News

Veste bună în lupta cu COVID! Nou tratament aprobat de FDA. Țările care au nevoie disperată de el

10.11.2020 | 12:40
Veste buna in lupta cu COVID Nou tratament aprobat de FDA Tarile care au nevoie disperata de el
ADVERTISEMENT

FDA a acordat autorizație de urgență pentru tratamentul cu anticorpi contra infecției cu noul coronavirus dezvoltat de compania americană Eli Lilly & Co. O nouă speranță pentru țările greu încercate de COVID, după anunțul privint eficacitatea vaccinului produs de Pfizer.

Tratamentul experimental (bamlanivimab) se bazează pe proteine fabricate în laborator, care imită capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva virusului și este cunoscut ca anticorp monoclonal.

ADVERTISEMENT

Autorizația de urgență eliberată de FDA permite utilizarea medicamentului la adulți și copii cu vârsta peste 12 ani cu simptome ușoare până la moderate de COVID-19, care prezintă un risc crescut de a evolua spre boli severe sau care necesită spitalizare.

Obținerea autorizației, anunțată în aceeași zi cu veștile despre vaccinul Pfizer

Eli Lilly a publicat date limitate din ultima fază a studiului clinic care arată că anticorpul reduce cantitatea de virus din corpul unei persoane și pare că accelerează recuperarea.

ADVERTISEMENT

Medicamentul a fost testat la pacienți spitalizați și tratați în ambulatoriu cu succes mixt. Institutele Naționale de Sănătate (National Institutes of Health) au oprit luna trecută un studiu clinic privind tratamentul cu anticorpi produs de Eli Lilly la pacienții spitalizați cu coronavirus, deoarece medicamentul nu a prezentat un beneficiu.

Alte două studii aflate în desfășurare testează un cocktail de anticorpi realizat de o altă companie, Regeneron, la pacienți spitalizați, iar ambele companii își testează medicamentele la pacienți mai puțin bolnavi.

ADVERTISEMENT

„Autorizarea acestui nou tratament cu anticorpi Eli Lilly este un pas semnificativ înainte în tratarea pacienților și în legătură cu lansarea de vaccinuri sigure și eficiente, cu toate aceste eforturi făcute posibile de #OperationWarpSpeed”, a scris pe Twitter secretarul pentru sănătate și servicii umane, Alex Azar, citat de POLITICO.

Potrivit sursei citate, nu este clar de ce agenția a autorizat utilizarea anticorpului produs de Eli Lilly înainte de cocktailul de anticorpi produs de Regeneron. Companiile au solicitat autorizarea de utilizare de urgență luna trecută, la câteva zile una de cealaltă.

ADVERTISEMENT

Autorizația FDA a fost acordată în aceeași zi în care Pfizer a dezvăluit că vaccinul său împotriva coronavirusului are o eficiență mai mare de 90%, potrivit datelelor timpurii din studiul său clinic de fază III din SUA, producând un val de speranță că un vaccin va fi disponibil în curând.

Președintele Donald Trump, care a primit cocktail-ul de anticorpi Regeneron în timpul luptei sale cu COVID-19 la începutul lunii octombrie, a presat FDA să autorizeze rapid astfel de tratamente.

Autorizarea poate face mai dificilă pentru Regeneron și Lilly să-și finalizeze studiile în curs de desfășurare și pentru studiile altor tratamente cu anticorpi pentru a atrage participanți.

Operațiunea Warp Speed a administrației americane se așteaptă ca mai mult de 1 milion de doze să fie gata până la sfârșitul anului 2020. Administrația Trump a semnat un acord de 450 de milioane de dolari cu Regeneron pentru a furniza până la 300.000 de doze din cocktailul său de anticorpi și un acord de 375 de milioane de dolari cu Eli Lilly pentru 300.000 de doze de medicament.

Guvernul a anunțat că va oferi acest tratament americanilor fără niciun cost.

Terapia cu anticorpi trebuie administrată „cât mai curând posibil după un test Covid-19 pozitiv și în termen de 10 zile de la debutul simptomului”, potrivit companiei.

Tratamentul necesită perfuzii pentru pacienți, administrate în același mod ca medicamentele pentru chimioterapie, dar sistemele de sănătate nu pot utiliza aceleași facilități pentru pacienții cu Covid pozitiv și pentru pacienții cu cancer cu sistem imunitar slăbit, spune Nancy Foster, vicepreședinte pentru politici de calitate și siguranță a pacienților la American Hospital Association.

Regeneron lucrează cu Roche pentru a crește capacitatea de producție și, până la sfârșitul anului, ar putea avea până la 2 milioane de doze pentru tratarea COVID-19 sau între 4 și 8 milioane de doze pentru a preveni îmbolnăvirea oamenilor. Eli Lilly a anunțat că va avea peste 1 milion de doze de tratament până la sfârșitul anului.

Eli Lilly studiază, de asemenea, un cocktail de doi anticorpi. Ar urma să se adreseze autorităților de reglementare pentru autorizare în noiembrie și să solicite aprobarea deplină în al doilea trimestru al anului 2021. Rezultatele timpurii ale unui studiu au arătat că nivelul de virus a fost redus la pacienții cu forme ușoare până la moderate de COVID-19 și a redus rata spitalizărilor și a vizitelor la urgențe.

Printre companiile care testează tratamente cu anticorpi se numără Regeneron Pharmaceuticals Inc., AstraZeneca Plc, GlaxoSmithKline Plc și partenerul său Vir Biotechnology Inc.

Țările care au nevoie disperată de aceste tratamente

De când a fost raportat prima dată la sfârșitul anului trecut în China, noul coronavirusul s-a răspândit în întreaga lume și a fost declarat pandemie de Organizația Mondială a Sănătății. Cu toate acestea, diferențele în testare înseamnă că numărul de cazuri poate fi subevaluat pentru unele țări.

Evident, țările mai mari tind să aibă un număr mai mare atât de cazuri, cât și de decese. Dar există mulți alți factori în joc, cum ar fi profilurile demografice ale țărilor: țările cu populație îmbătrânită pot fi afectate mai greu, deoarece boala este mai periculoasă pentru persoanele în vârstă, relatează The Guardian.

Numărul deceselor este un indicator mai de încredere. Boala a lovit anumite țări, inclusiv SUA, Brazilia, India, Mexic și Marea Britanie cu o cruzime deosebită.

Universitatea Johns Hopkins publică date despre cazuri și decese pentru majoritatea țărilor din lume (o excepție notabilă fiind Coreea de Nord, care pretinde că nu a avut niciuna). Dar JHU recunoaște că colectează date din multe surse, dintre care unele sunt în contradicție cu altele.

Chiar și acolo unde colectarea este mai puțin controversată, există diferențe semnificative în ceea ce privește modul în care țările testează și modul în care raportează cazuri și decese. Belgia, de exemplu, atribuie decesele COVID-19 dacă boala este o cauză suspectată, chiar dacă nu a fost efectuat niciun test.

Potrivit datelor publicate de JHU la 11:18 (ora României) numărul cazurilor de COVID-19 la nivel global este de 50.913.451, iar cel al deceselor 1.263. 089.

Statele cu cele mai multe cazuri sunt SUA (peste 10 milioane), India (peste 8 milioane) și Brazilia (peste 5 milioane). Cele mai multe decese au fost raportate în SUA (238.251), Brazilia (162.628) și India (127.059).

ADVERTISEMENT