News

Furtuna Isha se dezlănțuie asupra Europei. Mai multe țări au anunțat cod roșu

Furtuna Isha aduce vreme rea într-o mare parte a Europei, cu vânturi puternice și ninsori abundente pentru care s-au emis deja avertizări de cod roșu.
21.01.2024 | 18:31
Furtuna Isha se dezlantuie asupra Europei Mai multe tari au anuntat cod rosu
Furtuna Isha va afecta o mare parte a Europei/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Furtuna botezată de către meteorologi drept Isha va afecta în mod special vestul și nord-vestul Europei, însă efectele sale vor fi resimțite puternic și în state din Europa Centrală începând cu ziua de luni, 22 ianuarie, transmite Antena 3.

Isha se va manifesta îndeosebi prin intensificări ale vântului, efectele acestuia fiind amplificate de căderile de zăpadă. Amenințarea furtunii a determinat meteorologii din mai multe țări să emite averizări de cod roșu sau portocaliu:

ADVERTISEMENT
  • Irlanda – cod roșu de vânt, cu rafale de peste 130 km/h
  • Germania – cod roșu de vânt, rafale de peste 120 km/h spre 160 km/h în zona de munte
  • Cehia – cod roșu de ninsori, lapoviță, polei
  • Marea Britanie – cod portocaliu, rafale de peste 90 – 100 km/h
  • Olanda – cod portocaliu de vânt în Olanda, rafale de peste 100 – 110 km/h

Efectele furtunii Isha se vor resimți și în România, estimează meteorologii. Însă acestea se vor manifesta abia către mijlocul săptămânii viitoare, iar intensitatea furtunii va fi deja mult diminuată, astfel că pentru țara noastră nu este o temere deosebită.

ADVERTISEMENT

În România vremea se va încălzi, dar foarte puțin, după ce duminică dimineață aproape în întreaga țară s-au înregistrat temperaturi negatic, cu minima în orașul Făgăraș, unde au fost doar -18 grade Celsius.

Tendința pentru următoarele zile nu este de încălzire, poate în jurul mediilor multi-anuale, pe parcursul zile însă, nopțile și diminețile vor rămâne în continuare reci, iar în partea de sud, centru, est, dar și în partea de nord a țării, local va continua să fie ger”, a declarat meteorologul Raul Ilea.

ADVERTISEMENT

Astfel urmează două nopți geroase, duminică noapte așteptându-se temperaturi între -13 și -3 grade, cu posibilitatea ca în depresiunile Carpaților Orientali să se ajungă chiar la – 17 grade. Nici noaptea de luni nu va fi fără ger.

Capitala s-a confruntat în acest weekend cu cea mai puternică ninsoare din această iarnă, care a început în cursul dimineții de sâmbătă și a continuat până după-amiază când stratul de zăpadă depus era de aproximativ 15 centimetri.

ADVERTISEMENT

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov a transmis sâmbătă dimineața că, în doar 5 ore, a efectuat peste 60 de intervenții între orele 06.00 – 11.00, iar copacii doborâți de vânt au avariat 54 de autoturisme. S-au înregistrat dificultăți și în ceea ce privește transportul în comun.

ADVERTISEMENT