News

Veste uriașă pentru românii care locuiesc la bloc, dar nu au centrală. Vor scăpa de amenzi în 2023

Românii care locuiesc la bloc, dar nu au centrală, vor scăpa de amenzile uriașe pregătite în 2023 pentru cei fără repartitoare.
15.12.2022 | 23:00
Veste uriasa pentru romanii care locuiesc la bloc dar nu au centrala Vor scapa de amenzi in 2023
Repartitoare pe calorifer. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

USR anunță că a obținut amânarea obligației de a monta repartitoare până la finele anului 2023, deși acest lucru era obligatoriu în acest început de an.

Românii au scăpat de grija repartitoarelor, cel puțin un an

Așadar, românii mai au la dispoziție 12 luni pentru a-și monta repartitoare la calorifere, fără a risca amenzi uriașe de până la 1.000 de lei.

ADVERTISEMENT

”Am stat de vorbă în ultimul an cu zeci de președinți de asociații de bloc care mi-au explicat de unde vine reticența montării acestor repartitoare. Am aflat că au fost asociații care le-au montat și apoi le-au demontat pentru că au existat probleme cu costurile și repartizarea agentului termic. Principiul de a plăti cât consumi este corect, însă, din discuțiile avute, am înțeles că repartitoarele, așa cum sunt ele astăzi nu răspund acestei nevoi. E necesară o discuție mult mai amplă pentru a găsi soluții serioase în următorul an”, a transmis reprezentantul USR Cristina Prună, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii, conform Economica.net.

“Legea eficienței energetice (nr. 121/2014) prevede, în forma acum în vigoare, că românii racordați la sistemele centralizate de încălzire sunt obligați să-și monteze repartitoare până la 31 decembrie 2022, în condițiile în care, anul trecut, USR a obținut amânarea cu un an a acestei obligații.

ADVERTISEMENT

Acum, deși termenul prevăzut de lege se apropie de final, montarea repartitoarelor de către asociațiile de proprietari nu s-a realizat deoarece beneficiile acestora nu sunt încă clare.

USR a depus, prin urmare, încă un amendament pentru amânarea obligației montării repartitoarelor până la 31 decembrie 2023, amendament adoptat de Parlament”, mai transmite USR.

ADVERTISEMENT

În mod normal repartitoarele ar fi trebuit montate până la 31 decembrie 2021, însă USR a tot amânat acest termen limită pentru că nu prea înțelege rostul acestor repartitoare.

”Amendamentul de amânare a obligativităţii montării de repartitoare pentru românii care sunt în sisteme centralizate de încălzire este un amendament pe care l-am depus şi a fost susţinut de întreaga Comisie pentru industrii.

ADVERTISEMENT

În contextul creşterii preţurilor şi la energie, şi la gaze este important să nu impunem costuri suplimentare pe umerii românilor şi iată că montarea acestor repartitoare ar genera costuri în plus şi mai ales nemontarea lor ar fi generat amenzi între 500 şi 1.000 de lei”, a completat Cristina Prună.

Potrivit normelor europene, toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri vor trebui să permită citirea de la distanță a valorilor înregistrate, până în 2027. Așadar, cei care nu au repartitoare care pot fi citite la distanță vor fi obligați să își instaleze astfel de repartitoare, dacă nu au centrală proprie.

ADVERTISEMENT