News

Veste bună pentru bolnavii de zona zoster! Un vaccin pe bază de ARN mesager va fi dezvoltat de Pfizer și BioNTech

Compania Pfizer a dat o veste bună bolnavilor de zona zoster, anunțând că va colabora din nou cu BioNTech, pentru a dezvolta un vaccin pe bază de ARN mesager
05.01.2022 | 21:10
Veste buna pentru bolnavii de zona zoster Un vaccin pe baza de ARN mesager va fi dezvoltat de Pfizer si BioNTech
ADVERTISEMENT

Bolnavii de zona zoster au primit o veste extrem de bună. Un vaccin pe bază de ARN mesager va fi dezvoltat de companiile farmaceutice Pfizer și BioNTech. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale.

Veste bună pentru bolnavii de zona zoster! Un vaccin pe bază de ARN mesager, dezvoltat de Pfizer și BioNTech

Compania farmaceutică Pfizer a anunțat miercuri, 5 ianuarie, pe rețelele sociale, că a semnat un nou acord de colaborare cu BioNTech.

ADVERTISEMENT

De această dată, cele două companii vor dezvolta un potențial prim vaccin pe bază de ARN mesager pentru bolnavii care suferă de zona zoster.

“Prin această colaborare, ambele companii îşi propun să îşi valorifice expertizele şi resursele pentru a dezvolta un vaccin nou împotriva zonei zoster bazat pe ARN mesager”, a precizat Ugur Sahin, cofondatorul companiei BioNTech.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Pfizer au precizat că intenționează să înceapă studiile clinice în a doua jumătate a anului 2022.

Conform termenilor acordului, Pfizer va plăti companiei BioNTech peste 200 de milioane de dolari în plăți în avans, inclusiv o plată în numerar de 75 de milioane de dolari, precum și o investiție de capital de 150 de milioane de dolari. BioNTech este eligibilă pentru a primi plăți viitoare de reglementare și de vânzări de până la 200 de milioane de dolari.

ADVERTISEMENT

La rândul său, BioNTech va plăti companiei Pfizer 25 de milioane de dolari pentru tehnologia cu antigen a companiei.

Aceasta ar fi a treia colaborare dintre Pfizer și BioNTech în domeniul bolilor infecțioase. În 2018, cele două companii au dezvoltat vaccinul gripal. De asemenea, în 2020, acestea au lucrat împreună pentru realizarea vaccinului împotriva COVID-19.

ADVERTISEMENT

Ce este zona zoster

Zona zoster, potrivit Pfizer, este o formă cronică a virusului varicelă zoster, care provoacă inițial o infecție cu varicelă și care afectează oameni din întreaga lume.

După îmbolnăvirea cu varicelă, virusul rămâne latent în celulele nervoase umane și se poate reactiva mai târziu în viață, din cauza unui declanșator, precum stresul.

Atacul acestui virus poate duce la pete extrem de dureroase, desfigurante, care pot produce durere chiar și după ce virusul a dispărut din corp. Această afecțiune este cunoscută sub numele de nevralgie postherpetică.

În condiții rare, zona zoster poate duce și la paralizie facială, surditate și orbire.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, studiile arată că mai mult de 99% dintre americanii de peste 40 de ani au avut varicelă, chiar dacă nu își amintesc acest lucru.

Deși în prezent există vaccinuri aprobate pentru zona zoster, prin folosirea tehnologiei ARN mesager, serul va fi unul îmbunătățit și va avea o eficacitate ridicată și o tolerabilitate mai bună, au precizat reprezentanții Pfizer.

ADVERTISEMENT