News

Vești importante pentru șoferii români care tranzitează Ungaria. Guvernul de la Budapesta a introdus vinieta zilnică

Sistemul maghiar de taxare se schimbă, astfel că o nouă vinietă zilnică este disponibilă pentru cei care tranzitează sau vizitează Ungaria.
05.04.2024 | 17:59
Vesti importante pentru soferii romani care tranziteaza Ungaria Guvernul de la Budapesta a introdus vinieta zilnica
Vești importante pentru șoferii români care tranzitează Ungaria. Guvernul de la Budapesta a introdus vinieta zilnică. Foto: Ziarul Românesc.de
ADVERTISEMENT

Românii trec deseori prin Ungaria, fie că vor să viziteze această țară, fie că sunt doar în tranzit și au drept destinație o altă țară din Uniunea Europeană. Toți șoferii trebuie să știe, însă, că Guvernul de la Budapesta a pregătit o serie de schimbări pentru cei care care se urcă la volan și traversează drumurile vecine.

Vești importante pentru șoferii români care tranzitează Ungaria

Ca și context, trebuie reținut că de la 1 iulie 2013, maghiarii au decis ca pe anumite tronsoane din rețeaua rutieră să se perceapă o așa zisă taxă electronică. Potrivit ziarulromanesc.de, șoferii puteau să aleagă pentru o vinietă de 10 zile, o lună sau un an întreg. Cu toate acestea din 1 aprilie există vinieta zilnică.

ADVERTISEMENT

Aceasta costă 5.105 forinți, aproximativ 65 de lei și poate fi achiziționată acum prin intermediul site-ului oficial de taxare. ”Noua vinietă zilnică este valabilă pentru o zi calendaristică și este deosebit de avantajoasă pentru călătorii în tranzit”, se arată în comunicatul autorităților.

Așadar, vestea e bună pentru cei care doar tranzitează Ungaria și au nevoie de o vinietă pentru doar 24 de ore, fără să mai fie nevoiți să scoată bani din buzunar pentru una pe termen mediu sau lung. Partea proastă e că prețurile au fost crescute semnificativ când vine vorba de viniete, astfel că șoferii oricum se vor simți arși la buzunare.

ADVERTISEMENT

Vinieta sau Matrica, cum este numită în Ungaria, e necesară pentru a parcurge rețeaua de 6.513 kilometri de autostrăzi din Ungaria, iar taxa e controlată prin plăcuța de înmatriculare. ”Umlaut-urile din plăcuța de înmatriculare trebuie înlocuite cu vocalele corespunzătoare la aplicare (de exemplu: GO în loc de GÖ pentru Göttingen)”, transmit experții, conform sursei citate.

Cât costă vinieta pentru o zi sau pentru o lună în Ungaria

Vinieta electronică trebuie cumpărată online înainte de călătorie, iar orice persoană care a ajuns pe un drum fără a fi plătit vinieta are la dispoziție 60 de minute pentru a respecta legea. Șoferii care achiziționează această vinietă electronică vor primi o fișă de control sau un mesaj de confirmare pentru plata online.

ADVERTISEMENT

Important de reținut, chitanța ar trebui verificată pentru a fi conformă cu toate datele furnizate, în special plăcuța de înmatriculare a vehiculului, clasa vehiculului, perioada de valabilitate și simbolul naționalității. Șoferii au obligația să păstreze chitanța timp de doi ani ca dovadă în cazul în care vor exista eventuale reclamații.

Așadar, cât despre prețuri, vinieta zilnică (nu exista în 2023) costă acum 5.105 forinți pentru o mașină și jumătate pentru o motocicletă. Pentru 10 zile aceeași vinietă costă cu aproximativ 20 de lei mai mult, iar pentru o motocicletă 3.200 de forinți.

ADVERTISEMENT

Vinieta lunară e undeva la 27,20 euro (10.360 de forinți) pentru un autoturism și 5.180 de forinți pentru o motocicletă, iar cea anuală e de 159 de euro pentru un autoturism și 150 de euro pentru o motocicletă. Așadar, diferența dintre vinieta zilnică și cea pe 10 zile, ca preț, nu e enormă, însă unii șoferi ar prefera, probabil, să facă economie.

ADVERTISEMENT