News

Vești bune pentru pensionari! Vor primi tichete de masă electronice. Anunțul ministrului Fondurilor Europene

09.07.2020 | 22:59
Vesti bune pentru pensionari Vor primi tichete de masa electronice Anuntul ministrului Fondurilor Europene
ADVERTISEMENT

În plină pandemie de coronavirus, sute de mii de pensionari din întreaga țară primesc o veste cât se poate de bună din partea Ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș. Acesta a anunțat la finalul ședinței de Guvern de joi, 9 iulie, că în curând vor putea beneficia de tichete de masă electronice, bugetul proiectului fiind de aproximativ 100 de milioane de euro.

El se adresează atât persoanelor vârstnice care locuiesc singure, au împlinit vârsta de 75 de ani şi au venituri la nivelul pensiei sociale, respectiv 704 lei, cât și celor fără adăpost. O altă categorie afectată în mod direct de pandemia de coronavirus sunt persoanele fără adăpost în pericol de sărăcie extremă şi cu un grad ridicat de risc în ceea ce privește răspândirea agentului patogen.

ADVERTISEMENT

Cât despre valoarea nominală a unui tichet electronic pentru masă, aceasta nu depășește 180 de lei/lună. Poate fi actualizată, însă, anual, prin hotărâre a Guvernului adoptată cu cel puţin 90 de zile înainte de încheierea anului calendaristic pentru anul calendaristic următor.

260.000 de pensionari vor primi tichete de masă electronice

„Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească sunt cele legate de vârstă: persoanele vârstnice de peste 75 de ani urmează să beneficieze de această schemă de sprijin, cu condiția să aibă o pensie socială de 704 lei, așa cum astăzi avem cuprins în reglementările legale în vigoare”, a declarat ministrul Fondurilor Europene în debutul ședinței de Guvern.

ADVERTISEMENT

Deoarece în această perioadă generată de criza virusului COVID-19, una dintre cele mai afectate categorii de persoane este categoria persoanelor vârstnice care locuiesc singure în vârstă de 75 ani împliniţi şi peste, fără sprijin material, cu venituri sub pensia socială minimă asigurată în plată, pentru care sunt necesare, pe de o parte, servicii sociale de sprijin la domiciliu.

Pe de altă parte, sprijin constând mai ales în asigurarea de mese calde necesare pentru a evita manifestarea riscului de sărăcie extremă în rândul populaţiei celei mai expuse riscurilor de orice natură, se justifică necesitatea asigurării unor condiţii minime de trai prin oferirea unei mese calde”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

ADVERTISEMENT

Prezentul proiect de act normativ vizează, în principal, următoarele:

  • stabilirea modalităţii de implementare a acordării de mese calde la nivelul fiecărui judeţ, în baza unui apel noncomeptitiv, cu un singur Beneficiar, Ministerul Fondurilor Europene, prin serviciul de specialitate;
  • stabilirea unui grup ţintă format din mai multe categorii, în acord cu Programul Operaţional, prin stabilirea a două categorii de grup ţintă şi anume: persoanele vârstnice care locuiesc singure în vârstă de 75 ani împliniţi şi peste, precum si persoane/ familii fără adăpost (inclusiv persoanele/ familiile care au fost evacuate şi familiile cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale);
  • contractarea serviciilor privind emiterea si gestionarea tichetelor electronice pentru mese calde se realizează de către MFE în condiţiile legislaţiei în vigoare privind achiziţiile publice. Tichetele electronice pentru mese calde se vor emite şi se vor gestiona numai de către unităţile autorizate.
  • valoarea nominală a unui tichet electronic pentru masă caldă este de 180 de lei/lună. Valoarea tichetului pentru masă caldă pe suport electronic poate fi actualizat anual prin hotărâre a Guvernului adoptată cu cel puţin 90 de zile înainte de încheierea anului calendaristic pentru anul calendaristic următor.

Ce amenzi prevede legea pentru persoanele care folosesc tichetele în alte scopuri

Utilizarea tichetelor electronice pentru mese calde în alt scop decât cel prevăzut în acest proiect de lege, precum şi refuzul nejustificat al operatorilor economici şi unităţilor care acceptă tichete electronice pentru mese calde se sancționează cu 1,5 puncte-amendă (un punct-amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, respective 2.230 lei).

ADVERTISEMENT

Amenda ar urma să ajungă astfel până la 3.345 de lei. De asemenea, solicitarea şi/sau furnizarea de numerar în schimbul tichetelor electronice pentru mese calde sau pentru fracţiuni din acestea se amendează cu 3 puncte-amendă, respectiv 6.690 lei.

ADVERTISEMENT
Tags: