News

Video. Paşapoarte de imunitate pentru români? Reacţia Ministrului Virgil Popescu la “Fan România” + riscurile la care este supus sistemul energetic pe perioada pandemiei

05.04.2020 | 20:37
Video Pasapoarte de imunitate pentru romani Reactia Ministrului Virgil Popescu la Fan Romania  riscurile la care este supus sistemul energetic pe perioada pandemiei
ADVERTISEMENT

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a explicat, la „Fan România”, emisiunea realizată de Horia Ivanovici, situația pașapoartelor de imunitate în țara noastră și a dezvăluit care sunt industriile cel mai afectate de pandemia de coronavirus.

Virgil Popescu a răspuns, la „Fan România”, la întrebarea: “Vor exista pașapoartelor de imunitate pentru români?”

Virgil Popescu a transmis că, cel puțin pentru moment, introducerea unor pașapoarte de imunitate, ideea popularizată în țări precum Anglia sau Germania, nu va avea loc în România în viitorul foarte apropiat.

ADVERTISEMENT

Am văzut informația despre pașapoartele de imunizare în Germania. Persoanele care au făcut coronavirus, au anticorpi și nu se vor mai infesta să poată să înceapă muncă. Sunt scenarii pe care fiecare țară le face în funcție de evoluția epidemiei.

ADVERTISEMENT

Mă gândesc că acele teste care sunt făcute sunt teste rapide. La finalul acestei epidemii vom lua în calcul toate scenariile și va trebui să avem centre de testare. Cazurile de reîmbolnăviri au fost cazuri în care persoanele nu s-au vindecat complet.

Trebuie să trecem de panta ascendentă și apoi vom vedea ce este de făcut. Urmăresc de la zi la zi ce se întâmpla în Italia, unde s-a ajuns pe o pantă descrescătoare”, a declarat Virgil Popescu la „Fan România”.

ADVERTISEMENT

Ce sunt pașapoartele de imunitate

Ideea introducerii unor pașapoarte de imunitate a apărut inițial în Germania.

Institutul Robert Koch a lansat o cercetare națională pentru a stabili câți cetățeni au devenit imuni, dezvoltând anticorpi, la noul tip de coronavirus, iar pașaportul de imunitate le-ar permite acestora să poată reveni la locurile de muncă.

Concret, pașaportul de imunitate ar certifica faptul că posesorul are riscuri zero să se reinfesteze cu COVID-19.

ADVERTISEMENT

Cele mai afectate domenii din România de pandemie

Virgil Popescu a dezvăluit că industria turismului a fost cel mai afectată de pandemia de coronavirus, iar domeniile care au crescut în perioada de criză sunt cele alimentare și farmaceutice.

De asemenea, la „Fan România”, ministrul Economiei a transmis că investițiile statului în construcții nu au fost oprite.

Avem analize, sunt în actualizarea lor de la zi la zi. Cel mai afectat domeniu este cel al turismului, al transporturilor, apoi a venit ca o reacție industria auto, care este legată de lanțurile de aprovizionare din Europa. Este lovită, dar nu oprită, și industria petrolului, gazelor, chiar și industria economică, consumul a scăzut foarte mult.

A crescut industria alimentară pentru că a crescut consumul populației, a crescut industria farmaceutică. Văd o reprofilare a mai multor companii din industria confecțiilor către producerea materialelor necesare pentru această perioadă.

Toate investițiile pe care statul le are în construcții sunt în continuare în desfășurare. Nu se pune problem opririi marilor șantiere, este exclus așa ceva. Zona de construcții funcționează, este mare nevoie de acest lucru, economia trebuie să meargă mai departe”, a transmis Virgil Popescu.

Cum stă România cu energia în perioada de carantină şi care sunt riscurile

Virgil Popescu a transmis că cetățenii români nu au motive de îngrijorare în privința sistemului energetic, care are șanse minime să fie afectat în perioada de pandemie.

Nu se pune problema să avem probleme în domeniul energetic, urmărim cu mare atenție tot ce se întâmplă în sistemul energetic național, aprovizionarea cu combustibil. Nu se pune problema să avem o suspiciune să întâmpinăm dificultăți.

Cei din sistemul energetic național sunt oameni foarte bine pregătiți, știu să gestioneze o astfel de situație de criză. Fără energie n-ar funcționa nimic, nici comunicațiile, nici industria alimentară. Energia este inima unei economii. Nu poți să spui că nu există niciun risc, dar este extraordinar de mic, nu cred că vom avea probleme în sistemul energetic național.

România nu este independentă total energetic. Piesele energetice din România sunt cuplate cu cele din Cehia, din Slovacia, din Ungaria, care, la rândul lor, sunt cuplate cu sistemele europene.

Pe tot continentul este o scădere a consumului energetic, deci nu se pune problema să avem dificultăți din acest punct de vedere”, a afirmat Virgil Popescu.

ADVERTISEMENT