News

Veste proastă pentru toți românii. Care sunt alimentele care se scumpesc în această toamnă

Vești proaste pentru români, după ce Guvernul a anunțat că vor fi adoptate măsuri fiscale menite să acopere gaura neagră de la bugetul de stat.
20.09.2023 | 20:24
Veste proasta pentru toti romanii Care sunt alimentele care se scumpesc in aceasta toamna
Veste proastă pentru toți românii. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Concret, TVA-ul va crește pentru multe produse consumate de români, astfel că mulți vor fi nevoiți să-și pună pofta în cui de acum înainte. Reprezentanții Executivului au publicat proiectul privind creșterea taxelor.

Creșteri semnificative de preț

Multe dintre ele vor viza creșteri considerabile de prețuri pentru produse puse deseori în coșul zilnic de toată lumea. Potrivit RTV, Guvernul a pregătit mai multe creșteri de TVA și de accize, pe lângă faptul că românii vor fi taxați dacă au averi mari și proprietăți scumpe. Referitor la alimente, se vor scumpi considerabil dulciurile și sucurile care au o concentrație mare de zahăr, pentru că aici TVA-ul crește de la 9% la 19%.

ADVERTISEMENT

Mai mult, pentru băuturile nealcoolice îndulcite românii vor plăti oricum mai mult pentru că va fi suplimentată acciza. Pe lista scumpirilor sunt trecute și produsele tradiționale de tipul BIO și montane, care ar fi de o calitate mai mare. E o certitudine, așadar, că românii vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru brânzeturi.

Desigur, creșterea nu e neapărat semnificativă în anumite cazuri, fiind vorba de o majorare a TVA-ului de la 5% la 9%, deci o bucată de caș care acum costa 30 de lei va costa 31. Și dacă asta nu era îndeajuns, românii vor plăti mult mai mult pentru apartamentele care vor costa mai puțin de 120.000 de euro, pentru că aici TVA-ul crește de la 5% la 9%.

ADVERTISEMENT

Așadar, pentru un apartament de 94.500 de euro în luna septembrie românii vor plăti 98.100 după creșterea TVA, așadar o majorare de 3.600 de euro. E neclar dacă oamenii vor avea de suferit peste noapte sau sunt în siguranță cel puțin până la 1 ianuarie 2024, pentru că părerile sunt împărțite.

Cert e că Irina Chițu, directorul FinZoom, e de părere că oamenii nu ar avea motive de îngrijorare dacu au semnat un antecontract până acum. ”Cei care au făcut un antecontract sau îl fac până la sfârșitul acestui an, au plătit un avans sau îl plătesc până la sfârșitul anului, beneficiază în continuare de TVA de 5%”, a explicat Irina Chițu, conform RTV.

ADVERTISEMENT

Măsurile gândite de Guvernul Ciolacu sunt considerate falimentare de către experți, care se așteaptă ca economia României să se prăbușească în următorul an. ”Creșterile de taxe se vor întoarce ca un bumerang împotriva statului, iar efectele se vor vedea într-o scădere economică care a început deja, cu efecte pe măsură.

Falimente în lanț, pierderi de locuri de muncă și încasări mai mici din economie”, a punctat și analistul economic Adrian Negrescu, potrivit Antena 3. Indirect, vor crește și prețurile la carburanți, cu cel puțin 5% în următoarea lună, avertizează experții.

ADVERTISEMENT

”Un plus de încă patru-cinci procente, pentru următoarele 30 de zile, în ceea ce privește motorina”, a explicat Claudiu Cazacu, expert în energie. Cu toate acestea, Guvernul promite să mărească pensii și salariul minim pe economie, în speranța că efectul nu va fi atât de dramatic.

ADVERTISEMENT
Tags: