News

Vești excelente pentru o parte dintre români! O categorie de angajaţi ar putea să iasă mai repede la pensie

Vești excelente pentru o parte dintre români! Mii de oameni ar putea să iasă mai repede la pensie.
20.05.2021 | 18:00
Vesti excelente pentru o parte dintre romani O categorie de angajati ar putea sa iasa mai repede la pensie
Mii de oameni ar putea ieși mai repede la pensie. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Social democrații au lansat o propunere legislativă care ar putea să scadă vârsta de pensionare pentru o anumită categorie de oameni. Concret, beneficiarii reducerii vârstei standard cu 2 ani ar urma să fie persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în localitățile din mediul poluat de Termocentrala Ișalnița și de Sucursala Electrocentrale Craiova.

Inițiativa prevede modificarea și completarea alin (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

ADVERTISEMENT

Vești bune pentru o parte dintre români!

Conform expunerii de motive de această lege ar beneficia locuitori din mai multe localităţi. Vorbim despre cei care au stat în Craiova, Ișalnița, Cârcea, Malu Mare, Ghercești, Mischii, Breasta, Goiești, Almăj, Coțofenii din Față și Coțofenii din Dos.

Vă readucem aminte că legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice reglementează la articolul nr.65
zonele afectate de poluarea remanenta determinate de extracția și prelucrarea materialelor neferoase în care persoanele beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.

ADVERTISEMENT

Doar că, spun inițiatorii, nu toate localitățile au fost incluse pe listă. Astfel, cele afectate din plin de poluarea cauzată de Termocentrala Ișalnița și de Sucursala Electrocentrale Craiova II au fost lăsate pe lângă.

”Să sperăm că proiectul va avea un parcurs cât mai rapid, astfel încât să intre cât mai curând în vigoare. Este o promisiune pe care le-am făcut-o oamenilor de aici și ne dorim ca ea să se materializeze cât mai repede!”,  a transmis deputatul Eliza Peța-Ștefănescu

ADVERTISEMENT

De ce se solicită reducerea vârstei de pensionare

Încă din anul 1977 când au fost puse în funcțiune primele cazane la SE Craiova II, combustibilii utilizati au fost cărbune, gaz natural și păcură. Pentru producerea de energie electrică și termică sau ars în cazanele de pe amplasamente cantități uriașe de combustibil solid și lichid.

Conform expunerii, toți locuitorii din municipiul Craiova și zonele învecinate, pe o rază de 7-8 km, au fost puși în situația de a suporta poluarea și au inhalat aerul toxic timp de zeci de ani, aer cu un conținut ridicat de oxizi ai sulfului și azotului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, inițiatorii proiectului spun că, de exemplu, numai la SE Craiova II, au fost arse în ultimii 30 de ani aproximativ 76 milioane tone de cărbune, 450000 mii mc gaz natural și aproape 700000 tone de păcură.

Locuitorii din zonele învecinate sunt în permanență nevoiți să respire aerul încărcat cu pulberi și praf de la cele trei  depozite, mai ales în situațiile în care condițiile meteo sunt nefavorabile și apar viteze mari ale vântului

Cum a fost poluat aerul de unitățile de la Craiova și Ișalnița

De remarcat că Sucursalele Electrocentrale Craiova II se află în partea de nord est a municipiului Craiova, mai exact în intravilanul localității Șimnicu de Jos. Termocentrala Ișalnița este în partea de sud vest a orașului.

De-a lungul timpului ambele au contribuit din plin la poluare. Astfel, conform specialiștilor ar exista și o cantitate mare de S02 evacuată pe coșuri până la punerea în funcțiune a instalațiilor de desulfurare. Vorbim despre o concentrație de 9 ori peste limita admisă.

De altfel, în municipiul Craiova există 4 stații de monitorizare a calității aerului, stații care au indicat valori nepermis de mari, cu depașiri la particulele în suspensie și a dioxidului de azot. Acesta este cunoscut ca fiind un gaz foarte toxic atât pentru oameni cât și pentru animale.

„Totuși, nu este de neglijat faptul că sunt multi oameni care au probleme grave de sănătate din pricina faptului că au trăit în acest mediu toxic ani la rand și au inhalat aerul poluat zeci de ani.

Persoanele care au lucrat efectiv în cadrul centralelor termoelectriceau fost expuse în mod direct la noxele și pulberile cu efect nociv asupra organismului,  lucru care le-a scăzut semnificativ speranta de viață.

Ca urmare, propunerea legislativă are în vedere modificarea și completarea alin (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in sensul includerii printre beneficiarii reducerii vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare a persoanelor care au locuit cel putin 30 de ani in localitățile Craiova și Ișalnița din judetul Dolj”, se mai arată în finalul expunerii de motive.

ADVERTISEMENT