News

Când va ajunge varianta Omicron a Covid-19 în România. Anunțul epidemiologului Octavian Jurma

Epidemiologul Octavian Jurma spune că varianta Omicron a Covid-19 va ajunge destul de curând și în România. Recent, mai multe state europene au confirmat infectări cu noua tulpină SARS-CoV-2.
29.11.2021 | 07:59
Cand va ajunge varianta Omicron a Covid19 in Romania Anuntul epidemiologului Octavian Jurma
ADVERTISEMENT

După țările din sudul Africii, treptat, tot mai multe state din Europa raportează cazuri de infectare cu mutația Omicron a Covid-19. Printre acestea se numără Marea Britanie, Olanda, Germania, Cehia, Austria, Italia sau Danemarca.

În privința României, specialiștii estimează faptul că e o chestiune de timp până când mutația va fi depistată și pe teritoriul țării noastre.

ADVERTISEMENT

Recunoscut pentru estimările sale extrem de precise din pandemie, cercetătorul Octavian Jurma susține, într-o postare pe Facebook, că tulpina Omicron va ajunge și în România.

România nu va fi ocolită de mutația Omicron. Anunțul epidemiologului Octavian Jurma

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma a scris duminică, 28 noiembrie, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că tulpina Omicron, confirmată deja în mai multe ţări europene, va ajunge și în țara noastră.

ADVERTISEMENT

Specialistul în epidemiologie este de părere că cel târziu în ianuarie noua tulpină va fi confirmată şi în România. Jurma mai susţine că, la capitolul statistică, România are un profil epidemiologic foarte asemănător cu Africa de Sud, stat unde a fost identificată pentru prima dată mutația Covid-19.

”La capitolul statistică, România este are un profil epidemiologic foarte asemănător cu Africa de Sud. Avem o rată mică de vaccinare și o rată uriașă de infectare după un val Delta devastator.

ADVERTISEMENT

Probabilitatea că Omicron să ajungă în România cu oacazia sărbătorilor este de 100% și va fi identificată prin secvențiere probabil în luna decembrie, cel târziu în luna ianuarie.

Încă este prea devreme să spunem dacă Omicron este suficient de robustă pentru a produce un nou val pandemic în țările din Europa, însă debutul sau fulminant pe radarul COVID-19 într-un spațiu aflat încă sub supremația Delta justifică pe deplin îngrijorarea și măsurile luate până acum.

ADVERTISEMENT

Dacă însă Omicron va confirma aceste îngrijorări, este foarte probabil că valul 5 va fi produs de o nouă tulpina, așa cum ne așteptăm și că va fi valul Omicron, așa cum nimeni nu putea anticipa”, a scris cercetătorul în mediul online.

Jurma: Omicron, o amenințare serioasă pentru cei nevaccinați

În viziunea lui Octavian Jurma, pentru țara noastră, Omicron ar putea reprezenta o amenințare serioasă pentru cei care nu s-au vaccinat. Epidemiologul apreciază că o vaccinare crescută poate chiar stopa intensitatea unui val de infectări cu noua mutație.

”Așadar pentru România este o certitudine că Omicorn este o amenințare foarte serioasă pentru cei nevaccinați și o amenințare încă necunoscută pentru cei vaccinați.

Având in vedere că cei trecuți prin boala dobândesc o imunitate premium față de COVID-19, Omicron este un motiv suplimentar să ne vaccinam dacă am trecut prin boală și să ne facem boosterul dacă ne-am vaccinat.

Prin vaccinare putem transform catastrofa din valul 4 într-un triumf în fața valului 5”, mai scrie Jurma pe Facebook.

ADVERTISEMENT
Tags: