News

Vești bune pentru cei care au contract cu Enel sau Hidroelectrica. Directiva care rezolvă o mare problemă cu facturile

O nouă directivă a Uniunii Europene îi protejează pe consumatorii vulnerabili în faţa pericolului sistării alimentării cu energie electrică şi termică a locuinţelor lor.
17.02.2024 | 20:50
Vesti bune pentru cei care au contract cu Enel sau Hidroelectrica Directiva care rezolva o mare problema cu facturile
Noua directivă îi protejează pe consumatorii vulnerabili de sistarea alimentării cu energie electrică şi termică Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Consumatorii români care nu îşi vor putea plăti facturile la timp nu vor mai putea fi deconectaţi de la reţeaua de energie electrică sau termică, după cum prevede o directivă UE care reglementează modul în care funcţionează piaţa de energie la nivelul întregii Uniuni Europene.

În România, plafonarea preţurilor la energie şi gaze rămâne în vigoare până la 31 martie 2025

Europarlamentarul spaniol Nicolas Gonzalez Casares spune că noua directivă este menită să-i protejeze cu venituri mici, dar chiar dacă aceştia nu vor fi deconectaţi de la reţea ei tot trebuie să facă eforturi pentru a-şi plăti datoriile. Este vorba despre o îngăduinţă ce le este acordată, nu despre o anulare a datoriilor.

ADVERTISEMENT

“De exemplu, pentru consumatorii vulnerabili, pentru cei care resimt sărăcia energetică, interzicem deconectările de la compania de electricitate, pentru ca ei să se simtă în siguranţă dacă vom mai avea o criză energetică ca aceasta.

Ei trebuie să simtă că statul şi Europa îi va proteja, dacă vom avea din nou aceleaşi probleme. Dar, în cele din urmă, vor trebui să plătească suma datorată.

ADVERTISEMENT

Vom găsi soluţii pentru ca ei să poată plăti, dar fiecare stat membru trebuie să găsească propria soluţie. Poate că e diferit în Spania faţă de România, de Franţa sau de Germania. Dar, până la urmă, trebuie să protejăm aceşti oameni.

Aceasta este ideea: cum să facem să reducem facturile sau să oferim facilităţi persoanelor vulnerabile pentru a-şi plăti facturile”, a declarat europarlamentarul spaniol în emsiunea Be EU, de la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

În prezent, preţurile la energie electrică şi gaze naturale sunt plafonate în România până la data de 31 martie 2025. Plafonarea  prețurilor la energie pentru perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025 a fost aplicată automat pentru clienții casnici, în funcție de consumul lunar înregistrat, fără să fi fost nevoie ca aceştia să întreprindă vreun demers.

În plus, consumatorii vulnerabili au beneficiat de un sprijin suplimentar din partea guvernului, cardurile de energie prin care se pot plăti facturile, însă este de subliniat că valabilitatea acestora va fi doar până la finalul lunii viitoare.

ADVERTISEMENT

“Poți folosi cardul de energie până la 31 martie 2024. Plătești cu el facturile la energie electrică și termică în regim centralizat, gaze, butelie, lemn de foc, rumeguş, cărbune și orice alte materiale de încălzire care pot fi folosite pentru locuințe”, anunţa Poșta Română, la începutul acestui an. De reţinut că banii de pe aceste carduri necheltuiţi  până la data de 31 martie sunt automat pierduţi.

ADVERTISEMENT