News

Vești proaste pentru pensionari. Ce se întâmplă cu tichetele de călătorie cu trenul nefolosite

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a explicat ce se întâmplă cu tichetele de călătorie care nu au fost folosite de pensionarii care ar fi trebuit să beneficieze de ele.
06.04.2024 | 15:41
Vesti proaste pentru pensionari Ce se intampla cu tichetele de calatorie cu trenul nefolosite
Ministrul Simona Bucura Oprescu nu are vești bune pentru pensionarii care au rămas cu tichetele de călătorie nefolosite, anul trecut / Colaj foto: Fanatik / Sursă: Hepta
ADVERTISEMENT

Tichetele de călătorie pe calea ferată sunt subvenționate pentru pensionari, motivul fiind acela ca persoanele ajunse la vârste mai înaintate să rămână active.

Ce spune ministrul Muncii despre tichetele de călătorie nefolosite

Statul român oferă anual o reducere de 50% din tariful oficial pentru un număr de șase călătorii simple pe calea ferată, cu trenurile regio sau interregio. ”Oferta” este valabilă doar pentru achiziția biletelor la clasa a doua.

ADVERTISEMENT

Există însă și pensionari care nu au reușit să-și epuizeze tichetele de călătorie, dintr-un motiv sau altul. În acest context, ministrul Muncii a fost întrebat, într-o emisiune de televiziune, dacă tichetele de călătorie care au rămas neepuizate ar putea fi transformate în vouchere.

”Aceste tichete sunt un drept pe care noi l-am gândit, şi-n vechile legi ale pensiilor au existat aceste drepturi, tocmai în sensul de incluziune socială şi de meținere a vieții active a pensionarilor, de a le da posibilitatea să călătorească.

ADVERTISEMENT

Acestea nu pot fi transformate în vouchere sau altceva tocmai pentru a menține acest drept. Pe lângă alte drepturi pe care le au, pensionarii au şi acest drept de a călători datorită acestor tichete”, a explicat Simona Bucura Oprescu la România TV.

Soțul sau soția pot beneficia de reducerea acordată de guvern

Legea pensiilor prevede ca în cazul familiilor în care doar unul dintre soți este pensionar, și partenerul de viață să beneficieze de tichete de călătorie reduse.

ADVERTISEMENT

Soțul sau soția poate călători singur sau împreună cu partenerul de viață, însă limita la numărul de călătorii rămâne același, respectiv șase.

În cazul în care acesta călătorește singur, el trebuie să aibă asupra lui actul de identitate propriu și talonul special de călătorie al titularului.

ADVERTISEMENT

Tichetul de călătorie este format dintr-un talon special, șase cupoane detașabile și șase cupoane-anexă detașabile.

În cazul rezervării de loc în tren, beneficiarul achită integral tichetul de rezervare. De asemenea, dacă care acesta dorește să călătorească la clasa I, el trebuie să plătească integral diferența tarifară.

ADVERTISEMENT
Tags: