News

Veste proastă pentru români! Se scumpește benzina după ieftinirile din ultima perioadă

Benzina s-a ieftinit constant în România, după o perioadă de creșteri necontrolate, însă la finele anului expiră compensarea litrului de combustibil.
21.12.2022 | 19:35
Veste proasta pentru romani Se scumpeste benzina dupa ieftinirile din ultima perioada
Prețul la pompă crește din 2023. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Măsura compensării cu 50 de bani a prețului la carburant i-a ajutat pe șoferi, mai ales că prețul unui litru de benzină ajungea la 6 lei în ultima perioadă.

Benzina s-ar putea scumpi în 2023

Doar că, această măsură a compensării expiră la finele acestui an, astfel că Executivul va trebui să decidă care sunt pașii următori pe care-i urma. Dacă nu se intervine în niciun mod, prețul carburantului va urca cu 50 de bani peste noapte, din momentul în care expiră această compensare.

ADVERTISEMENT

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, citat de Hotnews, este neclar dacă Executivul va continua să susțină compensarea cu 50 de bani.

”Decizia privind măsura compensării prețului carburanților este în analiză și urmează a fi comunicată”, a transmis Cărbunaru.

ADVERTISEMENT

Totodată, la finele anului expiră interdicția de a face angajări în sectorul bugetar, unde și așa există peste 1 milion de oameni care implică costuri enorme pentru bugetul de stat. În aceste condiții, pe 16 iunie 2022, Guvernul aproba prin OUG suspendarea ocupării prin concurs sau examen a ”posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, cu excepția posturilor unice”.

Cât despre măsura compensării cu 50 de bani a litrului de benzină și motorină, aceasta a fost prelungită tot prin OUG în 29 septembrie 2022, până la finele anului 2022. Prima dată când a fost implementată această lege era pe 1 iulie 2022.

ADVERTISEMENT

În prezent, litrul la benzină variază în jurul a 6 lei, în timp ce motorina standard se vinde cu aproximativ 8 lei.

”În cazul motorinei standard, prețul mediu al unui litru s-a diminuat cu 14.2%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costa astăzi (marți, 20 decembrie – n.r) cu 60.0 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile.

ADVERTISEMENT

În cazul benzinei standard, prețul mediu al unui litru a scăzut cu 15.3%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 55.0 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile”, este menționat pe Peco-Online.ro.

ADVERTISEMENT