News

Vești proaste pentru milioane de români. Lor nu le crește deloc pensia după recalculare. Anunț oficial

Ei sunt românii cărora nu le crește pensia după recalculare. Ce a transmis șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu
04.02.2024 | 09:46
Vesti proaste pentru milioane de romani Lor nu le creste deloc pensia dupa recalculare Anunt oficial
Românii cărora nu le crește pensia după recalculare. colaj Fanatik/ Foto Hepta/ Inquam Photos Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Vești proaste pentru anumiți români. Este vorba despre cei cărora nu li se va majora pensia după recalculare, în luna septembrie. Președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a oferit lămuriri cu privire la această situație.

Ei sunt românii cărora nu le crește pensia după recalculare

Potrivit oficialului, din cei 4,6 milioane de pensionari, circa 3 milioane vor beneficia de majorările din toamnă. Ceilalți 1,6 milioane de vârstnici nu vor primi niciun ban în plus în urma recalculării.

ADVERTISEMENT

„4,6 milioane de pensionari avem exact. Deci, noi am făcut niște simulări, nu sunt niște cifre de o acuratețe de 100%. Din 4,6 milioane de pensionari, aproximativ 3 milioane de pensionari vor avea creșteri”, a transmis șeful Casei de Pensii.

Daniel Baciu a precizat că de creșterile din luna septembrie vor beneficia cei care au contribuit o perioadă semnificativă la sistem. Prin urmare, românii care au muncit mai puțin, de exemplu între 15 și 25 de ani, nu vor primi mai mulți bani după recalculare.

ADVERTISEMENT

„Creșterile sunt de la 1% până la 80-90%. Avem creșteri la acele persoane care au contribuit foarte mult la sistem pe o perioadă lungă de timp și cu niște contribuții destul de însemnate”, a adăugat șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, la Antena 3.

Cine nu a beneficiat de majorarea din ianuarie

De altfel, nici majorarea de 13,8 la sută, din luna ianuarie, nu s-a aplicat tuturor. Concret, românii care au pensii speciale nu au primit bani în plus. Indemnizațiile lor sunt protejate de norme care prevăd ca acestea să nu fie majorate cu rata anuală a inflației.

ADVERTISEMENT

Nici persoanele care au desfășurat activități artistice și s-au pensionat nu au beneficiat de creșteri. În această categorie intră liberii profesioniști. Valoarea punctului de pensie a ajuns de la 1.785 de lei la 2.032 de lei.

Pe de altă parte, Ministrul Muncii a explicat, într-o intervenție la Antena 3, faptul că noua lege a pensiilor este „pentru fiecare român, nu numai pentru pensionarii în plată”. Potrivit noilor prevederi, nu va mai conta dacă un român a ieșit la pensie în ani diferiți față de alții, pe legi ale pensiilor diferite.

ADVERTISEMENT

Ministrul Simona Bucura Oprescu spune că dacă „a contribuit la fel la bugetul asigurărilor sociale de stat, a plătit acelaşi CAS, pentru contribuţii şi muncă egală va avea o pensie egală”.

 

ADVERTISEMENT