News

Video. Alertă de mișcări seismice în Italia, după erupția vulcanului Stromboli. Imagini spectaculoase

Un vulcan de pe insula Stromboli a erupt în Italia, dezlănțuind un flux de lavă care a ajuns până la mare. A fost emisă alertă de mișcări seismice.
10.10.2022 | 07:07
Video Alerta de miscari seismice in Italia dupa eruptia vulcanului Stromboli Imagini spectaculoase
Momentul erupției vulcanului Stromboli. Autoritățile italiene au emis alertă de mișcări seismice. Sursa foto: captură Twitter / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Este alertă în Italia. Vulcanul situat pe insula Stromboli, pe coasta de sud, lângă Sicilia, a erupt duminică, notează AbcNet.

Momentul erupției vulcanului Stromboli. Autoritățile italiene au emis alertă de mișcări seismice

Faza eruptivă a vulcanului Stromboli a provocat prăbușirea parțială a terasei craterului. Imediat, fluxul de lavă care a cauzat prăbușirea într-o parte a marginii craterului a produs un semnal seismic de 3 minute înregistrat de rețeaua de cutremure.

ADVERTISEMENT


Institutul Național de Cercetare în Geofizică și Vulcanologie din Italia a postat filmări și imagini cu spectaculosul fenomen natural, precizând:

”Erupție și revărsare de lavă pe Sciara del Fuoco din Stromboli, 9 octombrie 2022. Iată imaginile camerelor de supraveghere ale INGV -Observatorul Etneo.”

ADVERTISEMENT

În scurt timp, Departamentul Protecției Civile a instituit trecerea de la nivelul galben la nivelul portocaliu de alertă pentru mișcări seismice ”după evaluările făcute în timpul întâlnirii cu Centrele de competență și Departamentul Protecției Civile din Regiunea Siciliană”.

Institutul italian de specialitate a precizat că o primă explozie majoră a fost înregistrată pe 29 septembrie, înainte ca ”o creștere marcantă a activității vulcanice să culmineze cu o revărsare intensă de lavă” din craterul nordic, care s-a ramificat în multiple fluxuri care se întindeau până la coastă.

ADVERTISEMENT

Vulcanul Stromboli, erupții constante în ultimii 90 de ani

Vulcanul Stromboli este unul dintre cei mai activi de pe planetă. Situat în sudul Italiei, în largul coastei siciliene, acesta a avut constant erupții minore, adesea vizibile din multe puncte de pe insulă și din marea înconjurătoare.

De altfel, activitatea sa a dat naștere poreclei insulei ”Farul Mediteranei”.

Recent, în 2019, un turist prezent în zonă a murit într-o erupție puternică care a acoperit insula de cenușă. În prezent, nu au fost raportate victime sau pagube materiale.

ADVERTISEMENT
Tags: