News

Veste bună pentru români! O nouă zi de sărbătoare, propusă de parlamentarii AUR. “Aceste familii sunt defavorizate”

13.04.2021 | 13:10
Veste buna pentru romani O noua zi de sarbatoare propusa de parlamentarii AUR Aceste familii sunt defavorizate
AUR promovează un proiect de susținere a familiilor numeroase/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O nouă zi de sărbătoare ar putea fi decisă de către Parlament în cazul în care va fi adoptat proiectul de lege prin care ziua de 28 octombrie Ziua Familiei Numeroase.

Parlamentarii AUR care au inițiat-o vor să stimuleze pe această cale natalitatea în România, în condițiile în care declinul demografic riscă să ducă populația țării noastre la numai 15.000.000 până în anul 2050.

ADVERTISEMENT

Ideea acestei sărbători a fost inspirată de către o parohie ortodoxă din diaspora care, de anul trecut, dedică ziua de 28 octombrie cuplurilor cu mulți copii.

Ziua familiilor numeroase, inițiată în Olanda

O asemenea inițiativă a fost deja implementată de către parohia ortodoxă română „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam, Țările de Jos, care a organizat Prima ediție a Zilei Familiei Numeroase, în data de 28 octombrie 2020, zi la care Biserica Ortodoxă Română îi cinstește pe Sfinții Mucenici Terentie și Neonila, soția sa, și pe cei șapte fii ai acestora, martirizați pentru credința lor. Ziua Familiei Numeroase a fost dedicată familiilor din parohie care au mai mulți copii și a pus în valoare determinarea și eforturile acestora de a depăși orice greutăți. De asemenea, parohia a decis acordarea unei burse lunare unui copil din România provenind dintr-o familie numeroasă, pentru a-l sprijini să poată beneficia de acces la resurse educaționale mai bune”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

Inițiatorii invocă drept motiv al instituirii acestei sărbători faptul că declinul demografic rămâne unul accelerat, populația României numărul deceselor în 2020 depășind cu 70.000 numărul nașterilor, la care se adaugă și emigrația. Astfel, România a pierdut anul trecut încă 100.000 de oameni.

Mai mult, s-a ajuns ca familiile numeroase să fie chiar discriminate din cauza prejudecăților legate de cuplurile cu mulți copii.

ADVERTISEMENT

În prezent, criza economica provocată de pandemia de Covid-19 a afectat cel mai putemic familiile vulnerabile, printre care se numără cele cu trei sau mai mulți copii și cele monoparentale, întrucât veniturile acestora se reduc considerabil, în timp ce cheltuielile legate de necesitățile de hrană, educație și sănătate cresc”, consideră parlamentarii AUR.

Aceștia susțin că o sărbătoare oficială care să aibă în centru familiile cu mulți copii ar putea contribui și la înlăturarea barierelor sociale si psihologice care pot influența alegerea familiilor de a avea mai mulți copii.

ADVERTISEMENT

Prin proiect se dă doar posibilitatea autorităților locale și centrale să organizeze sau să finanțeze evenimente dedicate acestor familii, fără să instituie o obligativitate în acest sens. Singura prevedere imperativă impune Guvernului să evalueze anual situația acestor familii.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va redacta separat sau în colaborare cu alte instituții publice sau private cu atribuții în domeniu un raport privind numărul familiilor numeroase din România și situația lor economică, socială și financiară, pe care îl va prezenta în fața comisiilor de muncă reunite ale Senatului și Camerei Deputaților, în săptămâna care include data de 28 octombrie”, prevede proiectul de lege.

În ultimii ani, Parlamentul a luat în dezbatere și, deseori, a și aprobat instituirea mai multor zile de sărbătoare pentru diverse categorii de populație. Astfel, a fost legiferată Ziua bărbatului, Ziua copilului născut prematur, Ziua prefectului, Ziua contructorului etc.

ADVERTISEMENT