News

Viața în închisoare a polițistului-pedofil din lift. Cum a ajuns Eugen Stan să sufere de tulburări de personalitate și probleme cardiace

Eugen Stan, polițistul-pedofil din lift, a dat de greu în închisoare. Bărbatul susține că se confruntă cu probleme mari de sănătate și suportă greu regimul penitenciar.
15.02.2024 | 17:17
Viata in inchisoare a politistuluipedofil din lift Cum a ajuns Eugen Stan sa sufere de tulburari de personalitate si probleme cardiace
Eugen Stan, polițistul-pedofil care a agresat doi copii în lift, în 2018 / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Eugen Stan are o condamnare care expiră în anul 2038, după ce judecătorii l-au găsit vinovat de agresiune sexuală asupra unor minori. Este vorba despre polițistul care a atacat o fetiță de 5 ani și pe frățiorul ei de 9 ani în liftul blocului în care locuiau. Fapta s-a petrecut în 2018, iar bărbatul a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.

Eugen Stan a făcut accident vascular în spatele gratiilor

După condamnarea din 2020, Eugen Stan a fost mutat de la penitenciarul Rahova la cel din Giurgiu, acolo unde a dat de greu. Mai precis, bărbatul a acuzat probleme grave de sănătate, din cauza cărora a solicitat să fie pus în libertate.

ADVERTISEMENT

Cu aproape patru ani în urmă, Stan a făcut un atac vascular în închisoare, motiv pentru care a fost transportat de urgență la Spitalul Municipal București, unde a primit  îngrijiri medicale. După ce s-a pus pe picioare, el a fost trimis înapoi, în spatele gratiilor.

După un timp, fostul polițist a acuzat din nou probleme medicale și a cerut să fie lăsat să plece acasă. Stan susținea că patologia pe care o prezintă nu poate fi tratată în cadrul rețelei sanitare a Administrației Naționale a Penitenciarelor, motiv pentru care a solicitat întreruperea sau suspendarea pedepsei.

ADVERTISEMENT

Ce probleme de sănătate are polițistul-pedofil

Autoritățile au cerut părerea unor specialiști, iar Eugen Stan a fost trimis la Institutul Național de Medicină Legală ”Mina Minovici”, pentru întocmirea unui raport medical care să lămurească situația. Concluziile raportului au scos la iveală că Eugen Stan suferă de mai multe afecțiuni, cum ar fi: diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială II, spondilodiscartiză toraco-lombară (leziuni la nivelul coloanei vertebrale), sindrom vertiginos (tulburare a urechii interne care se manifestă ca o senzație de amețeală) sau cardiopatie hipertensivă (afecțiune a inimii care apare la pacienții cu tensiune crescută netratată).

În plus, ”polițistul pedofil din lift” mai suferă și de afecțiuni psihice. El prezintă tulburare mixtă anxios-depresivă, precum și tulburare de personalitate.

ADVERTISEMENT

Judecătorii au considerat, însă, că afecțiunile de care suferă Eugen Stan nu sunt atât de grave încât să nu fie tratate în cadrul penitenciarului, așa că i-au respins cererea de întrerupere a pedepsei. Deși au trecut câțiva ani de la decizie, fostul polițist nu a mai revenit cu o nouă solicitare în instanță.

Condamnat pentru 14 infracțiuni de agresiune sexuală

Fost angajat al Ministerului de Interne, Eugen Stan a fost condamnat pentru agresarea sexuală a 14 persoane, printre care și copii. În cazul a patru victime, Stan a fost achitat, pentru că nu au fost suficiente dovezi care să probeze comiterea faptelor. Infracțiunile s-ar fi petrecute în perioada 2009 – 2018.

ADVERTISEMENT

Potrivit rechizitoriului, el își urmărea victimele în drumul spre casă, iar când intrau în bloc, acesta trecea la atac. A fost prins în 2018, după ce părinții celor doi copii agresați de Stan au făcut publice imaginile surprinse pe camerele de supraveghere din lift.

Bărbatul și-a recunoscut doar parțial faptele, susținând că gesturile sale nu aveau substrat sexual. ”M-am uitat la fetiţă şi mi s-a părut că este simpatică, motiv pentru care m-am aplecat la nivelul ei, am întrebat-o dacă merge la şcoală sau la grădiniţă, iar ea mi-a răspuns că merge la grădiniţă. Am început să o pup părinteşte pe frunte şi pe obraji pe fetiţă, după care l-am pupat şi pe băieţel pe obraz”, le-a spus Stan procurorilor.

Cutremur în MAI, după arestarea lui Eugen Stan

Arestarea polițistului-pedofil a produs un adevărat cutremur în Ministerul Afacerilor Interne, în condițiile în care acesta lucra pe post de șofer al unui șef din poliție, deși se știa despre el că în 2012 abuzase sexual o fetiță, iar în 2017 ar fi încercat să violeze o femeie.

În urma unui raport al Corpului de control al ministrului Afacerilor Interne s-a dispus cercetarea prealabilă a 18 polițiști, între care Bogdan Despescu, fostul șef IGPR demis în urma scandalului, și adjunctul său, Marius Voicu.

ADVERTISEMENT
Tags: