News

Viktor Orban aruncă în aer politica UE privind Ucraina. Ungaria va bloca ajutoarele pentru Zelenski și drumul european al Kievului

Viktor Orban vrea o revizuire totală a politicii UE pentru Ucraina. Budapesta blochează finanțarea Kievului și deschiderea negocierilor de aderare la blocul comunitar
23.11.2023 | 13:34
Viktor Orban arunca in aer politica UE privind Ucraina Ungaria va bloca ajutoarele pentru Zelenski si drumul european al Kievului
Pe fondul disputelor cu Bruxelles, liderul de la Budapesta pare că face jocurile antieuropene ale Rusiei / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul Ungariei, Viktor Orban, amenință că va dinamita politica UE privind Ucraina. Mai precis, va bloca ajutoarele pentru Kiev și drumul ucrainenilor către blocul comunitar. Într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului European (șefii de stat sau de guvern ai celor 27), Charles Michel, liderul de la Budapesta cere o revizuire completă a politicii UE privind Ucraina.

„Mai sunt realiste obiectivele UE pentru Ucraina?”

Premierul ungar Viktor Orban amenință că va bloca toate ajutoarele Uniunii Europene pentru Ucraina, precum și viitoarea aderare a țării la blocul comunitar, dacă liderii UE nu vor accepta să își revizuiască întreaga strategie de sprijin pentru Kiev, potrivit unei scrisori emisă de cabinetul lui Orban.

ADVERTISEMENT

În scrisoare, adresată șefului Consiliului European, Charles Michel, liderul ungar spune că nici o decizie privind finanțarea Ucrainei, deschiderea negocierilor de aderare la UE sau noi sancțiuni împotriva Rusiei nu poate fi luată până când această „discuție strategică” nu va avea loc atunci când liderii UE se vor reuni la Bruxelles, la mijlocul lunii decembrie.

„Consiliul European ar trebui să facă un bilanț al implementării și eficacității politicilor noastre actuale față de Ucraina, inclusiv a diferitelor programe de asistență”, spune Orban în scrisoare, care nu este datată, dar poartă ștampila biroului său, potrivit Politico.

ADVERTISEMENT

Viktor Orban se întreabă, de asemenea, de ce ar trebui ca UE să continue să sprijine Ucraina într-un moment în care SUA, care au furnizat cea mai mare parte a ajutorului militar pentru Kiev, s-ar putea să nu mai poată continua finanțarea din cauza impasului din Congres în ceea ce privește sprijinul viitor. „Consiliul European trebuie să aibă o discuție sinceră și deschisă cu privire la fezabilitatea obiectivelor strategice ale UE în Ucraina”, se arată în scrisoare.

„Mai considerăm aceste obiective ca realiste? Este această strategie sustenabilă fără un sprijin solid din partea Statelor Unite? Putem lua drept garantat un sprijin continuu din partea Washingtonului? Cum concepem arhitectura de securitate a Europei după război?”, se arată în scrisoare.

ADVERTISEMENT

Meciul Budapesta-Bruxelles, în fundal

În scrisoare se adaugă că „Consiliul European nu este în măsură să ia decizii-cheie cu privire la garanțiile de securitate propuse sau la sprijinul financiar suplimentar pentru Ucraina, să aprobe consolidarea în continuare a regimului de sancțiuni al UE sau să convină asupra viitorului procesului de extindere decât dacă se ajunge la un consens cu privire la viitoarea noastră strategie față de Ucraina”.

Scrisoarea lui Orban ridică miza unui conflict de lungă durată între Budapesta și Bruxelles, care blochează fonduri UE de 13 miliarde de euro pentru Ungaria, din cauza îngrijorării că această țară nu respectă standardele UE privind statul de drept. Fără a spune acest lucru în mod direct, scrisoarea sugerează că Budapesta și-ar putea folosi dreptul de veto pentru a bloca plata unui ajutor planificat de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, bani necesari pentru a finanța guvernul de la Kiev, în timp ce forțele sale armate luptă împotriva invaziei rusești.

