De curând, ministrul de interne, Lucian Bode, a declarat că țara noastră ar putea adera la Spațiul Schengen chiar în luna decembrie a acestui an. Cu toate acestea, ulterior au apărut semnale care demonstrau neîncrederea în progresele înregistrate de România, deși, sub protecția anonimatului, mai mulți oficiali de la Bruxelles au exprimat contrariul și ne privesc cu neîncredere. Politologul Cristian Pîrvulescu, un apropiat al instituțiilor europene, susține că, într-adevăr, țara noastră este foarte aproape de împlinirea dezideratului numit „Schengen”.
Recenta declarație a ministrului Lucian Bode a trezit entuziasm. La mai bine de 10 ani de la încheierea evaluărilor tehnice, România ar putea fi primită în Schengen chiar anul acesta. Mai exact în decembrie, atunci când va avea loc întâlnirea Consiliului UE, la nivelul Consiliului de Justiție și de Afaceri Interne. Politologul Cristian Pîrvulescu este un apropiat al acestor structuri și, astfel, devine o sursă extrem de importantă de informații netrunchiate.
„Semnalele pe care le-am primit eu de la Bruxelles indică faptul că România va fi primită în Schengen în luna decembrie a acestui an. Toate indiciile sunt în favoarea țării noastre. Dacă nu se întâmplă un dezastru și dacă lucrurile rămân previzibile, există o probabilitate foarte mare ca acest fenomen să se petreacă. Nu mă pot exprima în procente, dar aceasta este situația”, a declarat Cristian Pîrvulescu, în exclusivitate pentru FANATIK.
Există unele obstacole care trebuie depășite, însă, potrivit interlocutorului nostru, acestea trebuie analizate rațional, luând în calcul atât deficiențele, cât mai ales progresele înregistrate de țara noastră.
„Faptul că există suspiciuni în privința noastră trebuie bine definit. Altfel spus, România nu îndeplinește criteriile impuse de Schengen sau nu reușește să rezolve problemele legate de mecanismul de cooperare și de verificare MCV? Sigur, aceste chestiuni sunt legate între ele, iar corupția este o chestiune serioasă care a afectat aderarea la spațiul Schengen”, a continuat Pîrvulescu.
Un alt factor important în privința votului favorabil României este contextul internațional, dominat de conflictul din est. Politologul contactat a comentat pe marginea acestui subiect, dar a amintit că, dincolo de efectele invaziei rusești, care a schimbat contextul geopolitic, problema aderării țării noastre la Shengen era discutată înainte de debutul evenimentelor.
„Cu siguranță, războiul din Ucraina este o oportunitate pentru noi, dar este absurd să susținem că doar acest capitol ne avantajează. În anul 2020 se discuta deja intens despre posibilitatea intrării României în spațiul Schengen, dar a venit pandemia, care a întârziat lucrurile”, a adăugat interlocutorul nostru.
Nici rapoartele MCV nu trebuie neglijate. Și aici, chestiunea este discutabilă… „Nu cred că cineva își face iluzia că în România problema corupției va fi rezolvată peste noapte. Pe de altă parte, de asemenea am dubii că există cineva atât de rău intenționat, încât să afirme că în țara noastră chestiunea corupției nu a cunoscut ameliorări”, este de părere politologul.
Acesta a continuat, pe aceeași idee: „În aceste condiții, întrebarea se pune în modul următor: Ce este mai bine – România să rămână în afara spațiului Schengen, iar frustrarea să crească foarte mult, sau țara noastră să intre în Schengen și, în primul rând, să-și îmbunătățească semnificativ protecția granițelor?”
În opinia lui Cristian Pîrvulescu, România este capabilă să facă față acestei situații. De altfel, șansele sunt foarte importante pentru ca noi să primim votul pozitiv, iar politologul consideră că „unii funcționari de la Bruxelles sunt puțin răuvoitori, în momentul în care fac un alt tip de afirmații”.
Progresele înregistrate în lupta împotriva corupției rămân un punct important în relațiile dintre țara noastră și organismele europene. Cu toate acestea, intervievatul nostru consideră că trebuie făcută o diferență clară între noțiuni, iar rezultatul să vină în sprijinul Bucureștiului:
„Cu siguranță, România nu este nici pe departe campioana luptei anti-corupție, deși cândva a fost… Acum nu mai este cazul și nici nu va mai fi, dar, în opinia mea, nu cred că includerea în spațiul Schengen și raportul MCV trebuie să fie luate la pachet. Altfel spus, cred că Schengenul poate fi oferit României cât se poate de rapid, urmând ca, în continuare, în privința MCV-ului să mai existe o perioadă de așteptare”.
