Taloanele de pensie vor arăta diferit în luna octombrie pentru românii cu pensii sub 3.000 de lei. Luna viitoare, aceștia vor primi cea de-a doua tranșă a ajutorului financiar stabilit prin OUG 168/2022.
Textul de lege prevede pentru anul 2023 sume cuprinse între 600 și 1.000 de lei pentru pensionarii din sistemul public de pensii, cei din sistemul pensiilor militare de stat și pentru beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.
Sumele acordate cu titlu de ajutor financiar variază în funcție de cuantumul pensiei, iar ordonanța stipulează că sunt acordați în două tranșe, de 50% fiecare, în lunile ianuarie, respectiv octombrie ale anului 2023.
Astfel, potrivit OUG 168/2022, primesc un ajutor de 1.000 lei pensionarii cu venituri luare de până la 1.500 lei, inclusiv. Cei cu venituri în intervalul 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv, primesc un ajutor în cuantum de 800 de lei.
De asemenea pensionarii care încasează lunar între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv, beneficiază de un ajutor care se ridică la suma de 600 de lei pentru anul 2023.
”Dacă vorbim despre aceste forme de sprijin care vin ca măsuri de protecție socială în sprijinul celor cu venituri din pensie sub 3.000 de lei, iar cuantumurile sunt diferențiate în funcție de nivelul pensiei, aceste măsuri au fost dispuse și anul trecut și iată, continuă și anul acesta, tocmai pentru a veni în sprijinul pensionarilor care să poată să își asigure cheltuielile curente și pentru care veniturile din pensie nu sunt suficiente”, a declarat pentru Antena 3 CNN Doina Pârcălabu, secretar de stat în Ministerul Familiei, fostă șefă a Casei Naționale de Pensii.
Banii vor ajunge la beneficiari prin intermediul caselor de pensii și figurează ca rubrică separată pe taloanele de pensii. Sumele acordate ca ajutor financiar conform OUG 168/2022 nu se iau în considerare la stabilirea plafonului pentru compensarea cu 90% a prețului de referință al energiei, prevăzut prin HG nr. 186/2009.
De reținut este faptul că, textul ordonanței vorbește, în stabilirea pragurilor de acordare a ajutorului, despre nivelul ”veniturilor”, ceea ce înseamnă că se iau în calcul și alte surse de venit, precum eventualele salarii sau indemnizații.
Pe de altă parte, prevederile legale nu fac referire la eventualele venituri din activități independente sau chirii, dividende sau drepturi de autor, ceea ce, explică avocatnet.ro, înseamnă că ele nu vor fi luate în calcul.