News

Veșminte și simboluri religioase purtate de elevi în clasă. Care sunt regulile în Europa la început de an școlar

Purtarea îmbrăcăminţii religioase la școală. De la interzicere totală, la neutralitate sau libertate totală. Care sunt regulile actuale în Europa?
04.09.2023 | 18:50
Vesminte si simboluri religioase purtate de elevi in clasa Care sunt regulile in Europa la inceput de an scolar
Guvernul francez este cel mai restrictiv în ce privește hainele religioase în școli / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Începerea școlilor readuce în discuție purtarea sau nu a veșmintelor religioase în sălile de clasă. Din acest punct de vedere, Franța este cea mai restrictivă țară în privința îmbrăcăminții religioase musulmane, interzicând aceste articole. În restul țărilor din Europa, decizia revine școlilor, de la toleranță la libertate totală.

O nouă interdicție în Franța

La sfârșitul lunii august, guvernul francez a anunțat că o îmbrăcăminte tradițională, abaya, (o rochie lungă tradițională din Orientul Mijlociu, purtată peste haine) și qamis (o tunică, versiunea masculină), vor fi interzise în școli de la începutul noului an școlar, în numele laicității. O nouă interdicție în reglementările Franței privind purtarea simbolurilor religioase în școli, cea mai strictă dintre vecinii săi.

ADVERTISEMENT

Ministrul francez al Educației, Gabriel Attal, a făcut acest anunț la aproape 20 de ani de la adoptarea unei alte legi care restricționa îmbrăcămintea și simbolurile religioase în școlile franceze. În Franța, legea din 15 martie 2004 stipulează că „în școlile, colegiile și liceele de stat, este interzisă purtarea de semne sau de îmbrăcăminte prin care elevii manifestă în mod ostentativ o apartenență religioasă”.

O circulară din 18 mai 2004 precizează: „Semnele și îmbrăcămintea care sunt interzise sunt cele a căror purtare duce la recunoașterea imediată a apartenenței religioase, cum ar fi vălul islamic, indiferent de numele pe care îl poartă, kippa sau o cruce de dimensiuni vădit excesive”.

ADVERTISEMENT

În sfârșit, într-o circulară din 9 noiembrie 2022, Ministerul Educației subliniază că Consiliul de Stat face distincția între semnele sau îmbrăcămintea care „prin natura lor manifestă o apartenență religioasă” și cele care „pot deveni astfel” din cauza „comportamentului elevului”. În ambele cazuri, acestea sunt interzise.

Multiculturalism în Marea Britanie

În Marea Britanie, uniformele sunt obligatorii în 90% dintre școli, de la grădiniță până la liceu. În această țară a multiculturalismului, nu există nicio lege care să interzică purtarea de simboluri religioase în școli. De exemplu, este obișnuit să fie văzute eleve purtând hijab – eșarfa islamică – în clasă. În 2007, Ministerul britanic al Educației a sprijinit școlile înclinate să interzică vălul integral.

ADVERTISEMENT

Dar nu se pune problema interzicerii oricăror simboluri religioase într-o țară care se mândrește cu faptul că este una dintre cele mai tolerante din lume. „Școlile trebuie să acționeze în mod rezonabil pentru a răspunde cererilor religioase ale tuturor”, spune guvernul. „Guvernul dă fiecărei școli puterea de a acționa de la caz la caz”.

În Anglia, politica privind uniforma este stabilită de fiecare școală. Cu toate acestea, regulile  acestora trebuie să respecte Legea privind drepturile omului și Legea privind egalitatea, care protejează caracteristicile asociate cu religia sau convingerile, rasa, sexul sau abilitățile.

ADVERTISEMENT

De exemplu, ar putea fi considerată discriminatorie împiedicarea unei fete musulmane de a-și acoperi părul cu un hijab sau interzicerea unei coafuri asociate cu un anumit grup etnic sau național. Discriminarea dovedită ar putea fi considerată ilegală. Pe scurt, nu există o interdicție generală, iar elevii pot contesta restricțiile de la caz la caz.

Greve ale elevilor

În 2021, directorul Pimlico Academy din Londra a fost forțat să demisioneze după ce politica sa privind uniformele a declanșat greve în masă ale elevilor, care au considerat-o în general drept rasistă. Hijaburile colorate și coafurile afro ar fi fosta interzise, scrie Euronews.

Potrivit orientărilor Ministerului britanic de Interne, „în cazul în care o școală are motive întemeiate pentru a restricționa libertățile unei persoane, de exemplu promovarea coeziunii și a bunei ordini în școală, sau considerente reale de sănătate și siguranță, restricționarea drepturilor unei persoane de a-și manifesta religia sau convingerile poate fi justificată”.

„Școlile trebuie să fie sensibile la nevoile diferitelor culturi, rase și religii și să acționeze în mod rezonabil pentru a răspunde acestor nevoi, fără a compromite politicile școlare importante, cum ar fi siguranța sau disciplina”, adaugă textul. Irlanda de Nord aplică aceleași politici ca și Anglia.

„Neutralitate” în Germania

Problema portului de haine religioase în școlile din Germania continuă să provoace dezbateri și acțiuni în justiție. Începând din 2015, landurile germane au fost autorizate să decidă singure dacă permit sau interzic simbolurile sau îmbrăcămintea religioasă în școlile lor.