Cu toate acestea, nu poate fi negat faptul că în România problema corupției este aproape de a fi rezolvată. Dincolo de a fi tentați de o comparație cu situația din alte țări, pentru a ajunge la concluzia facilă că nici acolo starea de fapt nu e „roză”, politologul atrage atenția că eradicarea fenomenului este obiectul unui complex de factori, care trebuie să acționeze în comun. Iar previziunile sale sunt pesimiste.
Din acest punct de vedere, Cristian Pîrvulescu nu-și face prea multe iluzii: „Știu că autoritățile române sunt nerăbdătoare și au promis Comisiei Europene că vor rezolva toate problemele legate de MCV, dar sunt neîncrezător, nu în capacitatea de a legifera, ci de a menține un standard cât de cât acceptabil privind statul de drept. Însă, acest fenomen nu ține doar de Guvern și de politicieni, ci și de sistemul judiciar”.
FANATIK a arătat, de curând, că Olanda este țara care frânează avântul țării noastre în privința intrării în Schengen, aducând în discuție anumite condiții. Și totuși, oficialii din „Țara Lalelelor” nu sunt singurii „reclamanți”.
Cristian Pîrvulescu a reamintit că „premierul olandez Mark Rutte, aflat în vizită la București, a declarat că, în principiu, Olanda nu are o problemă cu intrarea României în spațiul Schengen. Dar, la un moment dat, nu doar Olanda era luată în discuție, ci și alte țări”.
„Spre exemplu, afirmațiile lui Gabi Bischoff (n.r membră a Partidului Social Democrat German și a Parlamentului European), potrivit cărora Germania nu a avut niciodată obiecții în acest sens, nu sunt adevărate. Spre deosebire de Olanda, Germania nu și-a exprimat votul în Consiliu. M-am întâlnit inclusiv cu politicieni germani social-democrați, deputați în Bundestag (n.r Parlamentul unicameral al Germaniei), care erau rezervați în privința României”, a detaliat partenerul nostru de dialog.
Revenind la discuția legată de reticența manifestată față de țara noastră în Țările de Jos, Pîrvulescu susține că „obiecțiile nu sunt, de fapt, ale Olandei, ci ale Partidului Creștin Democrat din această țară, care cred că, în final, va ceda. Nu cred că, în Consiliu, Olanda va depune o moțiune de neîncredere împotriva Guvernului de la București”.
Trebuie spus că personajul care a manifestat rezerve cu privire la situația României este președintele Partidului Creștin Democrat (CDA), Wopke Hoekstra, viceprim-ministru și ministru de Externe al Țărilor de Jos.
Ca o paranteză, și pentru că nimic nu este întâmplător, în momentul în care l-am contactat pe Cristian Pîrvulescu, acesta se afla chiar în Olanda, așteptând îmbarcarea pentru Stockholm…
Politologul consideră că trebuie să recunoaștem că a existat o neîncredere în privința României. Acesta a opinat că, la nivelul statelor europene, „doar Franța nu a avut niciodată obiecții în privința intrării țării noastre în Schengen”.
„Suntem cu toții convinși că reacția celorlalte state a fost justificată. Este ușor să afirmi că, din punct de vedere tehnic, România este pregătită. Dar în momentul în care, acum două săptămâni, au fost depistați vameși ce au primit câteva zeci de mii de euro mită pentru a permite tranzitarea graniței unor TIR-uri necontrolate, cu siguranță că există o problemă…”, a continuat interlocutorul nostru.
Cristian Pîrvulescu a atras atenția și asupra unui alt aspect. Calitatea tehnicii crește tot mai mult, iar spațiul corupției scade tot mai mult. Acesta este, în opinia sa, motivul pentru care România poate face față, cu succes, situației actuale. Dar, chiar și într-o asemenea situație, „vom fi monitorizați cu grijă”.
Referindu-se inclusiv la recentele declarații optimiste ale ministrului de Interne, Lucian Bode, care de asemenea speră ca evenimentul mult așteptat să se petreacă peste două luni, Cristian Pîrvulescu a încheiat:
„Toată lumea este de părere că aderarea României la spațiul Schengen se va produce în luna decembrie a acestui an. Nu știu dacă decizia va intra în vigoare chiar din decembrie sau din luna ianuarie. Noi ne dorim foarte mult ca acest eveniment să se petreacă în decembrie, deoarece românii care se întorc în țară de sărbători să poată profita”.