Anul 2024 aduce vești bune pentru industia românească. Se vor deschide mai multe fabrici care vor oferi peste o mie de locuri de muncă, cu investiții totale de 1,2 miliarde de euro.
Este vorba de șapte noi fabrici care vor oferi peste o mie de locuri de muncă la nivelul întregii țări, cu investiții totale de 1,2 miliarde de euro. Aceste noi capacități de producție vor oferi o gamă diversă, potrivit Ziarul Financiar.
Astfel, se vor produce anvelope auto (Nokyan, la Oradea, cu o investiție de 650 de milioane de euro), BCA (DVI Producțion, la Iernut, cu o investiție de 30 de milioane de euro), echipamente de încălzire (Groupe Atlantic, la Aricești Prahova, cu o investiție de 60 de milioane de euro), medicamente (Stada, la Turda, cu o investiție de 50 de milioane de euro).
În continuare, vor fi produse izolații, profiluri metalice (Knauf, o investiție de 200 de milioane de euro), baterii pentru mașini electrice (Tesla Energy Storage, la Brăila, cu o investiție de 100 de milioane de euro), componente pentru electrocasnice (Diehl Controls, la Brașov, cu o investiție de 40 de milioane de euro).
Companiile spun că România a devenit o țară atractivă pentru investiții și există și potențial și o infrastructură în continuă dezvoltare. „România este atractivă din mai multe puncte de vedere, atât din perspectiva oamenilor – avem aici oameni de specialitate, care vorbesc limbi străine -, cât şi din perspectivă geopolitică.
Antreprenorii şi multinaţionalele au nevoie de sprijin în egală măsură pentru că se creează o competitivitate. Antreprenorii trebuie să fie la nivelul multinaţionalelor care vin în România, iar această concurenţă nu face decât să-i ajute şi pe unii şi pe ceilalţi“, declara pentru sursa citată Adrian Garofeanu, general manager, Knauf Insulation.
România continuă să aibă un mare potențial pentru dezvoltarea afacerilor și a investițiilor – acesta este mesajul care reiese din declarațiile industriașilor străini.
Ca țară UE, România trebuie să facă parte din viitorul industrial al Europei, care presupune trecerea de la problema crizelor succesive – materii prime, energie, continuitatea lanțurilor de aprovizionare – la generarea de valoare adăugată prin digitalizare, inovare și dezvoltarea competențelor.
Acestea sunt ingredientele strategice pentru realizarea ambiției de suveranitate industrială la nivel european, în special în contextul provocărilor și oportunităților oferite de tranziția ecologică.
România dispune de o serie de avantaje pentru atragerea de investiții străine. Este una din cele mai mari piețe din Europa Centrală și de Est, are o locație atractivă, situată la intersecția dintre UE, Balcani și CSI (Comunitatea Statelor Independente).
Țara noastră este străbătută de trei coridoare paneuropene majore: Coridorul 4, care leagă Europa de Vest de Europa de Est, Coridorul 9, care leagă nordul și sudul continentului, și Coridorul 7, care facilitează navigația în Europa. Ca avantaje politice, România este stat membru UE, stat membru NATO, deci factor de stabilitate în regiune.