Life

Veste bună pentru HBO, Netflix sau Amazon Prime. Taxa percepută operatorilor de servicii de streaming va fi înjumătățită

Camera Deputaților a adoptat legea potrivit căreia taxa percepută operatoriilor de servicii de streaming va fi înjumătățită. Aceștia ar trebui să plătească 2% din venituri pentru a ajuta cinematografia românească.
07.12.2021 | 15:48
Veste buna pentru HBO Netflix sau Amazon Prime Taxa perceputa operatorilor de servicii de streaming va fi injumatatita
ADVERTISEMENT

Operatorii de servicii de streaming au primit o veste bună.

Camera Deputaților a decis să înjumătățească taxa pe care aceștia trebuie să o plătească Centrului Național al Cinematografiei.

Astfel, HBO, Nerflix sau Amazone Prime vor plăți 2% din veniturile realizate pe teritoriul României din abonamente sau tranzacții unice.

ADVERTISEMENT

Veste bună pentru HBO, Netflix sau Amazon Prime. Taxa percepută operatorilor de servicii de streaming va fi înjumătățită

Operatorii de servicii de streaming vor fi cel mai probabil obligați să plătească 2% din veniturile realizate în România din abonamente și tranzacții unice pentru alimentarea Fondului cinematografic administrat de Centrul Național al Cinematografiei, cel din care sunt finanțate producțiile autohtone.

Despre această taxă s-a vorbit încă din luna martie și fusese pregătit un proiect de lege. Acesta a ajuns abia în octombrie în Camera Deputaților.

ADVERTISEMENT

Potrivit propunerii din acel moment, taxa percepută de la operatorii de servicii de streaming ar fi trebuit să fie de 4% din veniturile acestora realizate în România.

“4% din veniturile obținute din tranzacții unice sau sub formă de abonament, de către furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere, pentru vizionarea de opere audiovizuale prin intermediul serviciilor de transmisie de date prin internet sau telefonie. “, se arăta în proiectul de lege.

ADVERTISEMENT

La acel moment a fost stabilită această taxă pentru că s-a considerat că încasările pentru Fondul cinematografic au scăzut foarte mult din cauza pandemiei de Covid-19.

Potrivit profit.ro, marți, deputații au formulat un amendament prin care această taxă să fie înjumătățită. Propunerea a venit din partea lui Gigel Știrbu, fost ministru al Culturii.

ADVERTISEMENT

Taxa nu ar trebui să influențeze în niciun fel prețul plătit de abonați.

“20 de state membre și-au modificat deja legislația și au stabilit plafoane variind între 1% și 5% cuantumul contribuției”, a declarat fostul ministru al Culturii, Bogdan Cheorghiu.

În România, sunt aproximativ 1,16 milioane de persoane care vizionează filme pe platformele de streaming, potrivit unor date furnizate de Observatorul Audiovizual European. Potrivit primelor estimări, suma pe care ar trebui să o primească în fiecare an Fondul cinematografic ar fi de aproape 38 milioane de lei.

Fondul cinematografic este administrat de Centrul Național al Cinematografiei. CNC este cel care finanțează producțiile românești.

ADVERTISEMENT
Tags: