ADVERTISEMENT
News

Vești bune pentru românii care au nevoie de Euthyrox! Medicamentul va ajunge pe piață din import paralel. ADEM a făcut anunțul

Autor: Bogdan Solomon | 24.09.2020 | 18:36
Vești bune pentru românii care au nevoie de Euthyrox! Medicamentul va ajunge pe piață din import paralel. ADEM a făcut anunțul
Euthyrox 100 mcg intră pe piața românească din import paralel. Sursa foto: Mediafax

Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente (ADEM)  a anunțat printr-un comunicat transmis în cursul zilei de joi, 24 septembrie, punerea pe piaţă a Euthyrox 100 mcg din import paralel. Se urmărește în felul acesta atenuarea lipsei medicamentului distribuit direct.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, deţinătorul autorizaţiei de import paralel din Italia l-a reambalat în conformitate cu procedurile legale în vigoare privind etichetarea şi serializarea, pentru ca produsul să ajungă în cel mai scurt timp posibil la persoanele care se confruntă cu boli tiroidiene.

Totodată, trebuie spus că prețul Euthyrox importat paralel nu diferă cu nimic de cel al medicamentului importat direct în România. De altfel, acesta a fost publicat în Monitorul Oficial încă de joi, 10 septembrie.

ADVERTISEMENT

Euthyrox 100 mcg ajunge pe piața românească din import paralel

Pentru a răspunde cererii crescute a pacienţilor privind medicamentul Euthyrox 100 mcg comprimate, pe bază de levotiroxină, pentru tratarea unor boli tiroidiene, companiile membre ADEM s-au implicat activ, începând cu luna martie a acestui an, în colaborare cu autorităţile competente (ANMDMR şi Ministerul Sănătăţii) şi cu asociaţii de pacienţi (APAA şi COPAC), pentru a completa, prin import paralel, cantităţile puse pe piaţă de producător, astfel încât un număr cât mai mare de pacienţi să poată avea acces la acest medicament esenţial. Noua formulare a Euthyrox comprimate – fără lactoză – este disponibilă din 2019 în 21 de state europene, iar din octombrie 2019 şi în România.

În prezent, ne aflăm, cu una dintre companiile distribuitoare angro membră a ADEM şi deţinător al autorizaţiei de import paralel, la finalul procedurilor de punere pe piaţă a Euthyrox 100 mcg, cutii a 50 de comprimate (formularea veche, cu lactoză) importat paralel din Italia. Autorizaţia de import paralel a fost emisă de către ANMDMR în 13 iulie 2020”, se arată în comunicatul transmis de ADEM.

ADVERTISEMENT

Ce preț va avea medicamentul destinat tratării bolilor tiroidiene

O cantitate de aproximativ 25.000 de cutii a 50 de comprimate vor fi importate paralel în România în următoarea perioadă, primele cantităţi urmând a fi distribuite în farmacii începând cu 28 septembrie. Aceste cantităţi vor asigura necesarul pe 3 luni a 12.500 de pacienţi sau pe o lună a 37.500 de pacienţi.

Precizăm că medicamentele importate paralel nu sunt compensate în România, spre deosebire de alte state europene, prin urmare Euthyrox din import paralel va putea fi achiziţionat din farmacii doar la preţ cu amănuntul, nedecontat de stat.

ADVERTISEMENT

Având în vedere faptul că o cutie cu 50 de comprimate asigură tratamentul unui pacient pe o durată de 1,5 luni, rugăm pacienţii să nu achiziţioneze cantităţi mai mari decât necesarul pe maxim 3 luni, astfel încât cantităţile totale disponibile în piaţă, atât de Euthyrox 100 mcg formula fără lactoză, cutii a 100 de comprimate, distribuită direct de producător, cât şi Euthyrox 100 mcg formula cu lactoză, importată paralel, cutii a 50 de comprimate, să poată fi distribuite către cât mai mulţi pacienţi.

Pacienţii vor administra în acelaşi mod ambele formule, dar cei cu cancer tiroidian, cu boală cardiovasculară, femeile gravide, copiii şi vârstnicii trebuie să acorde o atenţie deosebită la schimbarea de pe o formulă pe alta”, a transmis Asociația Distribuitorilor de Medicamente.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!