ADVERTISEMENT

„Capcane maghiare în procesul decizional al UE”

Pe lângă cele 50 de miliarde de euro, Viktor Orban amenință să blocheze un ajutor militar planificat de 500 de milioane de euro pentru Ucraina, precum și deschiderea negocierilor oficiale pentru aderarea Kievului la UE, pe care liderii sperau să o aprobe la următoarea reuniune a Consiliului European din 14 și 15 decembrie.

Potrivit unui diplomat UE căruia i s-a acordat anonimatul, Orban a „pus capcane” în întregul proces decizional al UE privind Ucraina, ca parte a unei strategii de a crește presiunea asupra Comisiei Europene pentru a elibera cele 13 miliarde de euro pentru Ungaria. Diplomatul a continuat spunând că, în timp ce în alte ocazii, Budapesta s-a abținut la voturi cheie și a permis UE să aplice sancțiuni Rusiei, cu această ocazie, „nu văd ca acest lucru să se întâmple”.

„Nu este o chestiune de neutralitate pentru Ungaria”, a spus el. „Este vorba despre o pârghie” în mâna Budapestei. Amenințarea lui Orban vine într-un moment sensibil pentru Ucraina, în timp ce forțele armate ale Kievului se luptă să obțină victorii împotriva trupelor rusești invadatoare și imediat după ce consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a avertizat că „fereastra se închide” în ceea ce privește ajutorul american pentru Ucraina.

Cum poate fi ocolit Orban?

În contextul în care Ungaria intensifică tensiunile și amenință să deturneze summitul liderilor UE din decembrie, unele țări se gândesc deja la modalități de a ocoli Budapesta și de a menține fluxul de ajutor către Kiev. O astfel de soluție ar putea consta în trimiterea de către țările UE a unui ajutor financiar către Ucraina prin intermediul unor acorduri bilaterale, mai degrabă decât prin intermediul structurilor UE, cum ar fi Facilitatea europeană pentru pace (EPF), care coordonează ajutorul militar al UE pentru Kiev, ceea ce ar exclude efectiv Budapesta.

Dar această abordare nu ar funcționa atunci când ar trebui să se deschidă negocieri oficiale pentru aderarea Kievului la UE, deoarece Ungaria ar trebui să facă parte din acest proces. Prin urmare, și pentru a păstra unitatea UE, același diplomat a declarat că nu este o idee bună să pună Ungaria pe tușă pentru moment. „Înțeleg de unde vin”, a spus diplomatul în legătură cu cei care cer o soluție de ocolire a Ungariei în privința ajutorului militar pentru Kiev. „Dar făcând acest lucru (ocolirea FPE) ar submina practic singurul mecanism european pe care îl avem pentru sprijinul acordat Ucrainei”.

„Unitate față de Rusia”

„Este singurul lucru pe care îl putem arăta când UE ,ca bloc, sprijină Ucraina, ceea ce arată unitate față de Rusia și, de asemenea, față de SUA”, a continuat diplomatul. În cazul unui veto maghiar, o altă opțiune pentru UE este pur și simplu să lase timpul să treacă și să amâne deciziile cheie privind politica ucraineană pentru începutul anului viitor, deoarece Kievul nu va ajunge la o situație de criză bugetară până în martie.

Prin amânarea unei decizii privind deblocarea fondurilor UE pentru Budapesta, Comisia Europeană ar putea întoarce situația, strângând șuruburile financiare asupra lui Orban. Până acum, Comisia Europeană a dat dovadă de o mare îndemânare în dezamorsarea potențialelor situații explozive cu Budapesta, a adăugat diplomatul.

Ungaria strânge iar șurubul acasă

La el acasă, cele mai importante grupuri ale societății civile din Ungaria l-au acuzat pe Viktor Orban că încearcă să „reducă la tăcere toate vocile critice” din țară după ce a propus o lege pentru crearea unui „birou de protecție a suveranității” care să investigheze influența străină. De ani de zile, premierul ungar a promovat o narațiune potrivit căreia forțele externe încearcă să îi submineze guvernul și să îi susțină adversarii.

Într-un discurs din această lună, liderul de la Budapesta a declarat că „forțele întunecate” vor „continua să asedieze liniile de apărare a suveranității, inclusiv pe cele ale Ungariei”. Dar criticii lui Orban spun că retorica sa este menită să-și slăbească opozanții și că, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European și a alegerilor municipale de anul viitor, guvernul de la Budapesta își intensifică eforturile de a crea dușmani imaginari și de a distrage atenția alegătorilor scrie The Guardian.

Miercuri, șapte organizații ale societății civile au avertizat într-o declarație că planurile pentru un „birou de protecție a suveranității” fac parte din încercările mai ample ale guvernului de a înăbuși disidența. „Proiectul de lege face parte din încercarea guvernului de a reduce la tăcere toate vocile critice”, au declarat acestea. Grupurile, printre care se numără Transparency International Ungaria și Uniunea Maghiară pentru Libertăți Civile, au adăugat că legislația propusă nu este conformă cu obligațiile constituționale europene ale Ungariei și, prin urmare, va eșua.

Birou împotriva „agenturilor”

Biroul propus ar urma să investigheze activitățile de advocacy, activitățile menite să influențeze dezbaterea democratică și organizațiile care utilizează fonduri străine pentru a influența alegătorii. De asemenea, proiectul de lege ar pedepsi cu până la trei ani de închisoare finanțarea străină interzisă pentru grupurile care candidează la alegeri.

Formularea amplă și ambiguă a sporit îngrijorarea că biroul ar putea viza în mod arbitrar jurnaliști, sindicate, biserici și companii. Comitetul Helsinki din Ungaria, un grup de apărare a drepturilor, a declarat că proiectul de lege este „intenționat vag și plin de concepte nedefinite și interpretate în sens larg”.

„Această ambiguitate deliberată permite noii autorități să considere în mod arbitrar orice activitate legată de afacerile publice ca fiind în slujba intereselor străine”, a declarat acesta, adăugând că „aceasta este o încercare clară de a transforma legea în armă, de a crea un efect de intimidare și de a consolida în continuare puterea politică”.

Opoziția maghiară și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea. Katalin Cseh, membră a Parlamentului European din partea partidului de opoziție Momentum, a declarat că propunerea este „o altă etapă sumbră pentru Ungaria”. „Un instrument autoritar pentru a zdrobi disidența, a intimida și a pedepsi vocile critice – are ca scop să sugrume mass-media independentă, ONG-urile și partidele de opoziție rămase, care se confruntă deja cu atacuri fără oprire”, a spus ea.

„Să nu dansăm cum ne cântă UE și Soros”

Guvernul ungar nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Un purtător de cuvânt al guvernului a scris pe rețelele de socializare că legislația a fost „menită să descurajeze actorii politici naționali să accepte fonduri străine”. Publicarea proiectului de lege are loc la câteva zile după ce guvernul ungar a dezvăluit o campanie controversată pe panouri publicitare care îi înfățișează pe președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și pe președintele Fundației pentru o Societate Deschisă, Alex Soros, cu sloganul: „Să nu dansăm cum ne cântă ei”.

De asemenea, guvernul trimite prin poștă tuturor cetățenilor un chestionar care conține o gamă largă de critici la adresa Bruxelles-ului. Campania a reaprins îngrijorarea că autoritățile ungare încurajează narațiuni antisemite acasă – o noțiune pe care guvernul ungar a negat-o vehement – și că Fidesz, partidul lui Orban, folosește resursele statului pentru a submina credibilitatea instituțiilor UE.

Un purtător de cuvânt al Fundațiilor pentru o Societate Deschisă a declarat: „Banii contribuabililor maghiari sunt din nou folosiți pentru a plăti propagandă politică profund contaminată de antisemitism – o dovadă în plus cât de mult au derapat standardele decenței politice într-un stat membru al UE”. „Aceasta este o tactică bine uzitată de guvernul maghiar – crearea unei amenințări străine vagi și imaginare pentru a distrage atenția alegătorilor de la problemele interne reale, cum ar fi calitatea școlilor publice și a asistenței medicale”.

ADVERTISEMENT