News

Victorie pentru Trump cu câteva zile înainte de alegeri. Republicanii și-au asigurat majoritatea la Curtea Supremă

27.10.2020 | 11:57
Victorie pentru Trump cu cateva zile inainte de alegeri Republicanii siau asigurat majoritatea la Curtea Suprema
ADVERTISEMENT

Senatul american a confirmat-o pe judecătoarea Amy Coney Barrett la Curtea Supremă, oferindu-i președintelui Trump o victorie politică cu doar câteva zile înainte de alegerile din 3 noiembrie.

Cea mai încrâncenată luptă politică din acest an electoral s-a încheiat cu scorul de 52-48 în favoarea lui Barrett. Aceasta va ocupa locul vacantat după decesul judecătoarei Ruth Bader Ginsburg, pe 18 septembrie.

ADVERTISEMENT

Nominalizarea lui Barrett marchează un nou record pentru cât de aproape de alegerile prezidențiale Senatul a confirmat un candidat la Curtea Supremă.

Republicanii și-au asigurat majoritatea la Curtea Supremă

Confirmarea lui Barrett este împlinirea unui obiectiv de generații pentru republicani de a revizui de sus în jos sistemul judiciar federal.

ADVERTISEMENT

Barrett va asigura o majoritate conservatoare de 6 la 3 la Curtea Supremă, dar dincolo de asta, Trump a numit un total de 220 de judecători, fiind depăși doar de Jimmy Carter cu cei mai mulți judecători confirmați în timpul mandatului său de la Casa Albă.

Democrații au avertizat că o confirmare a lui Barrett va aduce consecințe negative asupra accesului la serviciile din sănătate și a drepturilor de reproducere, inclusiv prin încercarea de a răsturna verdictul în dosarul în Roe v. Wade și eliminarea Legii privind îngrijirea accesibilă (ACA).

ADVERTISEMENT

La scurt timp după votul de luni, Barrett a depus jurământul în timpul unui eveniment de la Casa Albă.

„Jurământul solemn pe care l-am depus în această seară înseamnă în esență că îmi voi face treaba fără nici o teamă sau favoare și că o voi face independent atât de ramurile politice, cât și de propriile preferințe”, a declarat Amy Coney Barrett, citată de The Hill.

ADVERTISEMENT

Cine este Amy Coney Barrett?

Judecătoare la o curte de apel, profesor universitar și mamă a șapte copii, Barrett a fost favorita pentru locul de la Curtea Supremă.

Potrivit unor informații neconfirmate, Donald Trump ar fi spus odată că o „păstrează” pentru momentul când judecătoarea Ruth Bader Ginsburg va muri și locul ei va deveni vacant, scrie BBC.

Opiniile juridice ale judecătoarei Barrett și remarcile sale despre avort și căsătoria între persoane de același sex au făcut-o populară dreptei religioase, dar i-au adus o opoziție vehementă din partea liberalilor.

Dar, în calitate de catolică devotată, ea a insistat în repetate rânduri că munca sa nu va fi compromisă de credința ei.

Judecătoarea Barrett locuiește în South Bend, Indiana, împreună cu soțul ei, Jesse, un fost procuror federal. Cuplul are șapte copii, inclusiv doi adoptați din Haiti. Ea însăși este cea mai mare dintre șapte copii.

Amy Coney Barrett a studiat la Facultatea de Drept a Universității Notre Dame, absolvind prima din clasa sa și a lucrat pentru judecătorul Antonin Scalia, care, în cuvintele sale, a fost „cel mai ferm conservator” de la Curtea Supremă. La fel ca mentorul ei, Barrett este o originalistă, ceea ce înseamnă că judecătorii ar trebui să încerce să interpreteze cuvintele Constituției așa cum intenționau autorii atunci când au fost scrise.

Mulți liberali se opun acestei abordări stricte, spunând că trebuie să existe o adaptare la vremurile pe care le trăim.

ADVERTISEMENT
Tags: