News

Video exclusiv. Povestea primei căi ferate din România. Cum a reuşit Regele Carol I, fără bani, să o facă!

Prima cale ferată din România, Filaret-Giurgiu, este subiectul unui reportaj video realizat de FANATIK. Imagini şi informaţii inedite despre construirea ei.
22.04.2023 | 11:17
Video exclusiv Povestea primei cai ferate din Romania Cum a reusit Regele Carol I fara bani sa o faca
Prima cale ferată din România a fost construită în timpul lui Carol I Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Istoria căilor ferate din Europa împlineşte peste câţiva ani două secole de existenţă, iar ţara noastră a fost şi ea parte a acestei efervescenţe care avea să revoluţioneze transporturile. După Unirea Principatelor Române, autorităţile au conştientizat necesitatea construirii de “drumuri de fier” şi au început să conceapă planuri.

Prima cale ferată, obiectiv de importanţă naţională pentru Carol I

Povestea primei căi ferate construite pe teritoriul de astăzi al României începe în preajma anilor 1860 când liderii politici ai proaspăt unitelor Principate Române pun pentru prima oară în discuție problema realizării unui drum al “Calului de foc” care să străbată, de la un capăt la altul, vastele teritorii românești și să permită, în felul acesta, dezvoltarea economică și socială la care râvneau atât Parlamentul cât și domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

ADVERTISEMENT

Deși rațiunile care dictau construirea căii ferate erau unele mai mult decât convingătoare, proiectul avea să se înpotmolească rapid din pricina lipsei acute a finanțelor. Răspunderea a fost în cele din urmă asumată, la zeci de ani distanță de discuțiile preliminare de pe timpul lui Alexandru Ioan Cuza, de viitorul rege al României, Carol I.

Înarmat cu rațiuni de natură economică, dar și socială, care transformau mai vechiul proiect al construirii căii ferate într-un obiectiv de maximă importanță națională, Principele Carol își suflecă mânecile și se apucă de treabă. Iar primul lucru pe care îl face este să își promită sieși, iar mai apoi întregii suflări românești ale cărei destine avea să le conducă foarte curând de la înălțimea tronului regal, că Bucureștiul va avea nu peste mult timp o linie ferată, construită după tipicul Vestului, la cele mai înalte standarde internaționale.

ADVERTISEMENT

Găselnița concesionării

Lipsa lichidităților continua, însă, chiar și după asumarea realizării primei căi ferate din România de către Carol I, să dea bătăi de cap liderilor politici ai vremii. Iar cheia rezolvării a fost găsită rapid de oamenii principelui Carol în găselnița concesionării terenului de sub linie. 99 de ani a fost concesionat terenul aflat sub rambleu, unei societăți englezești, responsabilă de construcția primei căi ferate din România.

Odată rezolvată problema spinoasă a finanțării, extrem de costisitoare, a proiectului, visul lui Carol I începe să capete contur. Așa se face că, după concesionarea, la 13 septembrie 1865, către societatea britanică Barkley-Stabiforth a construcţiei liniei ferate Bucureşti–Giurgiu, în 1867 încep lucrările terasamentelor.

ADVERTISEMENT

În mai puțin de doi ani, primul tren românesc pleca din gara Filaret, avându-l la bord, așa cum promisese, pe viitorul rege al României. Un rege care, dincolo de respectarea întocmai a cuvântului dat în fața națiunii, a reușit să propulseze România în rândul marilor țări europene cu o accerbă dezvoltare economică.

Linia a fost pusă în funcţiune la data de 31 octombrie 1869, aceasta fiind prima cale ferată de pe teritoriul de atunci al României. Două garnituri au plecat atunci spre Giurgiu, din Gara Filaret,  prima, denumită “Trenul de onoare Michaiu Bravu” şi care era condusă de sir John Trevor Barklay, și a doua, “Trenul Dunărea”, condusă de Nicolae Tănase, primul mecanic de locomotivă român.

ADVERTISEMENT

Vagoanele erau mult mai scurte decât cele actuale, având lungimi de 7-8 metri, aveau 3-5 compartimente cu uși care dădeau direct afară și erau iluminate cu ulei de rapiță. Vizionar, Principele Carol I a mers mai departe după acest succes şi, vizionar, a susținut construirea rapidă a unui pod peste Dunăre, pentru a realiza o legătură prin orașul Ruse către Constantinopol. Totuși, din cauza interesului scăzut pentru acest proiect, planurile începute în 1870 au fost abandonate.

Video. Povestea primei cai ferate din Romania, Filaret - Giurgiu!

ADVERTISEMENT