Unele state au ales să interzică hijab-ul, în timp ce altele l-au permis sub rezerva anumitor restricții, cum ar fi cerința de a avea fața sau părul vizibile. Cel puțin opt landuri au introdus „legi ale neutralității” care interzic simbolurile religioase în sălile de clasă publice, deși, în multe cazuri, interdicția nu se extinde la simbolurile creștine.

În ianuarie 2020, un tribunal din Hamburg a decis că o elevă de 16 ani poate purta un niqab în clasă. Această îmbrăcăminte acoperă întregul cap și fața, lăsând doar ochii descoperiți. Autoritățile au susținut că purtarea niqab-ului ar împiedica eleva să comunice pe deplin cu profesorii ei sau cu ceilalți elevi, dar instanța a decis că nu era cazul. Libertatea religioasă este consfințită în Constituția germană, dar landurile și școlile pot, de asemenea, să își stabilească propriile reguli cu privire la ceea ce este considerat „îmbrăcăminte adecvată” în sala de clasă.

Pe de altă parte, dezbaterea s-a concentrate mai mult pe femeile de la catedră, notează France Info. Din 2003, mai multe landuri, inclusiv Berlinul, au interzis ca profesoarele să poarte simboluri religioase. Însă, în ianuarie 2023, Curtea Constituțională Federală a decis că aceste interdicții sunt neconstituționale. În martie 2023, profesorii din Berlin au fost autorizați să poarte cruci, kippa și văl islamic la ore.

Scoția și Kosovo

În Scoția, elevii din școlile primare și secundare poartă, în general, o uniformă specifică atunci când participă la cursuri. Cerințele privind elementele care compun uniforma, inclusiv culorile și stilul pantalonilor, fustelor sau cămășilor permise, sunt stabilite de fiecare școală. Cu toate acestea, guvernul scoțian a declarat pentru Euronews că “nu impune restricții privind ținuta religioasă în școli”.

În Kosovo, o țară cu o majoritate musulmană, purtarea vălului islamic de către eleve a fost interzisă din 2010. Grupurile musulmane din această țară balcanică au cerut în mod regulat abrogarea legilor care interzic purtarea vălului, calificându-le drept discriminatorii. Cea mai recentă solicitare datează din august anul trecut, cu un apel direct către prim-ministrul Albin Kurti.

Italia: crucifixe în clase și nici o restricție generală

În ciuda alegerii unui guvern populist de extremă dreapta în Italia în toamna anului trecut, în această țară există puține (sau deloc) dezbateri publice sau politice în curs cu privire la purtarea de haine religioase în sălile de clasă. În 2011, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât că nu există nicio problemă în ceea ce privește afișarea de către statul italian a unor crucifixuri mari pe pereții sălilor de clasă, afirmând că acest lucru „nu indică un proces de îndoctrinare”.

Cazul a fost intentat în urma unor plângeri potrivit cărora afișarea unui crucifix pe pereții școlilor de stat nu permitea includerea altor religii. Curtea a constatat că nu a fost cazul. În Italia, laicitatea nu este înscrisă în Constituție și acesta este motivul pentru care crucifixele pot fi găsite încă în sălile de clasă. Nu există restricții generale privind purtarea de simboluri religioase în școli. Prin urmare, gestionarea este lăsată la latitudinea profesorilor și a directorilor de școli.

Spania

În Spania, nu există reglementări naționale privind purtarea vălului islamic în sala de clasă. Fiecare regiune poate lua propriile decizii în materie de educație. În cazul în care nu există un mandat regional, este la latitudinea școlilor însele să își stabilească propriile coduri vestimentare. Acesta este motivul pentru care este interzis în unele școli și permis în altele.

Crucifixele, care obișnuiau să fie văzute în sălile de clasă spaniole, au fost interzise din 2010 și de la adoptarea legii privind libertatea religioasă, care promovează „natura laică a Spaniei”. Aceasta stipulează că „simbolurile religioase nu pot fi afișate în locuri publice, cu excepția celor cu valoare istorică, artistică, arhitecturală sau culturală protejate prin lege”.

Suedia

La sfârșitul anului 2022, Curtea Supremă Administrativă a Suediei a decis că autoritățile locale nu au mijloace legale pentru a interzice purtarea vălului islamic sau a îmbrăcăminţii similare în școli. Curtea a constatat că legile existente privind libertatea de exprimare protejează dreptul elevilor de a-și exprima afilierea religioasă. Cazul a apărut atunci când două municipalități au dorit să interzică purtarea vălului pentru copiii din grădinițe și școli primare, până în clasa a șasea.

Într-un caz, interdicția a fost extinsă și la profesori. În trecut, parlamentul suedez a respins, de asemenea, propunerile de interzicere a purtării vălului islamic, deoarece Comisia constituțională nu a găsit nici o justificare pentru o nouă legislație care ar interzice purtarea vălului în societate sau pentru copii în anumite activități. „Limitarea dreptului de a purta văl are efecte asupra indivizilor și, prin urmare, constituie o limitare a libertății de exprimare”, a declarat ministrul suedez al Justiției într-un comunicat de presă, la acea vreme.

ADVERTISEMENT
Tags: