News

Video. A nins ca-n poveşti în zona de munte. Iarna a venit mai devreme în România

S-a așternut prima zăpadă în România. Într-una dintre cele mai cunoscute zone de munte a nins ca-n povești.
21.09.2021 | 14:54
Video A nins can povesti in zona de munte Iarna a venit mai devreme in Romania
ADVERTISEMENT

Pe Transfăgărășan iarna a venit mai devreme. În zona muntoasă s-au așternut, marți dimineață, primii fulgi de nea din acest an.

Pentru a nu-i pune în pericol pe șoferii care vor circula pe Transfăgărășan, drumarii de la Districtul Bâlea au intervenit cu material antiderapant în zona Bâlea Lac, anunță Direcţia de Drumuri şi Poduri Braşov.

ADVERTISEMENT

DRDP Brașov, avertisment pentru șoferi: ”Să circule cu prudență”

Chiar dacă s-a intervenit la fața locului cu utilaje de deszăpezire, reprezentanții DRDP îi atenţionează pe conducătorii auto să acorde o atenție sporită la volan. Dimineață, la Bâlea Lac erau -4grade Celsius.

”A VENIT IARNA! Din fericire deocamdata doar pe #Transfăgărășan… Colegii noștri de la Districtul Bâlea au intervenit în această dimineață cu material antiderapant în zona Bâlea Lac pentru a asigura condiții sigure de trafic.

ADVERTISEMENT

Îi rugăm pe șoferii care vizitează zona să circule cu prudență” , au scris pe facebook reprezentanții Direcţiei de Drumuri şi Poduri Braşov. Ei au făcut public și un video din momentul intervenției.

Anul trecut, primii fulgi de nea au căzut pe data de 21 septembrie 2021. S-a întâmplat tot într-o zonă de munte, la Rânca, în județul Gorj.

ADVERTISEMENT

De ce ninge mai rar, în România, în ultimii ani

În ultimii ani, mulți românii observă cum iernile de altădată, încărcate de zăpadă, au dispărut. Valul de căldură este mai predominant, inclusiv în perioada lunii Decembrie.

O explicație pentru o astfel de situație sunt schimbările climatice, precizează directorul ANM, Elena Mateescu. Potrivit spuselor sale, ar trebui găsită cât mai rapid o soluție pentru adaptarea la schimbarea climatică.

ADVERTISEMENT

”Nu suntem în bine (direcţia schimbărilor climatice din România, n.r.), pentru că dacă luăm în considerare ultimii 20 de ani, cei mai calzi din istoria măsurătorilor meteorologice şi în ţara noastră, deceniul 2011 – 2020 cel mai cald deceniu, pentru că 7 ani din acel deceniu sunt în top 10 cei mai calzi ani din istorie.

2019 – 2020 sunt pe locul întâi şi doi ca fiind cei mai calzi ani, şi în aceşti ani am avut abateri termice ale temperaturii medii anuale a aerului mai mari de 1,5 grade Celsius.

Menţionez acest prag pentru că reprezintă ţinta Acordului de la Paris, şi dacă nu implementăm măsuri specifice de adaptare la schimbările climatice ca să ajungem la neutralitate climatică în 2050, cu siguranţă efectele pot fi asupra anumitor sectoare ireversibile”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, în cadrul unei conferințe despre problemele mediului înconjurător, din luna iunie.

ADVERTISEMENT