolare impuse prin ordonanțele militare ating zilnic sume de zeci de milioane de lei. Doar în ultimele 24 de ore, au fost amendate 8.992 de persoane, iar valoarea totală a amenzilor a atins 19,4 milioane de lei din cele aproape 100.000 amenzi date! Sindicaliștii din domeniul juridic avertizează însă că o parte dintre aceste zeci de mii de contravenții vor fi însă contestate în instanță, iar impactul va fi unul extrem de grav asupra sistemului juridic românesc care și așa funcționează cu o resursă umană limitată.

Contravențiile privind autoizolarea ar putea să fie lovitura decisivă pentru actul de justiție

Amenzile aplicate pentru nerespectarea restricțiilor impuse în perioada pandemiei vor crește masiv numărul de plângeri contravenționale. La aceste contestații în instanță se adaugă și numărul mare de dosare înregistrate, dar care nu au putut fi judecate din cauza decretului prezidențial.

ADVERTISEMENT

Sindicaliștii se plâng că aceste plângeri vor duce la blocarea activității judiciare din România. Asta pentru că se va crea un dezechilibru imens între volumul de muncă și resursele umane de care sistemul dispune la acest moment.

„Peste 80% din aceste sancțiuni se vor transforma în dosare pe rolul instanțelor alături de stocul imens deja existent; subdimensionarea schemelor de personal fi factorul decisiv care va conduce la blocajul instanțelor de judecată. Inclusiv Consiliul Superior al Magistraturii a întocmit o situație privind necesarul de personal auxiliar de specialitate la nivelul instanțelor de judecată”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial.

ADVERTISEMENT

Același lucru se va întâmpla și în Parchete. Astfel, procurorii împreună cu personalul auxiliar vor avea de instrumentat atât dosarele care le-au rămas pe rol, cât și cele care au apărut de pe urma pandemiei. Astfel, numai pentru săvărșirea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor s-au întocmit 366 de dosare penale, potrivit ultimelor date furnizate de Grupul de Comunicare Strategică.

Șomajul tehnic ar putea avea de asemenea un efect nociv asupra sistemului judiciar

Pe lângă lipsa de personal, dar și din cauza afluxului mare de contestații la amenzile primite pentru încălcarea măsurilor de autoizolare, sindicaliștii se plâng și de faptul că funcționarii din sistemul judiciar au fost băgați în șomaj tehnic.

ADVERTISEMENT

Astfel, întrucât personalul auxiliar de specialitate va sta acasă 15 zile pe lună, acest lucru va duce la o congestionare și mai mare a activității instanțelor după pandemie.

„În cazul nostru, telemunca sau munca la domiciliu nu este posibilă întrucât  actul de justiție și solemnitatea ședinței de judecată nu se pot înfăptui și asigura din living, iar activitățile specifice funcțiilor din sistem implică prezența personalului în instanțe și parchete; alternativa șomajului tehnic în Justiție trebuie exclusă din start, întrucât activitatea judiciară nu poate fi desfășurată cu efective reduse de personal, sistemul fiind deja subfinanțat și subdimensionat din punctul de vedere al resursei umane”, se mai arată în comunicatul sindicaliștilor.

ADVERTISEMENT

Reamintim că premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seara, că bugetarii vor fi împărțiti astfel încât să lucreze 15 zile, apoi să stea acasă două săptămâni, perioadă în care vor primi 75% din salariu, dar acest lucru este valabil doar pentru anumite sectoare.

Astfel, bugetarii vor primi salariul întreg pentru 2 săptămâni şi 75% din salariu pentru cealaltă jumătate a lunii în care vor fi în șomaj tehnic, reducerea totală a veniturilor lunare nemaifiind de 25%, ca în cazul privaţilor, ci de 12,5%. FANATIK v-a arătat în exclusivitate OUG-ul care este pregătit de guvern.

Cu toate acestea, premierul Ludovic Orban a anunțat și categoriile de bugetari care nu vor fi afectate de această prevedere. Este vorba despre personalul din Ministerul Apărării Naționale, cel din Ministerul Afacerilor Interne și cei din sistemul de Sănătate Publică. Rămâne de văzut dacă și cei din Ministerul Justiției și Ministerul Public vor fi exceptați de la acest OUG.

ADVERTISEMENT