News

Vești bune pentru pensionari. Unii dintre ei vor avea pensia dublată în 2024

Guvernanții vin cu promisiuni importante pentru pensionari. Unora dintre vârstnici li s-ar putea dubla chiar pensiile de anul viitor
06.11.2023 | 23:47
Vesti bune pentru pensionari Unii dintre ei vor avea pensia dublata in 2024
Noua lege a pensiilor va aduce majorări pentru toți pensionarii Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Reprezentanții guvernului spun că, în ianuarie 2024, toți pensionarii își vor vedea pensiile majorate cu aproape 14%, adică o indexare cu rata inflației. Valoarea punctului de pensie va crește cu aproape 250 de lei.

Unii dintre pensionari vor avea pensia dublată în 2024

Guvernanții mai precizează că, în septembrie anul viitor, peste 3 milioane dintre aceștia vor avea parte de o nouă majorare în septembrie, odată cu recalcularea tuturor pensiilor. Creșterea va fi în medie de 40%. Totuși, în unele cazuri, veniturile se vor dubla.

ADVERTISEMENT

“Vor crește semnificativ, plecând de la cele 3 elemente care formează punctul de pensie și anume punctele de contributivitate, punctele necontributive și punctele de stabilitate”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.

De exemplu, o femeie care a lucrat timp de 35 de ani ca vânzătoare și a ieșit la pensie cu aproape 1.100 de lei va primi de la 1 ianuarie 149 de lei în plus, iar din septembrie pensia va ajunge la aproape 2.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Un bărbat care a realizat un stagiu complet de cotizare și are acum o pensie de puțin peste 900 de lei, va primi din septembrie o majorare cu aproape 90% a venitului.

Românii cu un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani vor primi bonusuri. “Vom avea 0,5 puncte de pensie pe an, pentru cel care a cotizat peste 30 ani 0,75. Îi încurajăm pe cei care au contribuit si cei care au muncit sa aiba pensii mai bune”, a mai declarat ministrul muncii.

ADVERTISEMENT

Rezolvarea inechităților din sistem

Oficialii promit că noua lege a pensiilor va rezolva inechitățile din sistem. O femeie şi un bărbat, ambii cu un stagiu de cotizare de 22 de ani, însă cu pensii diferite acum, de 1.428 de lei, respectiv 1.190 de lei, vor avea din septembrie același venit: 1.620 de lei.

“Acele venituri nepermanente care era principala formă de remunerare înainte de 1989 la prime, la al treisprezecelea salariu şi la celelalte sporuri legislaţia nouă vor fi luate în calculul pensiei, cu condiţia să se fi achitat contribuţiile de asigurări sociale”, a declarat Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice.

ADVERTISEMENT

Avantaje pentru femeile cu copii

Femeile vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil născut sau adoptat. De asemenea, concediul  de creștere a copilului va fi considerata perioadă contributivă, așadar va fi adăugat la calculul pensiei.

Există, în schimb, și beneficii care vor dispărea. Cele pentru persoanele care lucrează în condiții speciale, de exemplu, vor fi eliminate în 2035, pentru că angajatorii trebuie să ofere un spațiu sigur de lucru angajaților.

“Avem un laborator care a fost actualizat din punct de vedere al condițiilor de muncă și medicul radiolog nu e expus unui factor de risc. Nici încadrarea în condiții speciale de muncă nu se mai justifică”, a mai declarat Simona Bucura Oprescu.

Noile prevederi legale vor permite românilor să cumpere în continuare vechime în muncă pentru cel mult șase ani, în baza unui contract de asigurare.

ADVERTISEMENT