News

Vești bune pentru aderarea României la Schengen. Raport favorabil din partea Colegiului Comisarilor europeni

Comisia Europeană a adoptat o comunicare favorabilă României, Bulgariei și Croației în ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen
16.11.2022 | 14:33
Vesti bune pentru aderarea Romaniei la Schengen Raport favorabil din partea Colegiului Comisarilor europeni
Comisarul European Ylva Johansson a prezentat raportul Colegiului Comisarilor Foto: hepta
ADVERTISEMENT

În comunicarea adoptată miercuri, Comisia trece în revistă rezultatele solide ale celor trei state membre în ceea ce privește aplicarea normelor Schengen și cere Consiliului să ia deciziile necesare, fără nicio întârziere, pentru a permite aderarea deplină a celor trei țări.

Vești bune pentru aderarea României la Schengen

“Bulgaria, România și Croația sunt pregătite să adere (la spațiul Schengen n.r.). Iar UE este pregătită să le primească”, a declarat miercuri comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

“Este momentul să spunem ‘Bine aţi venit’. Cele trei ţări merită să devină pe deplin membre (…) Aşteptarea a fost prea mare”, a mai spus ea.

Potrivit comunicării, România are un management al frontierelor de înaltă calitate şi puternic, inclusiv o supraveghere a frontierelor şi controale sistematice ale frontierelor, precum şi cooperarea poliţienească internaţională.

ADVERTISEMENT

”Lupta împotriva migraţiei ilegale şi a traficului de persoane sunt două priorităţi în care România este activă. Sistemul de Informaţii Schengen este bine stabilit. În ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecţie internaţională, cu respectarea principiului nereturnării”, se mai arată în comunicare.

La rândul său, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, într-o întâlnire cu jurnaliști români la Bruxelles a subliniat tonul și limbajul pozitiv al raportului.

ADVERTISEMENT

“Este un raport extrem de pozitiv şi vorbeşte în termeni foarte elogioşi despre nivelul de pregătire şi contribuţia pe care România, dar şi celelalte două state, Bulgaria şi Croaţia, o pot aduce Spaţiului Schengen. Este poate cel mai bun limbaj pe care l-am văzut vreodată”, a declarat Vălean.

“Noi am ilustrat din partea Comunităţii de Transport, într-un limbaj foarte clar (…), că tot ceea ce înseamnă transport şi trecere printr-o frontieră Schengen înseamnă pierderi mari pentru economia europeană, şi am adus şi acest argument suplimentar pentru a sprijini o decizie într-un sens pozitiv”, a mai spus comisarul european

ADVERTISEMENT