Sporturi

VIDEO / 1 an de la TRAGEDIE! Formula 1 se întoarce pe circuitul BLESTEMAT: “Mi-e greu să mă mai uit cînd ştiu că acolo a murit Jules!”

UPDATE 15:09 / Calificările de la Suzuka s-au încheiat în favoarea celor de la Mercedes. Nico Rosberg şi Lewis Hamilton au dominat sesiunile de calificări, piloţii "săgeţilor argintii" fiind...
26.09.2015 | 08:00
VIDEO  1 an de la TRAGEDIE Formula 1 se intoarce pe circuitul BLESTEMAT Mie greu sa ma mai uit cind stiu ca acolo a murit Jules
ADVERTISEMENT

UPDATE 15:09 / Calificările de la Suzuka s-au încheiat în favoarea celor de la Mercedes. Nico Rosberg şi Lewis Hamilton au dominat sesiunile de calificări, piloţii “săgeţilor argintii” fiind primii doi în grila de start. Pe 3 încheie surprinzător, Valtteri Bottas, care l-a depăşit pe Sebastian Vettel.

Cursa va avea loc duminică, 27 septembrie, ora 09:00  

calificari

În acest weekend, caravana Formulei 1 se mută pe circuitul de la Suzuka. Cursa pe înşelătorul circuit japonez va avea o conotaţie specială în acest an. Se împlineşte un an de la accidentul lui Jules Bianchi de la Suzuka, iar rănile suferite pe circuitul nipon i-au fost fatale 9 luni mai tîrziu.

ADVERTISEMENT

CLICK SUS PE GALERIE FOTO PENTRU A VEDEA POZE DE LA ACCIDENT  

Jules Bianchi e primul pilot care şi-a pierdut viaţa în ultimii 20 de ani din Formula 1. Ultimul fusese legendarul Ayrton Senna la Imola în 1994.

Accidentul cumplit

Pe data de 5 octombrie 2014, cursa de la Suzuka s-a desfăşurat pe o ploaie torenţială. În turul 43, Jules Bianchi a pierdut controlul maşinii într-un viraj şi a ieşit cu viteză de pe circuit lovind un excavator de la marginea circuitului.

ADVERTISEMENT

Excavatorul era acolo pentru a scoate o altă maşină de lîngă parapet. Camerele tv nu au surprins momentul impactului în momentul respectiv şi nimeni nu îşi explica cum putea să aibă loc un impact atît de puternic al monopostului Marrusia cu excavatorul.

CLICK SUS PE GALERIE FOTO PENTRU A VEDEA POZE DE LA ACCIDENT  

După cursă, un spectator a filmat momentul impactului, care a fost unul teribil. Jules Bianchi a fost imediat transportat la spital cu răni grave la cap.

ADVERTISEMENT

VEZI VIDEO CU ACCIDENTUL LUI BIANCHI: 

Chinul de 9 luni

Jules Bianchi nu a răspuns apelurilor radio făcute de cei din echipa sa imediat după accident şi nu a avut nici o reacţie în momentul în care comisarii de cursă au ajuns la momentul accidentului. El a fost transportat urgent la spital cu maşina pentru că elicopterul nu a putut zbura din cauza condiţiilor meteo.

CLICK SUS PE GALERIE FOTO PENTRU A VEDEA POZE DE LA ACCIDENT

Tatăl lui Jules a dat prima declaraţie presei prin care spunea că fiul său e în stare gravă. El a fost operat, însă a rămas în stare critică, dar stabilă. A urmat o lungă perioadă de recuperare, însă starea pilotului nu s-a îmbunătăţit.

ADVERTISEMENT

Bianchi a rămas timp de cîteva luni în Japonia la tratament şi a fost mutat ulterior în Franţa. Între timp se făceau investigaţiile şi concluzia a dat-o Andy Mellor, Vice Preşedintele Comisiei de Securitate a FIA: “Impactul pe care l-a suferit Jules e echivalent cu o maşină lăsată să cadă de la 48 de metri pe plat”.

La 9 luni după accident, pe 17 iulie 2015 Jules Bianchi s-a stins în spitalul din Nice. Au intervenit complicaţii la rănile craniene şi medicii nu au mai putut face nimic.

Înmormîntarea a avut loc pe 21 iulie, ceilalţi piloţi din Formula 1 purtînd sicriul lui Jules Bianchi. În cursa următoare, la Hungaroring, piloţii au ţinut un moment de reculegere în memoria pilotului francez.

Tatăl lui Jules: “Mi-e greu să mă mai uit la Formula 1. Nu pot să văd nici imaginile accidentului”

Tatăl lui Jules Bianchi, Philippe a acordat un interviu pentru BBC în care vorbeşte despre accident: “Pentru familia noastră e o săptămînă foarte dificilă. Jules e regretat de familie, de prieteni, de toată lumea”, începea Bianchi sr.

El spunea că încă nu a văzut momentul accidentului şi îi e greu să vadă: “Mi-e greu să mă mai uit la Formula 1, la un Grand Prix cînd ştiu că acolo a murit Jules. Trebuie să mai treacă timp, luni, ani poate. Nu pot să văd nici imaginile accidentului. Am să mă uit cîndva. Deocamdată doar îmi imaginez ce s-a întîmplat”, a declarat Philippe.

Tatăl pilotului a dezvăluit gravitatea accidentului: “Cînd treceau lunile, îmi dădeam seama că nu are cum să se întoarcă între noi. Rănile erau prea grave. Jules a rezistat atît de mult pentru că era foarte puternic fizic. Cred că în acest moment e cu mine, dar e foarte greu pentru că vorbeam zilnic cu el la telefon, atît eu cît şi mama lui. E un sentiment oribil”, a spus în lacrimi tatăl pilotului.

CLICK SUS PE GALERIE FOTO PENTRU A VEDEA POZE DE LA ACCIDENT  

Philippe e însă contrariat de ceea ce se spune despre momentul Suzuka: “Se spune că mergea prea tare. Nu pot să văd accidentul, dar nu îmi vine să cred. Totuşi, era pe un circuit de Formula 1, ce înseamnă mergea prea tare? Vă spun sincer că nu pot să mă uit la acea fază. Poate peste o lună, un an. Nu pot să văd nici o poză de atunci. E prea mult pentru mine”.

FIA se gîndeşte să introducă cockpitul închis, în care capul pilotului să nu fie şi mai protejat. Philippe Bianchi susţine această idee şi e conştient că şi într-o astfel de situaţie, Jules nu avea cum să scape: “E foarte bine să fie un cockpit închis. Oricum şi dacă Jules era mai protejat, tot n-ar fi avut nici o şansă. Doctorii mi-au spus că indiferent cît de bine era protejat pilotul, nu putea să scape de acolo. Impactul a fost prea puternic şi nu s-ar fi schimbat nimic”.

CLICK SUS PE GALERIE FOTO PENTRU A VEDEA POZE DE LA ACCIDENT  

Jules Bianchi reprezenta viitorul în Scuderia Ferrari. Francezul a fost pilot de teste şi din sezonul 2017, Jules era principala opţiune pentru postul de pilot al echipei: “Toată lumea îmi spunea că el putea să cîştige un Grand Prix şi ar fi putut să devină campion mondial, dar nu putem şti”, încheie Philippe Bianchi.

VEZI VIDEO TRIBUTUL PILOŢILOR PENTRU JULES BIANCHI LA HUNGARORING: 

 

ADVERTISEMENT
Tags: