News

Vești bune pentru motocicliști. Klaus Iohannis a promulgat legea care îi scapă de mai multe obligații

Șoferii de mopede și motociclete scapă de de obligația de a deține triunghiuri reflectorizante, trusă de prim-ajutor şi extinctor. Klaus Iohannis a promulgat marți legea.
09.04.2024 | 19:11
Vesti bune pentru motociclisti Klaus Iohannis a promulgat legea care ii scapa de mai multe obligatii
Motocicliștii nu vor mai fi trași la răspundere de polițiști
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea inițiată de senatorul USR Cristi Berea care îi scutește pe motocicliști de obligația de a mai deține triunghiuri reflectorizante, trusă de prim-ajutor şi extinctor.

Motocicliștii nu vor mai fi trași la răspundere de polițiști

Actul normativ propus de USR completează Art. 8 din OUG 195/2002, prin introducerea unui nou alineat care prevede exceptarea posesorilor de permis pentru categoriile AM, A1, A2 şi A de la obligaţia de a deţine asupra lor triunghiuri reflectorizante, trusa de prim-ajutor şi extinctor.

ADVERTISEMENT

„Pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele, cu excepţia celor din categoriile AM, A1, A2 şi A, tractoarele agricole sau forestiere şi tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate”, se arată în legea promulgată de președintele Iohannis.

Până în prezent, Codul rutier nu făcea o distincţie clară între vehicule şi îi obliga practic pe toţi conducătorii să deţină două triunghiuri reflectorizante, o trusă medicală şi extinctor, lucru care nu mai este valabil.

ADVERTISEMENT

Conform legii, cei care nu respectau această obligație erau sancționați cu până la 825 lei.

Senatorul USR Cristi Benea, cel care a inițiat proiectul de lege, a afirmat marți că, după doi ani, a fost făcut un pas către normalitate, iar motociliștii nu vor mai fi hărțui de polițiști pentru că nu dețin aceste obiecte asupra lor.

„Proiectul de lege adoptat astăzi a fost depus în 2022. Atunci când coaliţia de guvernare nu are interes, proiectele se mişcă foarte greu. Dar, chiar şi aşa, după aproape 2 ani, facem un pas spre normalitate.

ADVERTISEMENT

Începând de sezonul acesta, motocicliştii şi scuteriştii nu vor mai fi obligaţi să deţină triunghiuri reflectorizante, trusă de prim-ajutor şi extinctor şi nici nu vor mai putea fi hărţuiţi de Poliţie că nu le au.

Împreună cu colegii mei din USR, am pregătit mai multe iniţiative legislative care vizează comunitatea moto din România, pe care le vom depune în perioada următoare”, a declarat senatorul USR Cristi Berea.

ADVERTISEMENT