News

Veste importantă pentru românii care au avut credite la Raiffeisen Bank: “Banca are obligația restituirii acestor sume”

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor transmite tuturor persoanelor fizice că acum pot să-și recupereze sumele calculate greșit de Raiffeisen Bank.
11.03.2024 | 20:36
Veste importanta pentru romanii care au avut credite la Raiffeisen Bank Banca are obligatia restituirii acestor sume
Veste importantă pentru românii care au avut credite la Raiffeisen Bank: “Banca are obligația restituirii acestor sume”
ADVERTISEMENT

Mai exact, sumele calculate eronat pentru dobânzile unor credite din perioada 2006-2009. Până acum banca a plătit 92% din totalul sumelor respective, care au fost încasate în mod eronat. Raiffeisen Bank calculase eronat dobânzile creditelor în RON, Euro și franc elvețian în perioada 2006-2009.

Veste importantă pentru românii care au avut credite la Raiffeisen Bank

“Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor recomandă beneficiarilor – foşti şi actuali clienţi ai Raiffeisen Bank S.A, cu credite încheiate în LEI/EUR/USD, în perioada 2006-2009, aflate în derulare la data de 20.10.2017, momentul emiterii Ordinului de Preşedinte ANPC, prin care s-a dispus restituirea sumelor recalculate, în raport cu cele încasate cu titlu de dobânzi, să se prezinte la unităţile băncii, pentru recuperarea sumelor cuvenite potrivit Ordinului amintit, ţinând cont de faptul că Raiffeisen Bank are obligaţia restituirii acestor sume”, a anunțat ANPC.

ADVERTISEMENT

Banca respectivă calculase greșit dobânzile timp de 3 ani, lucru constatat de inspectorii ANPC. Așadar, în această perioadă RFZ a încasat sume care nu i se cuvineau, iar ulterior a fost nevoită să le restituie. Pe lângă acest fapt, RFZ a fost amendată de către ANPC, fiind vorba despre peste 9.000 de credite și 19 milioane de euro bani ce au fost trecuți pe lista de rambusare.

”Ca atare, ANPC a sancţionat banca şi a dispus restituirea de către aceasta a sumelor încasate în plus, măsură consfinţită şi de sentinţa definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde aceasta fusese constestată de operatorul economic. În situaţia descrisă, s-au aflat 9.155 de credite deschise la Raiffensen Bank, în perioada menţionată, urmând a fi rambursate peste 19 milioane de euro consumatorilor afectaţi”, a menţionat sursa citată.

ADVERTISEMENT

Comisarii ANPC au constatat că banca a plătit până acum 92% din această sumă, iar restul de 8% ar fi în ”stand by” pentru că titularii acestor credite nu s-au prezentat la bancă pentru a-și recupera banii. În aceste condiții, cei care fac parte din acest procent de 8% sunt rugați să se prezinte la bancă pentru a-și primi înapoi banii cuveniți.

“De aceea, ANPC recomandă consumatorilor persoane fizice şi/sau moştenitorul/moştenitorii titularului/titularilor, acolo unde este cazul, să se prezinte la oricare dintre sucursalele Raiffeisen Bank din ţară pentru a intra în posesia sumelor de rambursat.

ADVERTISEMENT

Asta, indiferent de situaţia actuală a raportului dintre creditor şi debitor (credite închise, ajunse la maturitate, executate, restructurate, aflate în plată etc”, au mai precizat comisarii ANPC.

Noi probleme pentru Raiffeisen Bank pentru colaborarea cu Rusia

Pentru Raiffeisen Bank, restituirea acestor dobânzi pare cea mai mică problemă în acest moment, în contextul în care Trezoreria SUA a avertizat RFZ că riscă să fie eliminată din sistemul financiar bancar american, dacă va continua să opereze în Rusia. Oficialii bănci nu au dorit, totuși, să comenteze acest avertisment.

ADVERTISEMENT

”Raiffeisen Bank din principiu nu comentează public discuțiile cu oficialii guvernamentali”, au transmis reprezentanții acestei bănci. RFZ este printre cele mai mari bănci din Uniunea Europeană care nu are nicio problemă să își continue operațiunile în Rusia, nefiind intimidată de invazia din Ucraina.

ADVERTISEMENT
Tags: