News

Viktor Orban, despre războiul din Ucraina: “NATO nu e pregătită. Devine clar că bieții ucraineni nu pot birui

Viktor Orban a vorbit despre viitorul Ucrainei. Premierul ungar este convins că Zelenski nu va câștiga războiul cu Putin.
23.05.2023 | 18:10
Viktor Orban despre razboiul din Ucraina NATO nu e pregatita Devine clar ca bietii ucraineni nu pot birui
Viktor Orban a vorbit despre viitorul Ucrainei. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Premierul Ungariei, Viktor Orban,  și-a exprimat convingerea că Ucraina nu are capacitatea de a câștiga războiul declanșat de Rusia împotriva sa. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu acordat publicației Bloomberg.

Viktor Orban crede că Ucraina nu este în stare să câștige războiul cu Rusia

Orban este convins că războiul poate fi oprit doar dacă Rusia încheie un acord cu Statele Unite. Mai mult, premierul ungar speră că Donald Trump va câștiga alegerile din SUA din 2024.

ADVERTISEMENT

“Poziția mea, poziția Ungariei de la bun început, a fost că acest război este un eșec al diplomației și că nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată. Atunci când privim situația de pe front, este evident că soluția nu poate fi găsită pe câmpul de luptă”, a declarat Orban.

Oficialul  susține că Ucraina nu va putea învinge Rusia pe câmpul de luptă fără ajutorul oferit de țările NATO: „Uitându-ne la cifre, la situație, la faptul că NATO nu este pregătită să trimită trupe, devine clar că bieții ucraineni nu pot birui”.

ADVERTISEMENT

Participând la forumul economic din Qatar, el a mai spus că Ungaria nu susține „linia generală” a Uniunii Europene față de Rusia și blochează alocarea unui nou pachet de asistență financiară Ucrainei în valoare de 500 de milioane de euro.

Reacția Kievului la declarațiile premierului ungar

Orban a subliniat că atât Ucraina, cât și Rusia ar trebui să fie conștiente de necesitatea de a ajunge la singura soluție viabilă, și anume încetarea focului. După aceasta, trebuie să înceapă negocierile de pace: “Nu există nicio șansă de victorie pentru niciuna dintre părți. Acesta este un război care ia viața multor oameni fără a da rezultate”.

ADVERTISEMENT

Ministerul de Externe al Ucrainei a emis o reacție la declarațiile premierului ungar. Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al ministerului, a afirmat că Kremlinul ar trebui să se bucure, deoarece Viktor Orban a eliminat responsabilitatea Rusiei pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei.

“Aceiași politicieni europeni au susținut anul trecut că Ucraina nu are nicio șansă să reziste mai mult de 72 de ore. S-au înșelat atunci, greșesc și acum”, a scris el pe Facebook.

ADVERTISEMENT


Nikolenko a subliniat că, spre deosebire de cei care susțin capitularea fără rezistență în fața inamicului, ucrainenii vor continua să lupte până când teritoriile vor fi complet eliberate de invadatori. El a subliniat că aceasta este singura modalitate de a restabili pacea în Ucraina și de a asigura securitatea în Europa.

 

 

 

ADVERTISEMENT